Умеров - суддям: Росії доведеться піти геть із Криму й Донбасу

Умеров - суддям: Росії доведеться піти геть із Криму й Донбасу

Укрінформ
Росія змушена буде відмовитися від Криму і піде геть з Донбасу в результаті посилення санкцій проти неї. І це буде не порушенням територіальної цілісності РФ, а відновленням кордонів, визначених після другої світової війни.

Про це під час засідання у Київському районному "суді" Сімферополя заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

"Я сказав у суді, що висловлюючись за посилення санкцій щодо Росії, в результаті яких Росія буде змушена відмовитися від Криму і піде геть з Донбасу, я виступаю не за порушення територіальної цілісності РФ, а за відновлення територіальної цілісності і Росії, і України... У кордонах, визначених 1991 року, при розпаді СРСР. Ці кордони визнані в світі", - зазначив Умеров.

За його словами, Росія, згідно з Будапештським меморандумом від 1993 року, є однією з країн, що "гарантують територіальну цілісність України", оскільки "Україна передала Росії близько двох тисяч ядерних боєголовок, і з третьої в світі країни за їх кількістю перетворилася на без'ядерну державу".

"Отже, треба відновити кордони і РФ, і України...", - заявив Умеров.

За даними газети "Авдет", напередодні Київським районним "судом" Сімферополя відмовлено у задоволенні скарги заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова на постанову про порушення щодо нього кримінальної справи.

Нагадаємо, його звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації.

При цьому адвокат Умерова Еміль Курбедінов зазначив, що "управління ФСБ по Криму прийняло рішення про порушення кримінальної справи "з порушенням чинного законодавства". Зокрема, зазначив він, у постанові не вказано українське громадянство Умерова, є розбіжності в деяких датах, і не вказано порядок оскарження даної постанови. Проте, "суд" під головуванням "судді" Михайла Білоусова виніс постанову залишити скаргу Умерова без задоволення.

Раніше Укрінформ повідомляв, що екс-главі районної державної адміністрації Бахчисарая і заступнику глави Меджлісу Ільмі Умерову пред'явлено звинувачення за ст. 280.1 КК РФ - публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. У тексті звинувачення вказано, що Умеров 19 березня 2016 року в ефірі телеканалу ATR говорив про необхідність повернення Криму і Донбасу під юрисдикцію України. 12 травня 2016 р. Умерову вручили підписку про невиїзд. Адвокати Ільмі Умерова Марк Фейгін і Микола Полозов домагаються для нього у правозахисному центрі "Меморіал" і правозахисній організації Amnesty International статусу політично переслідуваного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-