Кримські татари мають жити на своїй землі - Чубаров

Кримські татари мають жити на своїй землі - Чубаров

Укрінформ
Визволення Криму від російської окупації є першорядним завданням для представницьких органів кримськотатарського народу.

На цьому наголосив народний депутат України, голова Меджлісу Рефат Чубаров, вітаючи земляків з Днем корінних народів, який відзначається 9 серпня.

"Наші принципи, наші заклики - що кримські татари за будь-яких умов мають жити на своїй землі. І наш народ, який сьогодні перебуває в умовах окупації, намагається цей заклик зреалізувати. Я знаю, що саме такої думки дотримуються і караїми, і кримчаки", - сказав голова Меджлісу.

Він наголосив, що в окупованому Криму кримські татари зазнають репресій, десятки людей буди викрадені, декого було вбито, доля ряду людей невідома.

Чубаров підкреслив, що з боку окупаційної влади такі дії спрямовані саме проти представників корінних народів, зокрема кримських татар, представницький орган яких - Меджліс - був заборонений російською окупаційною владою.

"Це робиться для того, щоб укоренити страх у душах людей і змусити їх полишити свою землю. Так робили століттями інші колонізатори, так роблять сьогодні сучасні колонізатори, які захопили Крим за командою з Москви", - наголосив Чубаров.

Він наголосив, що корінні народи дуже добре розуміють свою роль і місію в ситуації, в якій опинилася Україна.

"Ми в Україні, вийшовши на той шлях, який визначений міжнародним співтовариством для підтримки корінних народів, знаходимося на самому початку цієї дороги. Нам ще належить прийняти відповідні закони - і щодо статусу кримськотатарського народу, і щодо статусу караїмів і кримчаків в Україні. І в такій складній ситуації корінні народи дуже чітко розуміють, що збереження Української держави, збереження титульної нації є однією з гарантій для відновлення і гарантування прав корінних народів", - додав він.

За словами голови Меджлісу, Українська держава, яка взяла на себе зобов'язання щодо дотримання положення Декларації про права корінних народів, наразі не має змоги забезпечити права корінних народів Криму - кримських татар, караїмів, кримчаків.

"Тому питання, пов'язані з деокупацією Криму, є першорядними для діяльності представницьких органів, зокрема Меджлісу кримськотатарського народу. Бо від майбутнього Криму залежить майбутнє і кримськотатарського народу, і караїмів, і кримчаків. І звідси наші пріоритети", - підкреслив Чубаров. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-