У Францію для тренувань перші українські пілоти прибудуть на початку 2024 року

У Францію для тренувань перші українські пілоти прибудуть на початку 2024 року

Укрінформ
Наступного року Франція готуватиме українських пілотів та продовжить навчання солдатів одночасно з постачанням зброї й обладнання Україні.

Про це йдеться у річному звіті Міністерства оборони Франції, який підбиває підсумки 22 місяців військової допомоги Парижа для України, передає Укрінформ.

«Перші пілоти прибудуть на початку 2024 року. Після початкової підготовки у Франції вони продовжать навчання на винищувачах на курсах, організованих нашими партнерами», - йдеться в документі.

Як відомо, Франція не має на озброєнні винищувачі F-16, на яких мають літати українські пілоти. Однак за інформацією Укрінформу, цикл підготовки льотчиків відбуватиметься на навчально-тренувальних літаках Alfa Jets французьких ВПС.

Також французи продовжать навчати українських солдатів у рамках місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM). Згідно зі звітом, «ця підготовка продовжиться у 2024 році і буде поширена на інші сфери (Військово-морські і Військово-повітряні сили)».

Читайте також: Глава Міноборони Нідерландів на відкритті навчального центру F-16 згадала про «Джуса»

Станом на сьогодні 200 українських солдатів щомісяця проходять підготовку у Франції за трьома напрямками: загальновійськовий бій, специфічні потреби, визначені українцями, такі як розмінування; та використання наданого обладнання. Батальйони чисельністю близько 600 українських солдатів також проводять маневри в Польщі. Загалом за 2023 рік Франція підготувала близько 8 000 українських солдатів, тобто близько чверті солдатів, підготовлених в рамках EUMAM (загальна кількість - 30 000 у 2023 році)

Франція розподіляє військову підтримку України на три основних етапи: продаж озброєнь, участь у програмах військової підготовки та створення фінансових механізмів, які дозволять Києву придбати власне обладнання.

Читайте також: Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen - Ігнат

Як повідомлялось, про те, що Франція долучиться до української коаліції сучасних винищувачів та тренуватиме українських пілотів у вересні повідомив Президент Володимир Зеленський.

Раніше у ЗМІ поширювалась інформація про те, що українські пілоти нібито перебувають у Франції, де проходять навчання на штурмовиках Mirage 2000, а Україна нібито веде переговори про передачу цих літаків. Однак пізніше Міноборони обох країн спростували ці заяви.

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, французькі літаки Mirage 2000 не є гідним варіантом для України, оскільки є застарілою моделлю і не зможуть забезпечити виконання необхідних завдань у повітрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-