Битва за Україну. День шістсот п’ятдесятий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесятий

Укрінформ
Безпілотники СБУ вранці вразили в Криму низку важливих військових об’єктів, «Морський нафтовий термінал» у Феодосії, на території якого знаходиться близько 30 резервуарів палива

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Безпілотники СБУ вразили в Криму низку важливих військових об’єктів: радіолокаційну систему «Небо-М» в районі н.п. Багерово, стоянку гелікоптерів, радіолокаційну систему П-18 «Терек» та систему управління зенітно-ракетних підрозділів «Байкал-1М» біля н. п. Стрілкове, «Морський нафтовий термінал» у Феодосії, на території якого знаходиться близько 30 резервуарів палива – джерела в силових структурах.

- Лідер більшості в американському Сенаті демократ Чак Шумер призначив на цьому тижні перше процедурне голосування за проєкт закону, запропонований Джо Байденом, про виділення $106 млрд, зокрема для України та Ізраїлю – The Hill.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «У Міжнародний день волонтера ми вшановуємо українських цивільних добровольців. Символічно, що цей день припадає на переддень Дня Збройних Сил України. Тому що наші цивільні волонтери – це, по суті, ще один рід нашої армії і ще одне джерело нашої сили... Слава нашим волонтерам! Слава кожному, хто наближає перемогу!»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські окупанти намагаються захопити Степове на Авдіївському напрямку, аби перерізати логістику Сил оборони, зараз населений пункт під контролем ЗСУ. Окупанти жодного разу не увійшли до Авдіївського коксохімічного заводу, продовжують штурмувати у його напрямку – Віталій Барабаш, глава Авдіївської міської військової адміністрації.

- На Таврійському напрямку кількість наземних атак ворога не зменшується, активність ворожої авіації зросла – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні добові втрати російської армії в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» сягнули 428 осіб. Семеро військовослужбовців РФ здалися в полон. Знищені три склади ворожих боєприпасів і 21 одиниця військової техніки росіян.

- Зенітники Повітряних сил знищили в районі острова Зміїний ворожий бомбардувальник Су-24М, який намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини – Микола Олещук, командувач Повітряних сил генерал-лейтенант

- У районі Авдіївки російські окупанти продовжують запеклі піхотні атаки, відновили застосування авіації – Олександр Тарнавський. Кількість наземних атак ворога не зменшується – за добу в зоні його відповідальності зафіксовано 37 бойових зіткнень.

- Сили спецоперацій ЗСУ знищили склад боєприпасів і установку  залпового вогню «Град» російських окупантів на околицях Донецька – пресслужба ССО.

- За словами речника Сил оборони Таврійського напрямку Олександра Штупуна, в Мар’їнці тривають жорсткі та кровопролитні бої, ворог не взяв Мар'їнку, як він заявляє.

- Сили протиповітряної оборони в ніч на 5 грудня знищили 10 із 17 російських ударних БпЛА в різних регіонах України – Повітряні сили ЗСУ.

***

- В Україні через російську агресію пошкоджені чи зруйновані 1750 об’єктів культурної інфраструктури – Міністерство культури та інформаційної політики України. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та Києві.

- Станом на ранок 5 грудня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 512 дітей, ще 1152 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

- Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 7 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський нагородив 39 українських волонтерів президентською відзнакою «Золоте серце».

- Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав волонтерів, які з перших днів російської агресії 2014 року підставили плече військовим та допомогли вистояти, з професійним святом – вітання Залужного у Фейсбуці.

- Представники Європейської служби зовнішніх справ прибули до Києва, щоб розпочати від імені Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля консультації стосовно пакета гарантій безпеки для України – Міноборони. Пакет для України включає дев’ять пріоритетів майбутніх безпекових зобов’язань з боку Євросоюзу для України: допомогу військовою технікою і обладнанням; навчання українських військових; співпрацю з українською оборонною промисловістю; протистояння кібер- та гібридним загрозам; допомогу в розмінуванні; реалізацію реформ, пов'язаних з процесом вступу до ЄС; посилення здатності контролювати запаси зброї, підтримку зусиль з ядерної безпеки; обмін розвідданими, зокрема супутниковими знімками.

- Німецький збройний концерн Rheinmetall вже виробляє для України артилерійські снаряди та отримує на них нові замовлення. У найближчій перспективі з європейськими партнерами плануємо запуск виробництва бронетехніки на українській території – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

- Міністр оборони України Рустем Умєров днями провів зустріч із генералом Мікаелем Бюденом, головнокомандувачем ЗС Швеції, на якій обговорили питання локалізація оборонного виробництва в Україні – Міноборони.

- Завершення реформування таких сфер як боротьба з корупцією, судочинство та корпоративне управління – зміцнить довіру партнерів і союзників та їхнє бажання продовжувати допомагати та інвестувати в Україну – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- У столиці пройшла перша церемонія «Дзвін пам'яті та надії» за участю військових, військовополонених, які повернулися з полону, а також родин людей зниклих безвісти – Укрінформ. Щодня на Великій Лаврській дзвіниці, після загальнонаціональної хвилини мовчання, дзвонар битиме у найбільший Дзвін Лаври.

- Українські електростанції поки що забезпечують потреби споживачів, однак при збільшенні споживання є ризик дефіциту в енергосистемі – Укренерго.

***

- Україна та Світовий банк уклали угоду щодо започаткування нового проєкту INSPIRE із фінансування 29 видів соціальних виплат – Мінсоцполітики. INSPIRE фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі 1,2 млрд доларів США із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що підтримується урядом Японії.

- У загальному та спеціальному фонді державного бюджету за 11 місяців вдалося акумулювати майже 2 трлн грн внутрішніх ресурсів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

- Укрнафта пробурила нову нафтову свердловину на заході України із початковим дебетом 25-30 тонн на добу – пресслужба компанії.

- За січень – листопад 2023 року уряд України залучив від розміщення ОВДП на аукціонах майже 521 млрд грн в еквіваленті, загалом упродовж воєнного стану було залучено понад 773 млрд грн – НБУ.

- У межах мобілізованих Світовим банком фінансових ресурсів Україна цьогоріч отримала понад 14 млрд доларів США – Мінфін.

- Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Міністерство соціальної політики України перезапустило програму для малозабезпечених непрацюючих українців «Рука допомоги» – пресслужба Міністерства соціальної політики. Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія у 2024 році має намір зберігати рівень допомоги Україні або навіть збільшити його. Підтримку скорочувати не будуть – Девід Кемерон, міністр закордонних справ Британії.

- Високопосадовці адміністрації Сполучених Штатів у вівторок зроблять доповідь для сенаторів стосовно ситуації в Україні. Засідання Сенату відбуватиметься в закритому режимі – The Hill. Президент України Володимир Зеленський виступить перед сенаторами на закритому брифінгу через захищену відеоконференцію.

- Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти майже двох десятків осіб, а також організацій в Білорусі, причетних до пригнічення правлячим режимом громадянського суспільства, корупції, а також війни РФ проти України – Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

- Міністр оборони Антті Хяккянен заявив, що Фінляндія планує збільшити виробництво артилерійських боєприпасів, щоб відправити їх для озброєння України – Yle.

Адміністрація президента США Джо Байдена розробила багатоетапний план, який передбачає, що оновлена адміністрація Палестинської автономії здобуде контроль над сектором Гази після війни – Politico.

- Головний дипломат Китаю Ван Ї на зустрічі з представниками дипмісії Європейського Союзу та країн ЄС у Пекіні назвав взаємну повагу, прагматичність і стратегічне мислення ключовими чинниками конструктивних відносин між КНР і Євросоюзом. Нова холодна війна не почнеться, якщо буде діалог Китаю та ЄС – МЗС Китаю.

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук упродовж 4-6 грудня перебуває з робочим візитом у США – ВРУ.

- Президент Європейської Ради Шарль Мішель скоротить свою поїздку до Китаю, оскільки прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року – Politico.

- Словаччина й Чехія просять продовжити дію виключень з-під санкцій Європейського Союзу, які дозволяють продавати продукти переробки російської нафти – Financial Times.

- Блокування кордонів

  • Посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські водії блокують рух вантажного автотранспорту на польсько-українському кордоні – ERR.
  • В Єврокомісії заявили, що виступають проти відновлення системи видачі дозволів для українських далекобійників, якого вимагають польські блокувальники кордону – Адіна Велян, єврокомісарка з питань транспорту.
  • Протестувальники розблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке» на кордоні зі Словаччиною, вантажівки через КПП рухаються у звичайному режимі – ДПСУ.

- Голова Національних зборів Вірменії Ален Симонян не візьме участі у виїзному засіданні ради Парламентської асамблеї ОДКБ, яке відбудеться в Москві 19 грудня – інформаційне агентство «Новости-Армения».

ВОРОГ

- Росія та Іран підписали декларацію, у якій пообіцяли разом протидіяти накладеним на обидві країни західним санкціям, які вони називають «незаконними» – Лавров.

- У центрі тимчасового утримання іноземців в селі Новоукраїнському Гулькевицького району Краснодарського краю знайдений мертвим 56-річний громадянин США Ернест Мітчелл, який чекав там депортації з РФ – Радіо Свобода.

- Родичі військовослужбовців російської військової частини 95411 написали звернення до Путіна, в якому заявили про «навмисне винищення» мобілізованих на Авдіївському напрямку в ході «м’ясних штурмів» – до «прямої лінії» Путіна або Нового року – видання «Важные истории».

- Непал звернувся до Москви з проханням не вербувати своїх громадян до російської армії і негайно відправити всіх непальських комбатантів, завербованих раніше, назад до країни – The Kathmandu Post.

- Росія почала стикатися з економічними наслідками дефіциту робочої сили, що спричинені, зокрема, і війною РФ проти України. Дефіцит робочої сили на внутрішньому ринку може зрости до 2-4 мільйонів працівників до 2030 року, 90% з яких, імовірно, становитимуть малокваліфіковані працівники критично важливих виробництв – Інститут вивчення війни (ISW).

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-