Росії відомо про незмінність позиції Анкари щодо Криму - посол Туреччини

Росії відомо про незмінність позиції Анкари щодо Криму - посол Туреччини

Укрінформ
Туреччина завжди підтримувала територіальну цілісність та суверенітет України, і ці базові принципи, про які відомо Росії, залишаться незмінними.

Про це на брифінгу в п'ятницю заявив посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Турецько-українські відносини мають власну політичну, геополітичну, економічну та культурну логіку, і хоча відносини з Росією на це трохи впливають, але ми йдемо певним шляхом, і він не зміниться: Україна є стратегічним союзником Туреччини і нашим сусідом, який має територіальну цілісність включно з Кримом та суверенітет. Це базові питання, і так було завжди. Від початку кризи в Україні і протягом нашої кризи з Росією наше ставлення до України і Криму не змінилися, і це відомо Росії і нашим союзникам", - сказав Тезель.

Він додав, що у нього особисто "закипає кров", коли він чує про кримських татар, "які є нашими братами", і про те, що лідери кримськотатарського народу наразі не можуть навіть проживати на своїй території.

За словами дипломата, після спроби путчу 16 липня події в Туреччині розвивалися дуже швидко, через що виникло певне нерозуміння, що буде далі, і так багато заголовків у ЗМІ про зближення його країни з Росією, хоча насправді вони "досить холодні". 

Коментуючи анонсовану зустріч у Санкт-Петербурзі президентів Ердогана та Путіна, Тезель зауважив, що після збитого Туреччиною російського літака відносини між країнами та їхніми лідерами погіршилися і наразі не є дуже тісними, але "навіть Україна може розмовляти з Росією на вищому рівні".

У відповідь на запитання, чи буде обговорюватися на зустрічі у Санкт-Петербурзі питання кримських татар, посол зазначив, що у попередній період, коли відбувалися переговори лідерів країн на вищому рівні, воно завжди порушувалося.

"Ми використовували всі канали і завжди заявляли, що підтримуємо Україну та кримських татар", - запевнив Посол Турецької Республіки в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент Росії Володимир Путін зустрінуться 9 серпня у Санкт-Петербурзі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-