Росія перекручує позицію ЮНЕСКО щодо

Росія перекручує позицію ЮНЕСКО щодо "Херсонеса" - Мінкульт

Укрінформ
ЮНЕСКО своєю резолюцією не визнало анексований Крим частиною Росії, також як і не визнало музей-заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі - російським.

Про це в ефірі Радіо Крым.Реалии заявила заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«Необхідно відзначити, що російські політики і журналісти дуже вдало висмикують факти: коли розглядалося питання «Херсонеса Таврійського», то ЮНЕСКО чітко зазначило, що це територія України... Дійсно, була пропозиція Польщі враховувати тільки ту інформацію, яка надходить лише від України, а також від офіційних місій, відряджених ЮНЕСКО», - сказала Мазур.

За її словами, в ЮНЕСКО не визнавали російського статусу окупованого Криму, проте ухвалили отримувати інформацію про стан культурно-історичних об'єктів з усіх доступних джерел.

«ЮНЕСКО прийняло дійсно правильне рішення, що в умовах окупації територій вони не можуть приймати тільки нашу інформацію, тому що Україна не має доступу до об'єктів, а місію ЮНЕСКО так само не завжди пустять на окуповані території... Отже, вони ухвалили, що отримуватимуть інформацію з усіх доступних джерел, яка допоможе зробити висновки про стан збереження об'єкту», - підкреслила Мазур.

Заступник міністра повідомила, що ЮНЕСКО закликає забезпечити візит місії Комітету з охорони культурної спадщини організації в Херсонес.

Всього, за даними Міністерства культури України, на тимчасово окупованих територіях України знаходяться 99 музеїв, в яких зберігається до двох мільйонів експонатів.

Як повідомлялося, в серпні 2015 року президент Росії Володимир Путін доручив внести пам'ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський в Єдиний державний реєстр об'єктів культурної спадщини народів Росії. Указом президента Росії від 7 грудня 2015 року «Херсонес Таврійський» віднесено до особливо цінних об'єктів культурної спадщини народів Російської Федерації. У 2013 році об'єкт «Древнє місто Херсонес Таврійський і його хори» внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за ініціативою України. У ЮНЕСКО цей об'єкт вважається українським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-