Битва за Україну. День сімсот вісімдесят перший

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят перший

Укрінформ
Іран завдав масованого удару по Ізраїлю. Наразі світ чекає відповіді. РФ не буде засуджувати Іран за удар по Ізраїлю, оскільки він діяв «за статутом ООН у межах права на самооборону»

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У десяту річницю з початку АТО, головнокомандувач ЗСУ генерал Сирський звернувся до українців: «Цього дня ми повинні згадати і пом’янути усіх українських захисників і захисниць, які поклали свої життя за свободу нашої держави у протистоянні російській навалі. Вічна слава і вічна пам’ять нашим героям!»

- Конгресмен-республіканець Майк Тернер очікує, що цього тижня Палата представників проголосує за проєкт, який передбачає військову допомогу Україні та Ізраїлю – NBC News.

***

Атака Ірану на Ізраїль

- Іран у ніч на 14 квітня під час масованої атаки на Ізраїль запустив понад 300 ракет і безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО – The Times of Israel.

- Комбінована атака дронами та ракетами на Ізраїль з боку Ірану схожа на удари, які Росія неодноразово завдавала по території України, намагаючись визначити оптимальний спосіб, як прорвати протиповітряну і протиракетну оборону західного зразка – Інститут вивчення війни (ISW).

- Військові Британії та Франції поруч із США допомагали Ізраїлю відбивати з боку Ірану та проіранських сил у сусідніх країнах в ніч на 14 квітня – Даніель Хагарі, речник Армії оборони Ізраїлю.

- Ізраїль заявив, що ХАМАС відхилив чергову пропозицію про припинення вогню від посередників на тлі ескалації напруженості після нападу Ірану – Bloomberg.

- Армія оборони Ізраїлю завдала удару по великому об'єкту «Хезболли» з виробництва зброї у Лівані – ЦАХАЛ.

- Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що інформації про постраждалих українців унаслідок атаки Ірану в ніч на 14 квітня немає – Укрінформ.

Реакція світу на іранські удари по Ізраїлю

  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель після атаки Ірану на Ізраїль скликав на вівторок, 16 квітня, позачергову зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС – соцмережа Х Борреля.

  • Рада Безпеки ООН за запитом Ізраїлю збереться у неділю на засідання у зв'язку з атакою Ірану – Reuters.

  • Італійське головування у G7 скликало на сьогоднішній вечір зустріч лідерів країн у дистанційному форматі, щоб обговорити напад Ірану на Ізраїль – заява італійського головування.

  • У ЄС та ПАРЄ засудили іранські удари по Ізраїлю – Укрінформ.

  • Президент США Джо Байден засудив Іран та його проксі-сили на території інших країн, які влаштували ракетно-повітряну атаку по Ізраїлю, та заявив, що у неділю обговорить із лідерами G7 спільну відповідь на дії Тегерана – Білий дім. Джо Байден у розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу сказав йому, що Штати не будуть долучатися до будь-яких потенційних атакуючих дій проти Ірану.

  • Президент США Джо Байден і його команда закликають Ізраїль не відповідати на масований іранський удар, оскільки знищення майже всіх із близько 300 іранських дронів і ракет є великою стратегічною перемогою – New York Times.

  • США не прагнуть конфлікту з Іраном, але захищатимуть свої сили та союзників – Ллойд Остін, глава Пентагону.

  • МЗС України рішуче засуджує іранські масовані атаки проти Держави Ізраїль – сайт МЗС. «Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході».

  • Росія не буде засуджувати Іран за удар по Ізраїлю, оскільки він діяв «за статутом ООН у межах права на самооборону» – МЗС РФ.

  • Ракетний обстріл Іраном Ізраїлю показує, що необхідно посилити системи ПРО як Ізраїлю, так й України. Для цього США мають розблокувати пакет військової допомоги для Києва і Тель-Авіва – Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі.

  • Китай глибоко стурбований ескалацією на Близькому Сході й закликає без зволікань виконати резолюцію Ради Безпеки ООН від 25 березня, що вимагає негайного припинення вогню у секторі Гази – заява МЗС КНР.

  • Туреччина закликає Іран уникати подальшої ескалації з Ізраїлем – France24.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Україна засуджує атаку Ірану проти Ізраїлю з використанням дронів «Шахед» і ракет. Ми в Україні дуже добре знаємо весь жах аналогічних атак з боку Росії, яка застосовує ті ж дрони «Шахед» і російські ракети, таку ж тактику масованих повітряних ударів. Потрібно докласти всіх зусиль, щоб запобігти подальшій ескалації на Близькому Сході».

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Браво, Ізраїль, за відбиття великої іранської повітряної атаки з різних напрямків. Зараз було б корисно посилити протиракетну оборону Ізраїлю та оснастити подібними системами Україну. Найпростіший спосіб – розблокувати пакет американської допомоги для України та Ізраїлю».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявляє, що вище російське керівництво поставило завдання своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня – Фейсбук головнокомандувача ЗСУ.

- Командувач ПС ЗСУ  генерал Олещук підтвердив ураження українськими пілотами об’єкта РФ на Луганщині – Телеграм командувача ПС ЗСУ. Йдеться про пункт управління угруповання військ «Центр» противника.

- В ніч на 14 квітня Повітряні Сили та мобільні вогневі групи Сил оборони України збили усі 10 «Шахедів», якими Росія атакувала Україну – Командування Повітряних сил ЗСУ.

- Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що доставка додаткової системи Patriot від Німеччини Україні займе певний час, але це відбудеться якнайшвидше – «Єдині новини».

- Активне використання дронів на фронті в Україні перетворило «сіру зону» на «зону смерті» – WP. Дрони на передовій у російсько-українській війні так само змінюють ситуацію, як і танки під час Першої світової.

- Ворог здійснив 6 штурмів на Оріхівському напрямку, з яких 1 в районі Роботиного та 5 в районі Старомайорського. Успіху не мав. На лівобережжі Дніпра Херсонщини ворог здійснив 3 штурми наших позицій. Зазнавши втрат, ретирувався – Сили оборони півдня України.

- На Херсонському напрямку ворог проводить ротації особового складу, при цьому бронетехніка не застосовується – Наталія Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

- Росіяни зіткнулися на фронті з новою проблемою – металевими перешкодами, які скидаються з українських дронів, так званими кальтропами. Це нове геніальне використання стародавньої зброї, яке створює проблеми для і без того перевантаженого російського ланцюжка поставок, зупиняючи транспортні засоби, щоб їх могли вразити дрони-бомбардувальники – Forbes.

- На лівому березі Херсонщини складна ситуація. Збройні сили України намагаються контролювати прибережну зону вздовж Дніпра у районі Кринків, натомість ворог не полишає спроб вибити їх звідти, засилаючи невеликі групи. Жоден з прапорів у Кринках не тримається понад пів години – Фокус.

- РФ заявила про масову атаку безпілотників у Краснодарському краї. Росіяни запевняють, що всі безпілотники знищені – Міноборони РФ.

***

- Війська РФ вночі завдали удару по Харкову – цілили по критичній інфраструктурі, і Харківській області, загинули 2 людей, 2 зазнали поранень – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

- Під Дніпром ЗСУ збили російську крилату ракету. Через падіння уламків є двоє постраждалих, пошкоджено приватні будинки – Повітряне командування «Схід».

- На Запорізькій АЕС вперше із кінця 2022 року всі шість реакторів перевели у режим «холодний зупин» – Рафаель Маріано Гроссі, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

- За наявними даними розвідки, російські окупанти готуються до проведення чергової провокації на Запорізькій атомній електростанції під фальшивим прапором – Генштаб.

- Понад 700 незаконних справ проти кримчан за проукраїнську позицію розглядає окупаційний «суд» Криму – Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в АР Крим.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російським окупантами Харківської, Херсонської та Донецької областей 5 людей загинуло, 10 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський «при позитивному сценарії» підпише закон про мобілізацію протягом двох тижнів – Олександр Корнієнко, заступник очільника Верховної Ради.

- Проходження повторних медичних оглядів на визначення придатності до служби громадянами, які раніше були визнані «обмежено придатними», розпочнеться в середині травня – Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони.

- В Українському національному інформагентстві «Укрінформ» 17 квітня відбудеться презентація унікального фотолітопису «Нескорена Україна у війні цивілізацій», світлини якого зафіксували всі ті жахіття, що принесла в Україну уже десятирічна війна з російським агресором.

- У столиці сталася велика ДТП, де зіткнулися шість авто: відомо про пʼятьох постраждалих – столична поліція.

- Під час благодійного забігу Uzhhorod Sakura Run 2024 зібрано понад 58 тисяч гривень на підтримку ЗСУ – Ужгородська міська рада.

- Засновник громадської організації «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах заявив, що виявив систему відеоспостереження за своєю квартирою – Телеграм-канал організації.

***

- В українській енергосистемі ситуація контрольована, енергосистема працює стабільно і збалансовано – Міненерго. За добу енергетики відновили електропостачання близько 13 тисячам абонентів. Графіки відключень застосовують у Харківській області.

- АТ «Укрзалізниця» за підсумками першого кварталу 2024 року перевезла 44,69 млн т вантажів – на 28,7% більше, ніж торік – Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця».

- Група Нафтогаз готова викупити увесь обсяг газу, який українські приватні видобувники запропонують ринку у 2024 році. Це необхідний крок для підтримки загальноукраїнського видобутку в умовах війни –  Олексій Чернишов, очільник Групи Нафтогаз.

- Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд – Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністри транспорту «Великої сімки» підписали декларацію про підтримку України у відновленні і розвитку інфраструктури – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

- Україна і Словачччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі – Міненерго.

- Європейська Комісія очікує на виконання Києвом погоджених раніше умов і схвалення Європейською радою Плану України, що дасть змогу виділити в рамках інструменту Ukraine Facility ще EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні – Валдіс Домбровскіс, виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

- Україна отримає додаткові 5 мільйонів євро від ЄС для модернізації українських лікарень – Мінінфраструктури.

- Група власників українських боргових зобовʼязань, в яку входять Amundi, Amia Capital, Black Rock, обрали радників з реструктуризації українських зобовʼязань за єврооблігаціями, які мають бути розморожені у вересні – Bloomberg.

- Яна Степаненко, дівчинка, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару в Краматорську, узяла участь у всесвітньовідомому марафоні в місті Бостон. Українка на протезах здолала відстань у 5 кілометрів – Українська правда.

***

- Країни НАТО мають змогу розгорнути свої підрозділи у Чорноморському басейні, щоб забезпечити безпеку для торговельних суден і дати Росії чіткий сигнал – Дідьє Піатон, колишній заступник командувача Об’єднаного військово-морського командування НАТО.

- Канцлер ФРН Олаф Шольц у неділю розпочав триденну поїздку до Китаю, одним із ключових питань якої стане обговорення підтримки Пекіном Москви на тлі триваючого російського вторгнення в Україну – Reuters.

- Сполучені Штати і Британія одночасно оголосили про ембарго на імпорт у свої країни алюмінію, міді та нікелю походженням з Росії, щоб зменшити прибутки РФ та ускладнити їй ведення війни, а також заборонили працювати з ними двом найбільшим у світі біржам у цій сфері – Держдепартамент США та уряд Британії.

- Фінляндія закриває морські пункти пропуску на кордоні з Росією на невизначений термін – Федеральна митна служба РФ.

- Ціни на нафту зростуть у понеділок після нападу Ірану на Ізраїль, подальша доля ціни на нафту залежить від відповіді Ізраїлю та союзників – Bloomberg.

- У США померла режисерка документального кіно Елінор Коппола, дружина режисера Френсіса Форда Копполи – АР.

ВОРОГ

- У Росії після прориву греблі в Орську Оренбурзької області продовжують йти під воду населені пункти. Після Оренбурга потоп дістався Кургану: за ніч рівень води в річці Тобол піднявся на понад півметра і вода прибуває все швидше, змиває навіть мости. Томськ готується до запливу: через паводок там частково обвалився земляний вал поряд із мостом через річку  – росЗМІ. Організовану евакуацію місцева влада для мешканців не забезпечила.

- Росія доставила до портового міста Тобрук, що у Лівії свої артилерійські системи. Раніше вони зберігалися у сирійському порту Тартус. Для доставки вантажів були залучені два десантні кораблі зі складу Північного флоту ВМФ Росії. Йдеться про великі десантні кораблі «Олександр Отраковський» та «Іван Грен». Обидва судна зайшли в Середземне море близько 2 тижнів тому  – Defence Express.

- Вторгнення РФ в Україну поставило під удар амбіційний проєкт Путіна. США застосовують санкції, щоб зірвати російський проєкт «Арктік ЗПГ 2». Вашингтон зупинив постачання до Росії спеціалізованих танкерів, необхідних для транспортування газу, і ускладнив будівництво альтернативних суден на верфях країни – WSJ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-