Авіанавчання РФ у Криму посилюють воєнну загрозу країнам регіону - Скібіцький

Авіанавчання РФ у Криму посилюють воєнну загрозу країнам регіону - Скібіцький

Укрінформ
Російські військові змагання "Авіадартс 2016", які розпочалися в окупованому Криму, порушують баланс сил у Чорному морі та посилюють рівень воєнної загрози країнам регіону.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький на брифінгу у понеділок в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Черговим етапом нарощування військової присутності Російської Федерації в анексованому Криму стало проведення у період 25 травня - 8 червня на території та у повітряному просторі півострова загальноросійського армійського конкурсу з повітряного вишколу льотних екіпажів "Авіадартс 2016". Таким чином, за оцінками розвідки, Російська Федерація продовжує демонструвати перед західними країнами здатність відстоювати інтереси із застосуванням воєнної сили. Це також порушує баланс сил у Чорному морі та посилює рівень воєнної загрози країнам регіону", - сказав Скібіцький.

Він нагадав, що офіційна церемонія відкриття цього конкурсу відбулася 28 травня на аеродромі Бельбек. Такий захід на території окупованого Криму проводиться вперше. У ньому беруть участь близько 70 літаків тактичної авіації, 58 з яких перекинуто на аеродроми з території Росії. Передбачається також залучення до конкурсу літаків дальньої авіації Ту-22М3 зі складу авіаційної бази "Енгельс" у Саратовській області, а також літаків військово-транспортної авіації.

Представник ГУР МОУ зауважив, що більшість перекинутих на півострів літаків за своїми тактико-технічними характеристиками можуть виконувати бойові завдання у повітряному просторі усіх країн Чорноморського регіону. Практичне відпрацювання польотних завдань заплановано на 1, 3 і 4 червня на військовому полігоні на мисі "Чауда". Загальне керівництво заходом здійснює головнокомандувач повітряно-космічних сил РФ генерал-полковник Бондарєв.

Таким чином, за оцінками Головного управління розвідки Міністерства оборони України, шляхом проведення армійського конкурсу "Авіадартс 2016" у Криму керівництво Росії переслідує ряд політичних та військових цілей, серед них: намагання у черговий раз продемонструвати країнам Чорноморського регіону та міжнародній спільноті належність окупованого Криму Російській Федерації; підвищення готовності повітряного компоненту Збройних сил Росії до проведення широкомасштабних наступальних операцій у Чорноморському регіоні, а також здійснення підтримки російських військ повітрям на півночі анексованого Криму; перевірка можливості повітряно-космічних військ Росії з нарощування авіаційного угруповування у Криму та готовності аеродромної мережі півострова до прийому і обслуговування усіх типів бойових літаків; демонстрація країнам регіону, насамперед державам-членам НАТО, здатності оперативно посилити бойові можливості Чорноморського флоту за рахунок посилення авіаційного компоненту угруповання російських військ у Криму.

"З практичної сторони проведення такого потужного заходу бойової підготовки російських військ на території Криму негативно впливатиме на курортний сезон, тому що більшість заходів будуть проведені саме у тих місцях, де відпочивають туристи", - наголосив Скібіцький.

Він також поінформував, що під час проведення більш активної частини цього змагання - 1,3 і 4 червня - буде посилено увагу української розвідки та засобів протиповітряної оборони (ППО) щодо польотів, які здійснюватимуться на території Криму. "Ми будемо відслідковувати усі заходи, які будуть там проведені з тією метою, аби під їх прикриттям не було здійснено провокацій", - резюмував представник розвідки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-