Євросуд відкрив першу справу з конфіскації активів у Криму

Євросуд відкрив першу справу з конфіскації активів у Криму

Укрінформ
Європейський суд з прав людини взяв до розгляду скаргу ВАТ «Феодосійська суднобудівельна компанія «Море» про порушення прав компанії у результаті незаконної націоналізації її майна на території Криму.

Про це Укрінформу повідомили в юридичній фірмі «Ілляшев і Партнери», що займається підготовкою скарги. 

"Судом уперше по суті будуть розглянуті питання законності втручання у право власності на активи ФСК «Море» самопроголошеною владою Криму без компенсації їхньої вартості, а також порушення права компанії на справедливий судовий розгляд», - повідомили у компанії. 

«Абсолютно очевидно, що подібні довільні рішення органу, що діє зараз під юрисдикцією РФ, порушують майнові права компанії, передбачені статтею 1 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод», - говорить співавтор заяви в ЄСПЛ Олександр Дементьєв, юрист ЮФ «Ілляшев і Партнери».

«Компанія доклала всіх зусиль до оскарження рішень кримської влади у судовому порядку у судових інстанціях РФ, проте ці провадження (цілком прогнозовано) не дали жодного результату. При таких обставинах компанії нічого не залишалося, як поскаржитися до Європейського суду, у тому числі й на порушення її права на справедливий судовий розгляд, гарантований статтею 6 Конвенцій. На цьому етапі «поле битви» за конфісковане у Криму держмайно перемістилося в Страсбург», - заявив також старший партнер «Ілляшев і Партнери», розпорядник майна ФСК «Море» Роман Марченко. 

Нагадаємо, що «Державна Рада Криму» в 2014 році перевела все рухоме й нерухоме майно ФСК «Море», розташоване на території півострова, у свою власність. Пізніше розпорядженням голови Уряду РФ ФСК «Море» було передане у російську федеральну власність.

ВАТ "Феодосійська суднобудівельна компанія «Море» спеціалізувалося на військовому й цивільному суднобудуванні, зокрема створенні військових і цивільних катерів, суден на підводних крилах з легких сплавів, суден на повітряній подушці. Значну частину продукції становили військові кораблі й багатоцільові катери. 100% акцій ФСК «Море» належить Державі Україна. У 2004 р. Кабінет Міністрів України включив «ФСК «Море» у перелік підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки України, а в 2012 р. ВАТ «ФСК »Море« було включено у перелік підприємств, корпоративні права держави в яких передано Державному концерну «Укроборонпром».

Фото Вікіпедія

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-