Рада Європи хоче запровадити постійну спостережну місію в Криму

Рада Європи хоче запровадити постійну спостережну місію в Криму

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд засудив заборону відвідування територій, охоплених неврегульованими конфліктами, та заявив про намір запровадити на території окупованого Росією Криму постійну спостережну місію за дотриманням прав людини.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання народного депутата України Сергія Соболєва під час сесійного засідання ПАРЄ у Страсбурзі.

«Поїздка (спеціальної моніторингової місії РЄ. – Авт.) була здійснена для того, щоб підготувати умови для роботи перманентної моніторингової місії на території Криму. Ми вважаємо неприйнятною ситуацію, коли заборонено їздити представникам Ради Європи, особливо у ті частини, де досі мають місце неврегульовані конфлікти», - заявив Ягланд.

Очільник РЄ також підкреслив, що усі мешканці Європейського континенту мають право на захист прав людини. «Усі люди на Європейському континенті мають бути охоплені діями Європейської конвенції з прав людини. І кримчани, і мешканці Донбасу, і Нагорного Карабаху мають право подавати заяви щодо порушення прав людини до ЄСПЛ у Страсбурзі», - сказав Ягланд. За його словами, для того, щоб вони реалізували своє право, у місцях конфлікту мають працювати спеціальні моніторингові структури.

Генсек зазначив, що Рада Європи працює над тим, щоб створити належні умови для цього. «Ми працюємо над цим і використовуємо дипломатичні канали, ведемо переговори, намагаємося досягнути домовленостей. Саме тому ми і їздили в Крим», - сказав він, додавши, що РЄ всіляко намагається забезпечити роботу постійних моніторингових груп у Криму. За його словами, робити це надзвичайно важко у зв’язку з «правовим режимом» та «політичними проблемами».

Ягланд також нагадав, що Рада Європи – єдина організація європейського рівня, яка була присутня в Криму за останні 2 роки. «Жодна інша європейська установа не змогла надіслати туди спостережну місію. Нам вдалося провести переговори з РФ та українською владою, щоб надіслати туди делегацію правозахисників, до якої входили я та пан посол (Жерар) Штудман, які підготували детальну доповідь на 20 сторінках», - сказав він. За словами генсека РЄ, у ході 8-денного візиту було проведено 15 зустрічей різного рівня, у т.ч. з представниками громадянського суспільства та кримських татар.

Ягланд також відзначив роботу місії, до якої увійшла ціла група експертів на чолі з послом Жераром Штудманом, який раніше очолював Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ і 5 років працював у ньому в якості експерта. Місія РЄ підготувала доповідь, яку було заслухано на засіданні Комітету міністрів РЄ. Водночас ця доповідь не потрапила до річної доповіді РЄ щодо дотримання прав людини.

Раніше повідомлялося, що Центр громадянських свобод і ЄвромайданSOS підготували свої пропозиції щодо моніторингу дотримання прав людини в анексованому Росією Криму, на які варто звернути особливу увагу Раді Європи. 

Нагадаємо, делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом перебувала в Криму з 25 по 31 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-