На підтримку Умерова виступила Freedom House

На підтримку Умерова виступила Freedom House

Політв’язні
Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Freedom House називає необґрунтованим затримання одного з лідерів кримськотатарського народу Ільмі Умерова і закликає негайно розслідувати його.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті організації.

"Влада в Криму повинна негайно розслідувати повністю необґрунтоване затримання Ільмі Умерова", - наголосив віце-президент програм надання допомоги в надзвичайних ситуаціях і багатосторонньої адвокації Роберт Герман.

"Переслідування кримськотатарської культури залишається широко поширеним явищем на півострові, і це сфабриковане затримання повертає нас до радянської практики примусу до мовчання дисидентів шляхом утримування їх в психіатричних лікарнях", - йдеться в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська пояснила це тим, що, він, за її словами, закликав до порушення територіальної цілісності Росії в ефірі українського телеканалу АТR.

Стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду швидкої допомоги і проведеного кардіографічного дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Незважаючи на стан здоров'я, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює приміщення Умерова в психіатричну лікарню як тортури.

У Міністерстві закордонних справ України стурбовані станом здоров'я заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. 22 серпня прес-секретар МЗС Мар'яна Беца вимагала від російських властей анексованого Криму негайно припинити каральні методи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-