Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят третій

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят третій

Укрінформ
Україна та Швеція обговорюють ймовірну передачу Збройним силам України літаків Gripen. Німеччина надала Україні новий пакет допомоги з БПЛА Luna NG і Vector

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Білий дім розглядає можливість включення в законопроєкт про бюджетне фінансування заходів боротьби з міграцією на півдні США, аби забезпечити голосування республіканців у Конгресі за схвалення допомоги Україні та Ізраїлю – Reuters.

- Україна та Швеція обговорюють спільну роботу у сфері інновацій, а також ймовірну передачу Збройним силам України літаків Gripen – Міноборони України.

- Національні збори Болгарії проголосували за подолання вето президента Румена Радева щодо угоди між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про постачання Болгарією старих бронетранспортерів (БТР) Україні – The Sofia Globe.

- Тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR/DSSL встановлені по всій Україні й роками могли передавати інформацію з них на сервери, розташовані в Росії – Радіо Свобода.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ми знаємо, що додаткове фінансування – це важливий момент. Він важливий, тому що ті, хто хоче, щоб цього не сталося, ті, хто хоче, аби це не просувалося далі, сидять у Москві, вони сидять у Тегерані, вони сидять у Пекіні».

Джон Кірбі, представник Білого дому:  «Президент Зеленський має визначити, як і коли закінчиться ця війна, а також на яких умовах він готовий вести переговори з Путіним. ... Чого ми прагнемо від початку цього конфлікту, це бути певними, що він (президент Зеленський – ред.) має для цього інструменти. І ці інструменти ось-ось вичерпають себе».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У районі Авдіївки цілодобово тривають запеклі штурми росіян, ворог застосовує велику кількість безпілотників різних типів, дрони-камікадзе «Ланцет» і БПЛА-розвідники «Орлан» «висять у небі весь час» – Сергій Цехоцький, офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.  Таких інтенсивних боїв за всю війну не було, вони не кидали стільки сил на одне завдання. Ворог зосередив тут понад 40 тис. особового складу.

- На Таврійському напрямку ворог не зменшує активності своєї піхоти, діє за підтримки бронетехніки, підключає авіацію. Скидає КАБи – за минулу добу понад 40 одиниць, всі – на Донеччину – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні втрати ворога склали 466 осіб, знищено 20 одиниць військової техніки.

- Сили оборони продовжують штурмові дії на Мелітопольському та Бахмутському напрямках, на інших тримають оборону – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.  На Авдіївському напрямку українські воїни продовжують стримувати ворога, успішно відбито 30 атак противника. На Мар'їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українські воїни відбили 14 атак.

- Актор і військовослужбовець Збройних сил України Василь Кухарський помер від тяжких поранень, яких зазнав на фронті – Театр на Подолі.

***

Атаки по Україні

  • Вранці 8 грудня росіяни запустили по Україні 19 крилатих ракет Х-101 і Х-555 − Протиповітряній обороні вдалося знищити 14 ракет – Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних сил ЗСУ.
  • У ніч на 8 грудня 2023 року росіяни атакували Україну 7 безпілотниками типу "Shahed" із району Приморсько-Ахтарськ – рф та 6 зенітними керованими ракетами С-300 з території Бєлгородської області РФ. Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено 5 ударних БпЛА противника – Повітряні сили ЗСУ. 
  • Унаслідок ракетного удару ворога по Павлоградському району Дніпропетровської області загинула 1 людина, 8 отримали поранення – ОВА. Є руйнування в Павлограді, Тернівці та Юр’ївській громаді, пошкоджене промислове підприємство.
  • У Київській області внаслідок падіння уламків збитих російських ракет є пошкодження приватних будинків у декількох громадах, постраждалих немає – ОВА.
  • У Холодногірському та Шевченківському районах Харкова зафіксували влучання російських ракет, 1 людина загинула, 3 отримали поранення – ОВА. Внаслідок нічних ракетних ударів пошкоджений об’єкт обленерго у Шевченківському районі, без електропостачання 165 абонентів.

***

- Росія у порушення Женевських конвенцій взяла в полон близько 500 медичних працівників – Євгеній Цимбалюк, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні

- За останні два місяці на Сумщині внаслідок російських обстрілів загинули 64 цивільних осіб, серед них четверо – діти – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • провів розмову із прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас та обговорили зміцнення ППО та безпеку «зернового коридору» – соцмережа Х глави держави.
  • узяв участь у першій установчій зустрічі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, незаконно депортованих і примусово переміщених до РФ із тимчасово окупованих територій – сайт глави держави.

Верховна Рада

  • ухвалила у другому читанні закон про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо посилення інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України.
  • ухвалила у цілому зміни до Закону «Про запобігання корупції» щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської комісії.
  • ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військового меморіального кладовища в Гатному.
  • ухвалила в цілому законопроект про зміни до законодавства щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За відповідний проект закону проголосували 298 депутатів. Це було однією з основних вимог Єврокомісії.
  • достроково припинила повноваження депутатів Дмитра Шпенова (позафракційний) і Максима Єфімова (співголова групи «Відновлення України») та Віталія Данілова («Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).
  • дозволила НАЗК перевіряти майно посадовців, придбане до держслужби. За документ проголосували 308 депутатів. Цей закон був однією з важливих умов для подальшої євроінтеграції України.

- Уряд погодив понад 2,7 тис. заяв на виплати коштів на капітальний ремонт за проєктом «єВідновлення». Виплати розпочалися 8 грудня –  Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч із делегацією Торговельної палати США на чолі зі старшим віцепрезидентом з питань Європи Марджорі Чорлінс – Міненергетики.

- Рахункова палата планує у грудні представити результати двох аудитів щодо використання Україною коштів грантів і на ці результати з нетерпінням чекають, зокрема, й у США – Андрій Майснер, т.в.п. голови Рахункової палати.

- Нацагентство з питань запобігання корупції склало протоколи про адміністративні правопорушення щодо ряду держслужбовців, зокрема стосовно народного депутата Олександра Дубінського та в.о. голови Конституційного Суду Сергія Головатого – пресслужба НАЗК.

- Ексфорвард «Динамо» і збірної України, колишній головний тренер національної команди Андрій Шевченко офіційно став кандидатом у президенти Української асоціації футболу – сайт Київського об’єднання асоціацій футболу

- Премію імені Катерини Білокур у 2023 році присуджено трьом митцям. Переможцями стали майстри народного мистецтва Лідія Борисенко (цикл творів «Українські берегині»), Захар Стринадюк (тарелі «Цвіт папороті», «Краса Карпат», «Зірка Карпат», «Натхнення», «Mandala») і Ольга Цибуля (цикл творів – керамічний посуд «Актуальна автентика: за мотивами Бубнівського гончарського осередку») – пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

- Контррозвідка СБУ спільно з Бюро економічної безпеки та у взаємодії з керівництвом АТ «Українська оборонна промисловість» ліквідувала схему привласнення бюджетних коштів на придбанні комплектуючих для бойових літаків ЗСУ – СБУ. Йдеться про модулі підсилення потужності бортових радіолокаційних систем на українських винищувачах СУ-27. Директор одного з оборонних підприємств разом зі спільниками намагався вкрасти майже 4 млн бюджетних грн на закупівлі відповідного обладнання.

***

- Українські аграрії станом на 8 грудня 2023 року зібрали майже 78 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики. Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі 10,433 млн га при врожайності 54,7 ц/га. Загалом вже намолочено понад 57,57 млн т зерна.

- Інфляція у листопаді сповільнилася до 5,1% у річному вимірі, з січня по листопад вона становила 13,6% – дані Держстату.

- Судноплавство розташованим на території Румунії Сулінським морським каналом, який є одним із коридорів, що сполучають українські морські порти на Дунаї із Чорним морем, запрацювало у цілодобовому режимі – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр.

- НЕК «Укренерго» другий день поспіль залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 для збалансування енергосистеми та уникнення відключень – пресслужба компанії.

- Ситуація на українському-польському кордоні з пропуском вантажівок практично не змінюється. Блокування руху на 4 напрямках продовжується. Станом на сьогоднішній ранок, за інформацією польських колег, в чергах на території Польщі в бік України перебуває близько 3300 вантажівок – ДПСУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11-12 грудня здійснить робочий візит до Брюсселя, візьме участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС – МЗС України.

- Міністерство оборони Німеччини оголосило про новий пакет військової допомоги Україні, в який зокрема увійшли додаткові боєприпаси 155-мм калібру, розвідувальні безпілотники, безпілотний комплекс Luna NG та інше озброєння – сайт німецького уряду.

- Україна та США створять міжвідомчу команду для супроводу американського бізнесу, який планує працювати в українській оборонній індустрії – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічної промисловості України.

- У ЄС планують надати країнам-членам повноваження щодо заборони компаніям у Росії та Білорусі доступу до європейських трубопроводів і LNG-терміналів – Financial Times. Зазначається, що будь-яка країна-член ЄС зможе заборонити компаніям з РФ та Білорусі купувати потужності в своїх газопроводах і терміналах зрідженого природного газу (ЗПГ).

Європейська комісія

  • має схвалити наступного тижня юридичну пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених за санкціями у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну. Водночас декілька країн – Бельгія, Німеччина та Франція гальмують швидке отримання цих коштів Україною – Reuters.
  • надасть Угорщині 10 мільярдів євро із коштів ЄС, що становить приблизно третину загального фінансування країни, яке було «заморожене» до тих пір, поки Угорщина не проведе необхідні реформи – The Guardian.

- Міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що країни Вишеградської групи ухвалили спільну декларацію, в якій заявили про продовження підтримки України. Йшлося про розмінування територій, медичну та гуманітарну допомогу – Radio Prague International.

- Торговельні асоціації та спілки щонайменше чотирьох країн Європейського Союзу закликали бойкотувати перевізників із Польщі через блокаду на кордоні з Україною, яку вони влаштували понад місяць тому – Укрінформ.

- Верховний суд Фінляндії не дав згоду на екстрадицію до України російського бойовика Яна Петровського через умови утримання в українських в'язницях та наказав негайно його звільнити – фінська газета Helsingin Sanomat. Росіянин фігурує у розслідуванні Служби безпеки України за підозрою в участі у терористичній організації.

- Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте створила комісію з розслідування надання литовського громадянства дітям російського олігарха Романа Абрамовича у 2011–2013 роках – пресслужба литовського МЗС. Міграційний департамент країни вивчить списки санкції Євросоюзу та перевірить, чи не є громадянами Литви родичі інших підсанкційних осіб – Радіо Свобода.

- Прокурори висунули сину президента США Джо Байдена Хантеру Байдену нові звинувачення у несплаті податків за дев'ятьма пунктами – CNN. Згідно з обвинуваченням, Хантер Байден не сплатив податки на суму не менше 1,4 млн доларів у період з 2016 по 2019 роки.

- Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) допустив росіян та білорусів до Олімпійських ігор-2024 у Парижі під нейтральним прапором – Olympics.

ВОРОГ

- Путін оголосив, що буде висуватися на новий президентський термін у 2024 році – Радіо Свобода. Путін сказав про це в розмові з представником російської окупаційної влади в тимчасово захопленому Донецьку Артемом Жогою. Спілкування відбулося на церемонії вручення нагород у Кремлі.

- Велика Британія на 17 позицій розширила санкції проти Білорусі сайт Міністерства закордонних справ Британії. Санкції були застосовані до 17 представників судової системи Білорусі, зокрема до прокурорів, суддів та слідчих, які причетні до репресій проти політичних активістів, незалежних журналістів та правозахисників.

- Окупанти планують на законодавчому рівні визначити Азовське море як внутрішнє море Росії. Зміна статусу водойми за задумом окупантів має нівелювати дію міжнародного права на цій території – Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

- Між Іраном і Росією поглиблюється співпраця в оборонній галузі – Джон Кірбі, представник Ради з нацбезпеки США.

- Російська «Северсталь», що перебуває під санкціями Заходу, уклала в Китаї контракт на поставку обладнання для будівництва нового комплексу залізорудних окатишів – The Moscow Times. Російська сторона не називає, з ким саме було укладено контракти, говорячи лише про «китайських партнерів».

- Терорист і колишній офіцер ФСБ Гіркін (Стрєлков), який перебуває в російському СІЗО, заявив, що боїться повторити долю екслідера «ПВК Вагнер» Євгена Пригожина, який загинув в «авіакатастрофі» – інтерв'ю виданню «Baza».

- Мешканці Улан-Уде – столиці російської республіки Бурятія – вийшли на акції протесту проти планів побудувати у місті найбільшу в Росії виправну колонію – Радіо Свобода.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-