Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят шостий

Укрінформ
Українські підрозділи провели успішні локальні контратаки, позбавивши російські війська повного контролю над селом Степове, що поблизу Авдіївки

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Президент України Володимир Зеленський їде до Вашингтона, де під час свого візиту проведе зустрічі з членами Конгресу та директоркою-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою – Bloomberg.

- Законодавці запросили Зеленського виступити перед сенаторами, які ведуть дискусію щодо продовження допомоги Україні – CNN. Також планується його зустріч зі спікером Джонсоном.

***

Засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Брюсселі

- Швеція виділяє Україні 1,4 мільярда крон (понад $133 млн), які, серед іншого, підуть на підтримку населення країни напередодні зими. Новий пакет підтримки був представлений прем'єр-міністром Ульфом Крістерссоном та міністром міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йоханом Форсселлом – Sweden Postsen.

- Федеральна Республіка Німеччина збільшить наступного року вдвічі військову підтримку України – з 4 млрд євро до 8 млрд. Німеччина продовжує міцно стояти на боці України – Анна Люрманн, міністерка у справах Європи ФРН.

Заяви перед початком зустрічі

  • Європейський Союз обговорить різні позиції щодо ситуації в Україні, зокрема ті, що висловлювалися з боку Угорщини, але очевидно, що прийшов час не зменшувати, а збільшувати допомогу, і європейська єдність навколо цього питання не має бути зруйнована – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

  • Країни-члени Євросоюзу мають показати, що немає жодної втоми від підтримки України у її відбитті російської агресії і що ЄС може ефективно діяти – Лумініца Одобеску, керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії.

  • У МЗС Італії дали згоду на початок переговорів з Україною про прийом до ЄС, а також закликали прискорити процес вступу Балканських держав – Антоніо Таяні, віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ Італії.

  • Чехія проти будь-якого перемир’я, яке лише відкриє Росії шлях до переозброєння – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії.

  • Очільник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс розкритикував позицію Угорщини щодо України та назвав її «зіткненням ідеологій» – між тими, хто хоче, щоб Європа була сильнішою, і тими, хто не хоче Європейського Союзу зовсім – Укрінформ.

  • Міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна назвала три аспекти підтримки України: адаптація роботи Європейського фонду миру, посилення санкцій, початку переговорів про вступ України та Молдови до ЄС, та підкреслила, що міністри зовнішньополітичних відомств європейських країн сконцентруються на особливій позиції Угорщини – Укрінфом.

  • Лідери ЄС на засіданні Євроради 14-15 грудня розглядатимуть чотири важливих питання щодо України, але ключовим є початок перемовин про вступ України до ЄС – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

  • Чеська Республіка послідовно виступає за посилення санкцій проти країни-агресора Росії і одним з кроків пропонує обмеження можливостей російським дипломатам пересуватися державами Шенгенського простору – Ян Ліпавський, очільник чеської дипломатії.

  • Уряд Швеції підтримує та вважає, що зараз треба рухатися далі як у плані вступу України до ЄС, так і у збільшенні політичної, військової та фінансової підтримки України – Тобіас Більстрьом, міністр закордонних справ Швеції.

  • Ірландія наполягатиме на прогресі з боку ЄС у питанні членства України та надання їй військової і фінансової підтримки – Міхол Мартін,  міністр закордонних справ та оборони Ірландії.

  • Поширені деякими угорськими представниками чутки про нібито «жахливі переслідування» угорської громади на Закарпатті є великим фейком, що не витримує жодної перевірки реальністю – Дмитро Кулеба, міністр МЗС України.

  • Подальші безпека та процвітання Європейського континенту залежать від розширення ЄС. Ухвалення рішень, які допоможуть забезпечити військові потреби України та нарощування виробництва зброї в Європі, також відповідають довогостроковим інтересам Європейського Союзу – Дмитро Кулеба, міністр МЗС України.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ:

  • Міністри закордонних справ країн ЄС продемонстрували безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС, однак саме рішення ще не ухвалене.

  • Будь-який негативний результат розгляду «українських» питань під час Європейської ради, що має відбутися 14-15 грудня поточного року, може мати важкі наслідки для України, але також підірвати фундаментальні основи, на яких збудований сам Європейський Союз.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

  • обговорив з міністром закордонних справ Латвії Крішʼянісом Каріньшем рух України до Європейського Союзу та військові потреби нашої держави, зокрема, питання боєприпасів і FPV-дронів;
  • обговорив із угорським колегою Петером Сійярто рішення Європейської Ради щодо відкриття переговорів про членство України та чітко наголосив йому на спільному майбутньому в Європі;
  • обговорив з міністром закордонних справ Азербайджану Джейхуном Байрамовим Формулу миру та двосторонню співпрацю.

***

- Делегація України на чолі з Головою Національного агентства з питань запобігання корупції Олександром Новіковим розпочала візит до США в рамках 10-ї сесії Конференції держав – учасниць Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції – НАЗК. Україна на конференції ООН представить цифрові інструменти із запобігання корупції.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ґабріелюс Ландсбергіс, міністр МЗС Литви: «Ми майже два роки повторювали цю фразу. Багато з нас задавалися питанням, що це означає: перемогу України чи якісь інші стратегічні цілі? Тож фраза «так довго, скільки буде необхідно» означає – так довго, як ми можемо погодитися. І якщо ми не зможемо, це матиме величезні наслідки, перш за все, для України, але не лише там...»

Леонід Кучма, колишній президент України: «Метою Путіна було не тільки захоплення української землі, але й знищення «концепції» самої України як конкурентної альтернативи Росії. Доказом цього є жахливі людські втрати та репутаційні жертви, на які Путін готовий піти заради цього».

Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «Загальний настрій і загальний сигнал – безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС. Водночас, саме рішення ще не ухвалене, і боротьба за це рішення триватиме не лише найближчими днями, але й під час засідання Європейської ради».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Протягом останнього тижня місто Авдіївка Донецької області продовжувало залишатися ареною найінтенсивніших боїв на фронті в Україні. Близько 40% усіх бойових зіткнень відбувалися в цьому невеликому секторі – Міноборони Британії. Українські підрозділи провели успішні локальні контратаки, позбавивши російські війська повного контролю над селом Степове.

- Захисники просуваються на лівому березі Дніпра Херсонщини, тривають бої біля Кринок – ISW.

- На лівобережжі Херсонської області, у тимчасово захоплених Олешках, Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили командно-спостережний пункт російських військ – Командування Сил спецоперацій.

- Російські загарбники намагаються захопити силами штурмових рот населений пункт Синьківка, щоб створити умови для блокування Куп’янська, зараз у цей район окупанти перекидають резерви, втрати ЗСУ приблизно у вісім разів менші – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Цієї ночі російські війська запустили по території України вісім балістичних ракет і 18 безпілотників типу «Шахед». Сили ППО знищили всі повітряні цілі – Повітряні сили ЗСУ.

- За тиждень з 4 по 10 грудня втрати ворога в особовому складі склали 6 тисяч 780 осіб – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

- У Дарницькому районі столиці з 11 по 14 грудня пройдуть військові навчання Угруповання сил і засобів оборони Києва – Київська МВА. Мета навчань – нарощування бойових спроможностей під час підготовки і ведення оборонної операції.

- На фронті загинув український актор, режисер та військовослужбовець Андрій Павленко. Вічна Память Герою...

- На війні загинув кіномеханік Руслан Володін, який знімав українські фільми «Захар Беркут» та «Кіборги». Вічна Слава Герою...

***

- Ракетний удар по Києву

  • Російські загарбники вдарили вісьмома балістичними ракетами. Всі вісім цілей знищені. Падіння уламків ракет зафіксовано в Дарницькому районі столиці та Голосіївському районах.

  • У столиці уламки впали в Дарницькому районі Києва, 4 людей було поранено, у Бортничах є пошкодження житлових будинків у кількох місцях. Вщент зруйновано два будинки та близько десятка пошкоджені –  Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

  • У результаті нічної ракетної атаки на Київ пошкоджень зазнали об’єкти електромереж, через що без світла залишились 120 приватних домівок у Дарницькому районі – КМДА.

- Унаслідок чергового обстрілу росіянами Херсонської громади один цивільний загинув, троє поранено – Херсонська обласна прокуратура.

- У Запорізькій області та Дніпропетровській області Сили протиповітряної оборони знищили 2 керовані авіаційні ракети Х-59 – Повітряне командування «Схід».

- У тимчасово окупованому Криму за 2017-2023 роки зафіксовані 9 006 порушень прав людини, з них майже 6,4 тисячі щодо представників корінного кримськотатарського народу – Кримськотатарський ресурсний центр.

- З початку війни Росія пошкодила 1480 об’єктів медзакладів та ще 195 – зруйнувала вщент – МОЗ України.

- Влада тимчасового окупованого Криму готує до «націоналізації» елітний готель співачки Софії Ротару «Вілла Софія» у Ялті – Телеграм-канал «Кримський вітер».

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр оборони Рустем Умєров у понеділок провів «відверту» телефонну розмову з угорським колегою Крістофом Шалай-Бобровницьким і запросив його до Києва – соцмережа Х українського міністра.

- Міністерство охорони здоров’я пропонує включити до багаторічної програми НАТО для України проєкти з реабілітації та розвитку центрів крові – МОЗ.

- В Україні стартував Тиждень енергоефективності, під час якого відбуватимуться події, присвячені ефективності використання енергоресурсів та зменшенню енергетичного впливу на навколишнє середовище – Жанна Пацьора, президентка Громадської спілки «Бізнес за партнерство».

- На Львівщині відрахували та виселили студентів училища, які побили першокурсників – Департамент освіти і науки Львівської ОВА.

- До Православної церкви України перейшли релігійні громади сіл Новичі та Жолудки Хмельницької області, які раніше підпорядковувалися УПЦ Московського патріархату – Василь Павлюк, благочинний Шепетівського округу Хмельницької єпархії ПЦУ.

- На Житомирщині протягом 12-14 грудня відбудеться Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA – Фейсбук-сторінка організаторів фестивалю.

- Журі Всеукраїнського літературного конкурсу імені Олени Теліги та Олега Ольжича обрало трьох переможців конкурсу у 2023 році – МКІП.

***

- Офіцеру з апарату головнокомандувача ЗСУ Олегу Тімченку, який подарував гранати помічникові Залужного Геннадію Частякову, що пізніше призвело до його загибелі, суд обрав запобіжний захід у виді особистого зобов'язання – пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

- Колишньому меру Одеси Олексію Костусєву обрали запобіжний захід у справі щодо незаконного заволодіння міднародним аеропортом «Одеса» – тримання під вартою – САП.

***

- Укренерго п’ятий день поспіль залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 для збалансування енергосистеми та уникнення відключень – пресслужба компанії.

- У липні-вересні 2023 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) збільшився на 9,3% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – Держстат.

- Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні CC – Fitch Ratings.

- Румунія допоможе Україні експортувати зерно через створення якірної стоянки в порту Констанца, будівництво якого планують завершити у березні 2024 року – Дмитро Москаленко, гендиректор державної судноплавної компанії «Українське Дунайське пароплавство».

- Білоцерківська міська рада викупила ТЕЦ, яку Нацбанк відсудив за борги у бізнесмена Костянтина Жеваго – Держреєстр речових прав.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія та Норвегія створили морську коаліцію для підтримки України. У рамках діяльності коаліції Україна отримає два мінних тральні кораблі Королівських ВМС класу Sandown, 20 транспортних засобів-амфібій Viking та 23 швидкісні патрульні човни українським захисникам для ведення бойових дій на морі – Міноборони Великої Британії.

- Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) співінвестують у засновану українцями компанію-лідера у сфері освітніх технологій Preply – пресреліз ЄБРР.

- Україна за тиждень отримала від партнерів п'ять «швидких», ліки і компʼютерну техніку – МОЗ України.

- У Києві Посольство Швейцарії в Україні передало Міністерству охорони здоровʼя сім автівок екстреної медичної допомоги – Укрінформ.

- ПАРЄ 15 грудня проведе спеціальне засідання щодо становища українських дітей, у тому числі вивезених вглиб окупованих територій або до Росії – «Європейська правда». Засідання відкриють президент ПАРЄ Тіні Кокс та віцепрезидентка, представниця України Олена Хоменко.

- Група європейських експертів у спільній заяві до громадян та лідерів країн Європи застерегли від зменшення західної підтримки України, яка протистоїть російській агресії – Encompass Europe. «Якщо ми не докладемо зусиль у сфері озброєння сьогодні, нам доведеться це робити завтра, і то – якщо Росія досягне своїх цілей в Україні – у значно складніших і більш загрозливих умовах. І ми втратили б дорогоцінний час».

- НАТО має виходити з того, що РФ здатна на нову агресію, і мусить забезпечити своїх членів і союзників усім необхідним для оборони – Джуліан Сміт, посол США при НАТО. США вже вдалося суттєво збільшити виробництво зброї та боєприпасів, наприклад, практично подвоїти випуск снарядів калібру 155 мм. У багатьох країнах Європи оборонні підприємства перейшли на цілодобову роботу та застосовують «дуже творчі та новаторські підходи».

- Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Євросоюз має затвердити значну військову допомогу Україні, щоб уникнути «подвійного блокування» підтримки Києва з боку Європи і США – Politico.

- Блокування кордону

  • Сьогодні о 14:00 (за київським часом) завершилася акція протесту польських перевізників перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Залізниця може перевозити через українсько-польський кордон до 100 вантажівок в обох напрямках – Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.
  • Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) оголосила про продовження блокади кордону з Україною на прикордонному пункті пропуску автотранспорту «Вишнє Німецьке – Ужгород» заява UNAS.
  • Рух вантажівок через кордон із Угорщиною не ускладнений. Блокада кордону угорцями наразі має демонстративний характер – Вікторія Сенгетовська, речниця Закарпатської митниці.
  • Словаччина закликає Єврокомісію до спільного вирішення питання імпорту товарів з України – Річард Такач, міністр сільського господарства Словаччини.

***

- Рада ЄС запровадила нові обмежувальні заходи проти шести фізосіб та п'яти організацій, причетних до розробки та виробництва Іраном безпілотних літальних апаратів (БПЛА), які використовуються у війні Росії проти України – пресреліз Ради.

- Три президенти країн Балтії заявили в понеділок, що очікують скасування рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх 2024 року в якості нейтральних учасників – LRT.

- У Великій Британії оголосили про створення нового підрозділу для боротьби з компаніями, які ухиляються від санкцій проти РФ – сайт британського уряду.  Компанії, які порушують санкції, зокрема, запроваджені після вторгнення Росії в України, будуть покарані суворіше.

- ООН звернулася із закликом виділити понад 46 млрд доларів на 2024 рік для допомоги мільйонам людей, які постраждали внаслідок гуманітарних криз по всьому світу, зокрема на палестинських територіях, у Судані та в Україні – France24.

- Уряд партії «Право і Справедливість» (PiS) Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів PiS, проти були 266 політиків усіх інших політичних партій – Укрінформ.

- Служба держбезпеки Латвії (СДБ) порушила кримінальну справу проти зареєстрованої в країні компанії, яку підозрюють у постачанні до Росії електронних компонентів військового призначення – LSM.

- У Фінляндії окружний суд вирішив залишити під вартою Яна Петровського, відомого також як Воїслав Торден, видачі якого хоче Україна – Yle.

- Найбільша криптобіржа Binance із 31 січня 2024 року перестане підтримувати операції з російським рублемзаява компанії.

- Війна в Ізраїлі

  • Із території сектору Гази бойовики ХАМАС обстріляли ракетами Тель-Авів та навколишні населені пункти – The Times of Israel.
  • Ізраїль звинуватив ООН у відсутності допомоги, яка мала б надходити жителям сектору Гази – Sky News.
  • Франція, Німеччина та Італія закликали Євросоюз створити спеціальну схему санкцій проти терористичного угруповання ХАМАС – Reuters.

ВОРОГ

- Російська центральна виборча комісія ухвалила рішення, що голосування на «виборах президента Росії» у березні 2024 року пройде також на тимчасово окупованих територіях України, про анексію яких раніше оголосила влада РФ – Радіо Свобода.

- Економіка Росії досягла межі небезпечного перегріву – The Economist.

- Виробництво алюмінію в Росії стоїть «на порозі кризи з тяжкими довгостроковими наслідками» – Алюмінієва асоціація РФ. Прямо не сказано, але основна причина кризи – початок повномасштабної агресії Росії проти України.

- Російське МЗС повідомило про виклик посла Данії Якоба Хеннінгсена через провокаційнні висловлювання в данських ЗМІ щодо експропріації активів Carlsberg – сайт МЗС РФ.

- Співробітники виправної колонії №6 у селищі Мелехово Володимирської області Росії, де раніше перебував опозиціонер Олексій Навальний, заявили, що він у них «більше не значиться» – Кіра Ярмиш, прес-секретарка Навального. Соратники політика шостий день не знають, що з ним відбувається.

- Літак із радіоактивним вантажем аварійно сів у аеропорту Москви. Це вже друга подібна НП з літаком у Росії за останні кілька днів – Telegram-канал Baza. У літаку знаходилися 104 пасажири, 5 членів екіпажу та 19 кілограмів радіоактивної речовини.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Фото: nikopolnews.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-