У Криму

У Криму "шиють" мусульманам ще одну справу

Укрінформ
У Криму готується ще один процес про нібито терористичну діяльність мусульманської організації Хізб-ут-Тахрир.

Про це написав у Фейсбуці адвокат Олександр Попков.

"З'їздив до Криму. Відвідав у СІЗО Сімферополя Еміра-усейна Куку, одного з звинувачених у другій справі нібито "терористів Хізб-ут-Тахрир" Сам Емір виглядає якимсь втомленим і пригніченим. До нього інколи приходить знайомий оперативник ФСБ Компанійцев, гарно розписує переваги щиросердого зізнання. Емір обурено і докладно розповідає про обшук, про свою справу, про безглузде і пустослівне звинувачення, про аналогії з першою справою Хізбів", - пише Попков.

Адвокат нагадує обставини 2015 року, коли він надавав юридичну допомогу по першому затриманню і обшуку Еміра-Усейн: "Тоді його відпустили, і він чудово розумів, що знаходиться під невпинним наглядом ФСБ. Проте він продовжував шукати справедливості, хотів, щоб співробітників, що побили його, притягнули до відповідальності, ходив до різних слідчих-прокурорів і писав заяви".

В даний момент обидві "справи Хізбів" розвиваються після одного сценарію. "У кожному російські силовики заарештували по четверо мусульман, з них по одному слов'янину (Юрій Прімов і Вадим Сирук)", - говорить Попков.

За його словами, в обох кейсах схожа доказова база: "Є якийсь відеозапис/аудіозапис, на якому обговорюють "на кухні" різні політичні теми: долю Криму, Росію, Україну, місце ісламу в обох країнах, постулати релігії, різні погляди, у тому числі тих же самих "хізбів". Відеозапис приховано зроблений ще одним учасником розмови, який бере активну участь у ній, спеціально порушує такі теми і судячи з усього є агентом спецслужб і підставним свідком".

Як передбачає адвокат, основним доказом у справі буде "якась релігіознавча психолого-лінгвістична експертиза на шістсот аркушів".

Незабаром перша справа Хізб-ут-Тахрир розглядатиметься у Ростові-на-Дону в північно-кавказькому окружному військовому суді. "Аналогії зі "справою групи Сенцова" цілком доречні. Тільки замість обпалених дверей єдиними матеріальними доказами будуть заборонені книги. Боротьба з уявними злочинами на марші", - резюмує Попков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-