ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію про порушення прав людини у Криму

ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію про порушення прав людини у Криму

Укрінформ
Парламентська Асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію щодо порушень прав людини і основних свобод у Криму.

Про це повідомив у понеділок на своїй сторінці у Facebook Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Парламентська Асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію щодо порушень прав людини і основних свобод у Криму. Третій комітет (Комітет по демократії, правах людини та гуманітарних питаннях) схвалив до розгляду проект резолюції додаткового пункту в авторстві представника України Наталії Агафонової.

Резолюцію ухвалено із трьома поправками переважною більшістю голосів", - йдеться у повідомленні.

Джемілєв також розмістив на своїй сторінці текст резолюції ПА ОБСЄ російською і англійською мовами.

У свою чергу, в Інформаційному управлінні Апарату Верховної Ради України повідомили, що ухвалена резолюція рішуче закликає Російську Федерацію припинити агресію проти України і в повному обсязі виконувати свої зобов’язання відповідно до Статуту ООН, Гельсінського заключного акта та інших норм і принципів міжнародного права, принципів і зобов’язань ОБСЄ.

Документ засуджує незаконну анексію Російською Федерацією Криму та Севастополя, заборону окупаційною владою РФ діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. 

Резолюція також вкотре вимагає від Росії звільнити незаконно анексовані території та повернути їх Україні, закликає держави-учасниці утриматися від будь-яких дій або вчинків, які можуть означати, прямо або опосередковано, визнання зміни статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини України. 

Крім цього, у документі рішуче засуджуються всі порушення фундаментальних свобод та прав людини на Кримському півострові, зокрема, зростання репресій, насильства і дискримінації проти кримськотатарського корінного народу й етнічних українців, у тому числі викрадення, вбивства, тортури і жорстоке поводження, насильницькі зникнення, безпідставні арешти і затримання та тюремні ув’язнення.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-