Сімферопольський художній музей першим в Україні відкрив закриті фонди

Сімферопольський художній музей першим в Україні відкрив закриті фонди

Укрінформ
Видання "Мистецтво у полум'ї війни. Твори західноєвропейського живопису у зібранні Сімферопольського художнього музею: каталог і альбом" представили у Києві. Це безпрецедентне видання, оскільки цей музей першим в Україні відкрив так звані закриті фонди.

Це підкреслив Сергій Кот - співавтор проекту, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАНУ - на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Головна особливість видання у тому, що вперше в Україні публікуються документи, картини, які раніше знаходилися у так званих трофейних фондах - колишніх закритих фондах. У ньому багато речей, про які можна сказати, що це вперше в Україні. Сімферопольський художній музей став першим в Україні, хто офіційно відкрив колишні так звані закриті фонди - це культурні цінності, які були переміщені на територію України з Німеччини після Другої світової війни", - зазначив  Кот, додавши, що багато десятиліть ці предмети культури було вилучено зі світового культурного простору, вони вважалися повністю втраченими.  

Він уточнив, що видання інститут готував разом з Сімферопольським художнім музеєм - проект починався до анексії Криму, співавтор цього видання - колишній директор музею Ларина Кудряшова. 

За словами Кота, це перша така публікація, побудована на наукових основах.

"Ми подаємо відомості не лише про саму картину, її інвентарні номери, опис, але ми публікуємо результати дослідження про походження цієї роботи - яким чином, звідки вона опинилася у Сімферопольському музеї. У каталог включено 109 творів живопису. Ідентифіковано 86 авторів ХVI - ХVIII століть. Це мистецтво Голландії, Фландрії, Франції, Італії, Німеччини, Іспанії, а також роботи відомих європейських майстрів ХIХ- початку ХХ століть. Ми дуже чітко ідентифікували 74 роботи, які походять з Музею Сюрмонда - Людвига у місті Аахен, 3 роботи - з Дрезденської картинної галереї, одна робота - з сучасного Музею палаців і парків Берліна і Брандербурга", - уточнив  Кот.

Проект став можливим за підтримки Клаймс конференс(США), Інституту історії України НАНУ, Фонду імені Олега Ольжича, Благодійного фонду Богдана Гаврилишина, Благодійного фонду "Соціальні стратегії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-