Новий фільм про Крим Ахтем Сеїтаблаєв зніматиме у Грузії

Новий фільм про Крим Ахтем Сеїтаблаєв зніматиме у Грузії

Укрінформ
Відомий український актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв та продюсер Іванна Дядюра за підтримки Державного агентства з питань кіно розпочали підготовку до зйомок нового українського фільму «Її серце».

Про це на прес-конференції у вівторок повідомив Сеїтаблаєв, передає кореспондент Укрінформу.

«За підтримки Держкіно ми розпочинаємо виробництво нового українського фільму з робочою назвою «Її серце», - сказав режисер.

За його словами, сценарій фільму заснований на реальних історичних подіях ХХ століття та розповідає про кримську татарку Саїде Аріфову, яка під час Другої світової війни врятувала 88 дітей єврейської національності, приречених на загибель. Ризикуючи власним життям, дівчина прихистила їх у дитячому будинку в Криму, навчала традицій ісламу та Корану, видаючи їх за кримських татар.

«Приблизно 60-70% натурних зйомок проходитимуть у Грузії, тому що, на жаль, у Криму поки що неможливо знімати фільми і на цю тематику. Ми знаємо, як нинішня кремлівська влада, окупаційна влада Криму реагують на спроби митців осмислити і розповісти правду», - сказав Сеїтаблаєв.

Як повідомила продюсер Дядюра, бюджет фільму становить 31 мільйон гривень, з яких 10 мільйонів виділяє держава.

«Держава вже виплатила 7 мільйонів. Це все, що ми могли зробити згідно з чинним законодавством, оскільки решта виплачується після завершення», - сказав голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

За його словами, Держкіно підтримало проект, оскільки історія Саїде варта того, щоб її знали якомога більше людей. «По-друге, Ахтем Сеїтаблаєв є одним з небагатьох українських режисерів, який має досвід створення фільмів, що користуються успіхом у глядача. Це та людина, якій не страшно довірити державні гроші. Ми переконані, що вони у надійних руках», - наголосив Іллєнко.

Ще одним переконливим аргументом на користь цього проекту, зазначив він, є популярність та упізнаваність Сеїтаблаєва як актора, «бо кіно - це система, яка не працює без відомих облич. Це так само є певною запорукою того, що фільм матиме інтерес глядача не тільки через його тематику».
Нагадаємо, Ахтем Сеїтаблаєв у 2012 році як режисер зняв перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і першу художню картину про депортацію кримських татар "Хайтарма". Він же виконав у стрічці головну роль - легендарного льотчика двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

Як відомо, 18 травня 1944 року понад 200 тисяч кримських татар одним розчерком пера стали "зрадниками" і були виселені з Криму в різні райони СРСР, переважно за Урал. Водночас багато хто з кримських татар, які воювали в Червоній армії, партизанських загонах, були нагороджені орденами і медалями, а п'ятеро удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-