Битва за Україну. День шістсот сорок восьмий

Битва за Україну. День шістсот сорок восьмий

Укрінформ
Українські військові ліквідували окупантів, які розстріляли полонених бійців ЗСУ біля Степового на Авдіївському напрямку

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Росіяни стратили двох українських беззбройних військовополонених. Подібні злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, котрі займаються воєнними злочинами, – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

- Українські військові ліквідували окупантів, які розстріляли полонених бійців ЗСУ біля Степового на Авдіївському напрямку – Віталій Барабаш, очільник Авдіївської міської військової адміністрації.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Путін також думає, що зможе пережити нас. Але й тут Путін помиляється. Україна має величезне значення для Америки й для всього світу».

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «За добу зафіксовані скидання близько 100 бомб по всій лінії фронту. Це сигнал західним партнерам, що нам потрібна зброя, нам потрібні далекобійні системи протиповітряної оборони і якомога швидше F-16, які могли б протистояти російським літакам».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські військові мають успіхи. За попередньою інформацією, українські війська звільнили позиції на південь від Степового та на південь від Новокалинового – ISW.

- Українські воїни відбили атаки ворога Синьківки, Петропавлівки, Іванівки, Стельмахівки та Серебрянського лісництва. Також захисникам вдалося просунутися вперед під Кремінною. У той самий час наші війська просунулися на захід від Діброви.

- Активність російської піхоти на Таврійському напрямку знову зросла. Це стосується й Авдіївки, де точаться важкі бої. Відбулося 55 бойових зіткнень загалом. Ворог втрати 440 осіб живої сили. Воїни 47 окремої механізованої бригади спростували чутки про нібито просування окупантів на території Авдіївського коксохімічного заводу. Завод контролюють ЗСУ – Олександр Штупун, речник Таврійського напрямку.

- На Запорізькому напрямку ворог 12 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах південніше Роботиного та на захід від Вербового – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Російські окупанти почали поширювати заяви про те, що 150-та Мотострілецька дивізія ЗС рф нібито окупувала Мар'їнку. Українські захисники продовжують героїчно тримати оборону на східному фронті. За останню добу військові відбили на Мар’їнському напрямку 11 атак – Олександр Штупун, спікер об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- ППО Повітряних Сил та Сил оборони України знищено 10 із 12 ударних БпЛА «Shahed». Керована авіаційна ракета Х-59 не досягла своєї цілі – Генштаб ЗСУ.

- Сили оборони України протягом минулого тижня ліквідували 7210 російських окупантів і знищили 534 одиниці техніки та озброєння армії рф, зокрема 94 безпілотні літальні апарати і 62 танки – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- На фронті загинув Анатолій Бібік – батько української спринтерки Ольги Бібік. Йому було 58 років. Вічна пам'ять Герою!

***

- Ворог вдарив по Центральному району Херсона, пошкоджено будівлі медзакладів, є влучання у багатоповерховий будинок. Повідомляється про 2 загиблих і 7 постраждалих – Роман Мрочко, голова МВА.

- РФ з мінометів обстріляла один з населених пунктів Херсонського району. Загинув 78-річний місцевий житель – Херсонська обласна прокуратура.

- Станом на 3 грудня 2023 року зареєстровано 114 666 злочинів агресії та воєнних злочинів, 15 812 злочинів проти національної безпеки України – Офіс Генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що скомпрометовані компанії не зможуть брати участь в оборонних закупівлях. Про це він сказав на зустрічі з новим послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом – Ліга.Новини.

- Міністерство енергетики України та Міністерство навколишнього середовища і енергетичної безпеки Італії підписали меморандум про співпрацю у розвитку відновлюваної енергетики – Міненерго.

- В Україні хочуть залучити капеланів до надання психологічної допомоги у медзакладах. Капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їх сімей та медичних працівників та інший лікарняний персонал – МОЗ.

- Речниця об'єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк заперечила інформацію про своє звільнення із займаної посади «Детектор медіа».

- В Україні заплановано реформування системи теплопостачання. Від централізованої системи переходитимуть до індивідуальних. Також диверсифікуватимуть джерела енергії, а також ширше розвиватимуть когенерацію (спільне виробництво теплової та електроенергії) – Мінрегіон. Мінрегіон підписав із Проектом енергетичної безпеки USAID (ПЕБ) Меморандум про реформування системи теплопостачання в Україні.

- В Україні без електропостачання залишаються понад 900 населених пунктів – Міненерго.

- В енергосистемі України станом на 3 грудня дефіциту електроенергії не спостерігається, загального обсягу генерації достатньо для покриття потреб споживачів і промисловості  Міненерго.

- «Укрзалізниця» із 21 грудня на зимовий час відновлює курсування денного швидкісного поїзда категорії «Інтерсіті+» №743 сполученням Київ-Славське «Бойківський експрес».

- Рада оборони Києва ухвалила рішення про заборону в столиці масових заходів на Різдво та Новий рік - ані ярмарок, ані святкувань – Київська МВА. Комендантська година в столиці на період зимових свят діятиме без змін – із 00:00 до 05:00.

- На 87 році життя помер співавтор Акта проголошення державної незалежності України, перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії Леонтій Сандуляк – Чернівецька обласна рада.

***

- Поліція після перевірки не підтвердила повідомлення про нанесення тілесних ушкоджень у СІЗО народному депутату ОлександруДубинському, який затриманий СБУ за підозрою у державній зраді – Поліція Києва. Адміністрація Київського слідчого ізолятору  готує звернення до ДБР та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури щодо дій адвокатів підозрюваного.

***

- Національний банк за тиждень з 27 листопада по 1 грудня на міжбанківському валютному ринку продав 739,5 млн доларів і купив 1,6 млн доларів – НБУ.

- Від початку року 133 господарства отримали державну допомогу на суму 556,2 млн гривень на розвиток садів і теплиць – Мінагрополітики.

- Українці у листопаді придбали 5,4 тисячі нових легковиків, на 6% менше порівняно з жовтнем поточного року – Укравтопром.

- Експорт з України морським і річковим транспортом у листопаді зріс порівняно з жовтнем на 70,7% - до 5,905 млн тонн – дані Держмитслужби.

- Українці, які купили військові облігації в застосунку «Дія», отримали прибуток у розмірі понад 44 млн грн – Михайло Федоров, віцепрем’єр - міністр цифрової трансформації.

- У грудні Фонд державного майна України готує провести на Prozorro.Продажі близько 40 аукціонів з оренди держмайна; більшість із запропонованих об’єктів – у Києві – пресслужба ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак обговорив із радником президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейком Салліваном підготовку до першої українсько-американської конференції щодо виробництва озброєння, яка відбудеться 6–7 грудня у Вашингтоні – Офіс Президента.

- Польща вже передала Україні 18 самохідних гаубиць AHS Krab, готується до передання ще 56 – PAP.

- Німеччина прагне зменшити суму, яку вона виділяє до 20-мільярдного фонду Європейського Союзу на зброю для України – The Daily Telegraph. У Берліні вважають, що прямі поставки зброї Україні мають зараховуватися як внески у фонд.

- Ситуація на кордоні Польщі

  • Пункт пропуску на українсько-польському кордоні «Угринів – Долгобичув» з 4 грудня відкриється для руху порожніх вантажівок на виїзд з України, пропускна спроможність на добу становитиме понад 100 вантажних автомобілів – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр.
  • За умовою польської сторони, порожні неочищені цистерни через пункт пропуску «Угринів – Долгобичув» пропускатися не будуть – Держслужба України з безпеки на транспорті.
  • Станом на ранок понад 2,5 тисячі вантажних транспортних засобів перебувають у черзі в бік України через блокування кордонів польськими перевізниками. Рух для автобусів і для легкових транспортних засобів не блокується – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що російсько-українська війна закінчиться швидше, якщо буде збільшена допомога Україні – ARD.

- Концерн BAE Systems відновлює виробництво бойових машин піхоти M2 Bradley та 155-мм гаубиць М777. Відповідну заяву зробив Том Арсено, виконавчий директор BAE Systems у Сполучених Штатах – Defense News. Компанія зараз працює над заміщенням бойових машин та боєприпасів, які були передані Україні у якості військової допомоги.

-  уряді Угорщини зробили чергову заяву про нібито неготовність України стати частиною Європейського Союзу. Так у країні відреагували на відмову народному депутату Петру Порошенку в перетині кордону на виїзд – Золтан Ковач, прессекретар угорського уряду.

- Війна в Ізраїлі

  • Ізраїль поінформував низку держав про намір створити буферну зону на палестинському боці кордону Гази, щоб запобігти нападам у майбутньому - Reuters.
  • Ізраїльські військові наказали у неділю евакуювати більше районів у другому за величиною місті Гази Хан-Юніс та його околицях, оскільки вони розпочали наступ на південну анклаву, де, за їхніми словами, переховуються багато лідерів ХАМАС – AP.
  • За оцінками ООН, близько 80% мешканців Гази були змушені залишити свої оселі – Sky News.
  • Велика Британія здійснить розвідувальні польоти над Східним Середземномор'ям, зокрема над Ізраїлем та сектором Гази, щоб допомогти з пошуком та порятунком заручників, яких викрав ХАМАС – сайт британського уряду.
  • Прокурор Міжнародного кримінального суду завершив перший візит до Ізраїлю і на Західний берег, який він здійснив на запрошення родичів ізраїльтян, викрадених та вбитих під час нападу ХАМАС – пресслужба МКС.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін попередив Ізраїль, що тактична перемога над ХАМАС може обернутися стратегічною поразкою, якщо ізраїльська армія не буде зважати на безпеку цивільного палестинського населення – Ліга.Новини.
  • Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо провів розмову з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом щодо поновлення бойових дій в Газі - Reuters. Ізраїль має «право ліквідувати терористичну загрозу, що походить з Гази», але необхідно зробити все можливе, щоб більше не було жертв серед мирного населення.
  • Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що «правильною відповіддю» на дії терористичного угрупування не є «знищення цілої території» або «бомбардування цивільних об'єктів» – Le Figaro. «Якщо це (знищення ХАМАС – ред.) мета, то війна триватиме десять років».
  • Уряд Данії доручив військовослужбовцям допомогти поліції в охороні єврейських об'єктів в країні на тлі зростання загрози тероризму – Bloomberg.
  • З середини листопада до Одеської області з Сектора Гази було евакуйовано 82 українців. Серед них 42 дітей – Олег Кіпер, голова Одеської ОВА.

ВОРОГ

- Найближчим часом на російських пропагандистських каналах буде запущена чергова хвиля дезінформації стосовно причин призупинки обмінів військовополоненими –  Коордштаб. Мета – дестабілізувати ситуацію всередині українського суспільства та посіяти недовіру до державних органів, які займаються організацією обмінів полоненими.

- Самопроголошений Лукашенко 3-4 грудня відвідає Китай. Відбудуться переговори Лукашенка з Сі Цзіньпіном, ключовими питаннями яких стануть торговельно-економічне, інвестиційне та міжнародне співробітництво. Детальної програми візиту Мінськ не оприлюднив – БЕЛТА.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-