Атака на світло. Як Росія обстрілювала Україну 22 березня

Атака на світло. Як Росія обстрілювала Україну 22 березня

Укрінформ
У ніч на 22 березня російські війська здійснили безпрецедентну ракетно-авіаційну атаку по областях України

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що Росія запустила понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів.

«Цілі російських терористів світ бачить максимально чітко: електростанції та лінії постачання енергії, гребля ГЕС, звичайні житлові будинки, навіть тролейбус. Росія воює проти звичайного життя людей. Мої співчуття родинам та близьким загиблих від цього терору», – зазначив Глава держави.

Влучання по об'єктах інфраструктури, руйнування та пошкодження житлових будинків сталися на Харківщині, Запоріжжі, Полтавщині, Дніпропетровщині, Одещині, Хмельниччині, Вінничині, Івано-Франківщині.

Укрінформ зібрав інформацію про те, що відомо на ранок.

ХАРКІВЩИНА

Харків атакували понад 15 ракет С-300/Х-22, повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. «Протягом 4:52–5:30 у Харківській області здійснено масований ракетний обстріл об'єктів енергетичної інфраструктури. Понад 15 ракет С-300/Х- 22», – зазначив він.

За інформацією міського голови Ігоря Терехова, через російську ракетно-дронову атаку в місті було порушено електропостачання, унаслідок чого не працює електротранспорт і виникли проблеми з водопостачанням. Метро працює лише в режимі укриття.

У Харківському метрополітені поінформували, що станції працюють виключно як укриття. Про відновлення перевезень буде повідомлено додатково.

Також на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів постраждав 43-річний працівник одного з об'єктів енергоінфраструктури. Стан задовільний, йому надана медична допомога. Про це повідомив у телеграмі начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

В ефірі національного марафону начальник ОВА повідомив, що над ліквідацією наслідків ворожих ударів працює понад 50 одиниць техніки ДСНС, більш ніж 250 осіб особового складу. «Застосували пожежний потяг, бо є важкодоступне місце для проїзду техніки. Сконцентровані, щоб відкрити по Харкову всі пункти незламності – зараз їх працює понад 100», – сказав він.

За повідомленням власного кореспондента Укрінформу, на 10:00 ситуація в місті стабільна, ніякого натяку на паніку. Супермаркети та аптеки працюють на генераторах. Усі товари є, зокрема вода. Транспорт їздить за схемою блекаутів.

ЗАПОРІЖЖЯ

По Запоріжжю та області ворог почав наносити ракетні удари з четвертої години ранку. Пролунало близько 20 вибухів.

Фото з соцмереж
Фото з соцмереж

«Ворог цілив по критичній інфраструктурі, яка не має жодного стосунку до військових та військової промисловості. Суто критична інфраструктура, яка забезпечує життєдіяльність мешканців. Одним з таких об'єктів є Дніпровська ГЕС», – повідомив начальник Запорізької ОВА Іван Федоров.

Вже о 6:25 патрульна поліція повідомила про те, що рух автодорожнім переїздом через греблю Дніпровської ГЕС повністю обмежено.

«Частина інфраструктури об'єкта постраждала. Максимум одна доба нам треба на відновлення руху», – сказав Федоров.

Фото з соцмереж
Фото з соцмереж

В момент атаки по ДніпроГЕС їхали автівки та тролейбус. За попередньою інформацією, загинула одна людина.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що у Запоріжжі шестеро людей травмовані, трьох вважають безвісти зниклими на місцях ударів. Пізніше повідомили про десятьох поранених.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Крім того, поцілив ворог по приватному сектору та поблизу багатоповерхового будинку. На місцях працюють служби, ведуть фіксацію руйнувань та пошкоджень.

За словами в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєва, повністю зруйновано два приватних будинки, пошкоджено ще близько десяти.

Загалом на цей час відомо, що всього у місті ушкоджено більше 150 будинків (як приватних, так і багатоповерхових). Обстеження територій триває, інформація уточнюється.

Під завалами зруйнованого будинку шукають тіла 9-річної дитини та її батька.

Щодо життєзабезпечення міста, то в момент ракетної атаки були короткострокові перебої, адже через те, що російська армія влучила по енергетичних об'єктах, енергетики робили перепідключення живлення міста. 

Який саме тип ракет застосував для атаки ворог, наразі невідомо.

Проте, за словами Федорова, це одна з наймасштабніших атак по Запоріжжю з 24 лютого 2022 року.

Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ
Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА

На Дніпропетровщині через пошкодження на енергооб’єктах унаслідок масованої атаки ввели графіки відключень.

Про це повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

«Від самого ранку в області лунали вибухи. Ворог атакував масовано. Пошкоджені енергетичні об'єкти в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах. Від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. Є перебої зі світлом та водопостачанням. Будуть введені графіки відключень», – написав очільник області.

У себе в телеграмі він нагадав, що на Дніпропетровщині наразі працюють понад 1300 Пунктів незламності, їх силами влади, ДСНС, поліції та бізнесу підготували заздалегідь.

«Там є все, щоб перечекати відключення електрики. Світло, тепло, можливість підзарядити гаджети та випити гарячого чаю. Знайти найближчий пункт можна в «Дії»»,  –  порадив Лисак жителям області.

Міський голова Дніпра Борис Філатов поінформував, що в зв’язку з недостатністю енергопостачання можуть бути проблеми з водопостачанням в нагірній частині міста, але до 21:00 міськводоканал впорається.

Керівник міської військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул у телеграмі повідомив, що росіяни по місту здійснили «комбінований удар ракетами та «шахедами», є влучання в об'єкти критичної інфраструктури».

За його словами, у місті запроваджено графіки аварійних відключень, лікарні та інші об'єкти інфраструктури, де це можливо, переведені на генератори.

«Найголовніше – без втрат та постраждалих», – наголосив Вілкул.

Він запевнив, що для усунення наслідків ударів задіяні всі служби, але тепер сказати, скільки на це потрібно часу дуже складно.

«Робимо все можливе. Тому, по можливості, тримайте запас води, заряджені гаджети та павербанки. Усі 213 Пунктів незламності  у місті працюють, – кожен може скористатися в будь-який час. Усі служби міста, лікарні, соціальні установи працюють. Транспорт – у частині Метталургійного району не працювали трамваї, але зараз рух відновлено. Тролейбуси, швидкісний та автобуси працюють», – заявив керівник міської військадміністрації.

ПОЛТАВЩИНА

За інформацією начальника Полтавської ОВА Філіпа Проніна, попри те, що ворог спрямовував свої ракети на територію області, минулося без жертв і постраждалих.

«Уламками пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі. Мобільні вогневі групи відпрацювали по повітряних цілях у Кременчуцькому районі», – йдеться у дописі Проніна.

Він також зазначив, що через ворожу атаку на українську енергетику на Полтавщині застосували превентивні вимкнення підстанцій та введений графік аварійних відключень на всі 10 черг.

«Ситуація – на контролі. Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Розгортаємо в області пункти незламності, щоб доки тривають роботи, люди могли зарядити гаджети і бути постійно на зв'язку», – додав посадовець.

Пізніше у своєму дописі Філіп Пронін уточнив, що наразі у Полтавській області знеструмленими залишаються понад 104 тисяч побутових споживачів та 6700 юридичних. Начальник ОВА зауважив, що це превентивні відключення для збалансування роботи енергосистеми.

Фото: Лілія Коцюк, Укрінформ
Фото: Лілія Коцюк, Укрінформ

ХМЕЛЬНИЧЧИНА

На Хмельниччині повітряну тривогу оголосили о першій годині ночі. Після 5-ї ранку в області пролунали вибухи, і в деяких населених пунктах зникло світло. Згодом вибухи пролунали повторно після 6:00.

Повітряна тривога закінчилася о 7:00, після цього міський голова Хмельницького Олександр Симчишин повідомив про пошкодження об’єктів інфраструктури, житлових будинків і загиблих та поранених.

Згодом у Хмельницькій ОВА повідомили, що внаслідок ворожої атаки загинула одна людина, а під завалами шукають ще людей.

Про пошкодження об’єктів критичної інфраструктури поінформував також міський голова Шепетівки Віталій Бузиль. За його словами, ремонтні бригади працюють над відновленням електро-  та водопостачання, а школи та садочки перейшли на дистанційний режим. Загиблих та травмованих немає.

Згодом міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що внаслідок масованої російської атаки у Хмельницькому загинули двоє людей та щонайменше восьмеро були поранені.

За оновленою інформацією від мера Хмельницького, війська РФ вдарили по житловому масиву міста. Поранені п’ятеро людей, двох госпіталізували і з-під завалів врятували 21-річну дівчину, якою також займаються медики. У Хмельницькому відновили водо-  і теплопостачання, подання гарячої води та роботу каналізаційної системи. Залишаються перебої з електропостачанням, вдалося заживити 50% споживачів. Освітні та медичні заклади працюють.

Як уточнив заступник мера Василь Новачок, через ракетну атаку пошкоджені півтори сотні приміщень та 8 автомобілів.

Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ
Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ

ОДЕСА

В Одесі, за інформацією міського голови Геннадія Труханова, станом на 10:00 триває аналіз пошкоджень в електросистемі міста. Вночі були відключення електро / тепло / водопостачання. Наразі ведуться роботи з ліквідації наслідків.

Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ
Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ

В штатному режимі працюють медичні заклади міста (де це необхідно, за допомогою генераторів); міські школи та дитячі садки; муніципальний електротранспорт; бювети.

Всі обʼєкти соціальної інфраструктури забезпечені генераторами.

Міські комунальні служби працюють в посиленому режимі та готові оперативно реагувати на надзвичайні ситуації.

МИКОЛАЇВЩИНА

У Миколаївській військовій адміністрації повідомили, що о 05:10 в Миколаївському районі внаслідок ворожої атаки пошкоджень зазнав обʼєкт енергетичної інфраструктури. Детальна інформація уточнюється. Постраждалих немає.

ПРИКАРПАТТЯ

На Прикарпатті під час масованої атаки російських дронів і ракет сталося влучання по об’єкту критичної інфраструктури. Відомо, щонайменше, про одну постраждалу людину.

За словами начальника Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, ворог атакував область і шахедами, і ракетами. Вона зазначила, що є пошкодження, але перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано.

ВІННИЧЧИНА

Про влучання в об'єкт критичної інфраструктури повідомив і голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

«Ворог застосував гібридну тактику БПЛА і крилатих ракет. Є влучання в об’єкт критичної інфраструктури», – написав він у фейсбуці.

Укрінформ

Перше фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-