Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Аби заживити усіх побутових споживачів, знеструмлених внаслідок російської атаки на українську енергосистему, потрібна доба. МВФ схвалив черговий транш у майже 900 млн доларів для України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Виконавча рада МВФ провела засідання щодо третього перегляду Програми розширеного фінансування (EFF) для України та схвалила виділення наступного траншу за програмою у розмірі $880 мільйонів - Гевін Грей, керівник місії МВФ в Україні.

***

Саміт лідерів ЄС

Лідери країн ЄС наголосили, що ніколи не визнають результатів російських «виборів» на тимчасово окупованих територіях України та будуть об’єднувати зусилля із міжнародними партнерами для притягнення Росії та її керівництва до відповідальності за воєнні злочини. Про це йдеться у резолюції Європейської ради за підсумками саміту.

Європейська рада доручила Раді ЄС швидко опрацювати рамки для переговорів з Україною щодо членства, аби розпочати переговорний процес ще до завершення терміну Бельгійського головування в Євросоюзі - Шарль Мішель, президент Європейської ради

Європейський Союз розглядає пропозиції щодо збільшення тарифів на ввезення до ЄС російського та білоруського зерна, з метою захисту ринку, зменшення надходжень для країни-агресора, а також для припинення торгівлі Росією вкраденим українським зерном - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії

Європейські лідери схвалили запропоновану Єврокомісією схему з використання нарахувань від заморожених російських активів, зокрема, для закупівлі зброї та військового обладнання для України, перший мільярд євро з цих надзвичайних прибутків може бути сплачений вже до липня поточного року – ЄС.

***

Масована ракетна атака

Вночі Росія завдала комбінованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України. Усього ворог застосував 151 засіб повітряного нападу. Сили оборони України знищили 55 російських дронів типу Shahed і 37 ракет - Микола Олещук, командувач Повітряні сили.

Сьогоднішня ракетна атака є наймасштабнішою атакою на енергетику за останній час. Її метою є спроба знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни – Герман Галущенко, міністр енергетики.

У Міноборони РФ стверджують, що атака на українську інфраструктуру 22 березня була так званою відповіддю на рейд російських добровольців на території РФ та її обстріли – заява МО РФ

Україна залучає аварійну допомогу від енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі для підтримки стабільної роботи своєї енергосистеми - Укренерго

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що після масованого ракетного удару Росії загалом ситуація в українській енергетиці контрольована, потреби у відключеннях по всій країні немає – Укрінформ. Для того аби заживити усіх побутових споживачів, знеструмлених внаслідок російської атаки на українську енергосистему, потрібна доба.

Через наслідки масованої атаки по енергосистемі аварійні відключення електроенергії застосовуються у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Сумський, Харківській, Полтавській, Кіровоградській областях – Міненерго. У Сумській та Кіровоградській областях скасували раніше введені графіки відключення електроенергії, на Хмельниччині відновили електропостачання критичної інфраструктури після ракетної атаки

У  "ДТЕК Енерго" повідомили про серйозне пошкоджене обладнання теплоелектростанцій компанії. Перевіряється інформація про постраждалих працівників – ДТЕК.

У ніч на 22 березня, під час повітряної тривоги, на станціях КП «Київський метрополітен» укривалися понад 35 тисяч людей, із яких 3 440 – діти - пресслужбу КМДА.

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ

ДніпроГЕС

- Російські ракети вдарили по ДніпроГЕС 8 разів, було два прямі влучання, пожежу локалізували,  рятувальники намагаються дістатися машинного залу ГЕС-2.

- Обидві її частини припинили виробництво електроенергії. ДніпроГЕС-2 у критичному стані.

- Рух через греблю Дніпровської ГЕС повністю перекрили.

- Російська ракета влучила у тролейбус з людьми, який рухався через дамбу ДніпроГЕСу.

Укргідроенерго запевняє, що загрози прориву греблі немає.

- 3 людини загинуло, серед яких дитина, 25 людей отримали поранення,

- Близько 20 прильотів було по місту Запоріжжя та Запорізькому району.

- Зруйновано 10 приватних будинків, пошкоджено 37.

- Запорізька АЕС втратила одну лінію живлення

ОДЕСА

- В Одесі та Одеському районі вводяться екстренні відключення електроенергії.

МИКОЛАЇВЩИНА

- 1 людина загинула

- В Миколаївському районі пошкоджень зазнав обʼєкт енергетичної інфраструктури.

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА

- Пошкоджені енергетичні об'єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах.

- Без електрики залишились вуглевидобувні підприємства. 1000 гірників опинились під землею, їх евакуювали.

ХМЕЛЬНИЧЧИНА

- 2 людини загинуло, 8 отримали поранення

- Окупанти вдарили ракетою по житловому будинку, безпілотник поцілив по об’єкту критичної інфраструктури Хмельницького.

- Пошкоджені півтори сотні помешкань.

- В Шепетівському районі уламки безпілотника пошкодили електропідстанцію.

ЛЬВІВЩИНА

- Ворог влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури на Стрийщині.

ФРАНКІВЩИНА

- 2 людини отримали поранення

- В населених пунктах Бурштинської громади тимчасово припинили постачання тепла та гарячої води.

ХАРКІВ

- Близько 15 вибухів, 1 людина поранена

- Через російську ракетно-дронову атаку порушено електропостачання, унаслідок чого не працює електротранспорт і виникли проблеми з водопостачанням. Метро працює лише в режимі укриття.

Реакція світу

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Теодорос Русопулос: «Ще одна безсонна ніч для України, яка зазнала ще одного масованого російського ракетного удару. Як і недавні атаки на Одесу та Миколаїв, вони забрали життя безвинних людей та пошкодили цивільну інфраструктуру. Але це лише зміцнює нашу рішучість підтримувати Україну!».

Високий представник ЄС Жозеп Боррель: «Росія продовжує свої жорстокі атаки на населення України, завдаючи нічних ударів дронами і ракетами по об'єктах енергетичної інфраструктури, вбиваючи і травмуючи десятки людей, ставлячи під загрозу безпеку Запорізької атомної електростанції. Цьому має бути покладено край! Усіх винних буде притягнуто до відповідальності».

Голова МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс після масштабної ракетної атаки Росії проти України заявив, що Захід робить помилку, не надаючи Україні достатньої кількості зброї та засобів протиповітряної оборони.

Президентка Молдови Мая Санду відреагувала на сьогоднішню масовану атаку Росії та закликала надати Україні все необхідне для протистояння російському вторгненню.

ЦИТАТА

Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «Ми бачимо, що Росія має можливості виробляти значні обсяги зброї, але її якість постійно знижується з початку війни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сполучені Штати нібито закликали Україну не бити по російських нафтопереробних заводах та іншій енергетичній інфраструктурі, оскільки переймаються, що це може призвести до зростання цін на енергоресурси та ще більшу ескалацію - Financial Times. Віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що нафтопереробні заводи на території Росії є законними цілями України з військового погляду. За її словами, у цьому випадку, Україна діє за стандартами НАТО.

Російські війська минулої доби здійснили вісім спроб штурмів на Оріхівському напрямку, з яких шість у районі Роботиного та по одному в районах Малої Токмачки Запорізької області та Старомайорська Донецької області, але зазнали втрат і відійшли на вихідні позиції - Сили оборони півдня

РФ створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч, і не виключено, що влітку ворог спробує здійснити наступ на одному з напрямків - Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ

Російське командування, схоже, формує резерви, але вони навряд чи зможуть функціонувати як згуртовані формування для використання в цьому році - ISW

Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили апаратуру та місце дислокації аеророзвідників ворога у Херсонській області – командування ССО

На сьогодні, на жаль, зберігається співвідношення у кількості боєприпасів 1 до 7 на користь РФ, але за місяць-два ця різниця буде суттєво зменшена - Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони України.

Воїни 13 Бригади Національної гвардії України "Хартія" знищили самохідний протитанковий ракетний комплекс ворога "Хризантема" – Нацгвардія.

Росія продовжить завдавати повітряних ударів по критично важливих об’єктах України із застосуванням дальньої авіації - британська розвідка

***

На прикордонні Чернігівської області російський дрон атакував маршрутку з людьми. За попередніми даними, троє осіб поранені – ОВА.

На Рівненщині евакуйованих з Донеччини людей розселять у п’яти громадах. Попередньо очікують понад пів сотні осіб, у тому числі 30 дітей – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 4 людини загинуло, 2 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський:

- провів засідання Ставки головнокомандувача, де заслухав доповіді про перебіг відновлювальних робіт на енергетичних об’єктах, які були пошкоджені ворожою  ракетною атакою

- відзначив державними нагородами 364 захисників України, 268 з них – посмертно.

- провів зустріч із віцепрем’єр-міністром – міністром оборони Королівства Данія Троельсом Люндом Поульсеном.

Офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, офіційно відкрили у Києві за участі генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич – Укрінформ.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки на своєму засіданні під час розгляду правок до законопроєкту про мобілізацію підтримав надання відстрочки від мобілізації для аспірантів усіх форм навчання - Ірина Фріз, член профільного комітету

Кабмін розширив можливості отримання грантів підприємствами, що виробляють невійськові дрони або їх частини. Тепер такі підприємства зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості проекту - сайт Уряду.

Заступник генерального директора комунального підприємства "Київпастранс" Євген Пушков тимчасово виконуватиме обов'язки генерального директора КП – Київпастранс.

В Україні запроваджується нова тимчасова допомога «Дитина не одна» на дітей, які залишилися без батьківського піклування, у розмірі 2,5-3,5 прожиткового мінімуму – сайт Уряду.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала ухвалу про закриття кримінального провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена у створенні злочинної організації - апеляційна палата у Фейсбуці. Ідеться про справу щодо можливої корупційної схеми на одеській митниці.

***

В Україні станом на 21 березня вже 20 регіонів розпочали сівбу ярих зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

ДП "Гарантований покупець" сплатило виробникам енергії з відновлюваних джерел енергії 883,2 млн грн за першу декаду березня 2024 року - пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Десять українських пілотів пройшли у Великій Британії базову льотну підготовку і тепер продовжать подальше тренування у французьких ВПС, перш ніж навчитися керувати літаками F-16 - сайт британського уряду.

Палата представників США схвалила пакет законопроєктів про витрати державних відомств на суму 1,2 трильйона доларів всього за кілька годин до призупинки роботи уряду - AP

Перший член Палати представників США від Республіканської партії Кен Бак підписав петицію, яка дозволить в обхід спікера Майка Джонсона винести голосування за законопроєкт, який передбачає виділення допомоги Україні - The Hill. Загалом петицію вже підписали 188 конгресменів при 218 необхідних.

Чехія передала Збройним силам України останню партію ударних вертольотів радянського виробництва Мі-24 - Hospodarske Noviny.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що завдяки ініціативі Чехії найближчим часом до України буде відправлено велику кількість боєприпасів – Укрінформ.

Начальник генштабу збройних сил Франції генерал Тьєррі Буркар заявив, що західна підтримка України може вийти за рамки звичайного постачання зброї - BFMTV.

Парламент Молдови 21 березня затвердив декларацію про європейську інтеграцію країни. Документ стверджує, що вступ до ЄС забезпечить майбутнє Молдови як нейтральної та цілісної держави – Укрінформ.

ВОРОГ

У Росії неподалік селища Ровеньки Бєлгородської області впав військовий вертоліт Мі-8, пілот отримав поранення - Телеграм-канал Astra.

Віцепрезидент нелегітимної Держдуми РФ Петро Толстой пригрозив відправити атомну бомбу на Париж - росЗМІ. Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що здивований такою "нервозністю та нестриманістю російських посадовців".

Тепер уже всі індійські нафтопереробники відмовляються приймати російську сиру нафту, що перевозиться танкерами «Совкомфлоту» через санкції США, що ще більше ускладнює торгівлю, яка процвітала після вторгнення РФ в Україну - Bloomberg

Російський рибальський траулер «Капітан Лобанов», про аварію якого повідомлялося 19 березня, був підбитий російською ракетою у Балтійському морі – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-