Росія визнала українське громадянство Хайсера Джемілєва

Росія визнала українське громадянство Хайсера Джемілєва

Документ
Укрінформ
Російська Федерація визнала українське громадянство сина нардного депутата, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Хайсера, якого незаконно вивезли до Росії, засудили та етапували до колонії.

Відповідь від МВС РФ щодо цього оприлюднив у Фейсбуці Микола Полозов, адвокат Хайсера Джемілєва. 

"Більш як дворічна епопея з незаконними спробами нав'язування російського громадянства Хайсеру Джемілєву завершилася нашою беззаперечною перемогою", - зазначив Полозов.

У документі на ім'я авдоката вказується: "Враховуючи, що Джемілов Х.М. станом на 14 березня 2014 року на території Республіки Крим чи на території м.Севастополя постійно не мешкав, громадянином РФ, відповідно з ч.1 ст.4 Федерального конституційного закона він не визнаний, подання ним заяви про зберігання ним громадянства, яке має, не потрібне".

Нагадаємо, син Мустафи Джемілєва Хайсер у травні 2013 року у дворі власного будинку в Бахчисараї з рушниці застрелив через необережність друга сім'ї Февзі Едемова. Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли із сімферопольського СІЗО у Краснодарський край, де він був визнаний судом присяжних винним у "вбивстві через необережність" і засуджений до ув'язнення на п'ять років. Після цього Верховний суд РФ скоротив термін на півтора року. Російський вирок на три місяці менший за той, який до того визначив Хайсеру Джемілєву Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року - 3 роки і 8 місяців. На запити про екстрадицію Хайсера Джемілєва для відбуття терміну на батьківщині Росія відповіла відмовою, як і на перше клопотання про УДЗ (25 лютого). Друге клопотання буде подано 25 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-