Битва за Україну. День шістсот сорок сьомий

Битва за Україну. День шістсот сорок сьомий

Укрінформ
У Сімферополі отруєно 35 рашистів – 24 із них було ліквідовано, 11 перебувають у лікарні

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- США не надають офіційних коментарів щодо підриву потягів на Байкало-Амурській магістралі (БАМ) та наголошують, що не забезпечують українську сторону можливостями для проведення операцій на території РФ – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

- Німецький виробник зброї Rheinmetall планує випустити перші зразки бронетехніки в Україні вже у 2024 році – Армін Паппергер, генеральний директор компанії. Спочатку вироблятимуться колісні бронетранспортери Fuchs та бойові машини піхоти Lynx. Відповідний контракт з Україною має бути підписаний на початку наступного року.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми отримали не всю зброю, яку хотіли, я не можу бути задоволений, але я також не можу дуже сильно скаржитися. Бо допомогу, яку нам дають, ми не маємо права втратити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Авдіївському напрямку російські загарбники активно, але безрезультатно намагаються потрапити на територію  Авдіївського коксохімічного заводу – Генштаб. Речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун Штупун заявив, що коксохім контролюють ЗСУ; ворог намагається туди заскочити, але наразі тільки втрачає свої піхоту та техніку.

- Керівництво Росії говорить про «активну оборону» Авдіївки, щоб приховати «відсутність будь-якого значного російського прогресу навколо Авдіївки» і пояснити нездатність окупантів «трансформувати тактичні досягнення в оперативно значущі успіхи» – Інституту вивчення війни (ISW).

- Російські загарбники зменшили активність авіації, артилерії та загальну кількість боєзіткнень на Таврійському напрямку. Загальні втрати ворога становлять 495 осіб, знищено вісім одиниць військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Триває наступальна операція на Мелітопольському напрямку.

- На Бахмутському напрямку загарбники активно застосовують авіацію, якщо дозволяє погода. Основні бойові дії відбуваються як на півдні, так і на півночі від Бахмута – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ.

- Рух опору у п’ятницю, 1 грудня, на в’їзді у тимчасово захоплений Мелітополь знищив кількох російських загарбників та вивів з ладу ворожий паливозаправник – ГУР.

- У тимчасово окупованому Російською Федерацією Сімферополі дві диверсантки отруїли 35 рашистів – 24 із них було ліквідовано, 11 перебувають у лікарні – «Інформаційний спротив».

- У ніч на 2 грудня 2023 року противник атакував 11-ма ударними БпЛА типу «Shahed» з мису Чауда (Крим) та керованою авіаційною ракетою з повітряного простору окупованої Запорізької області. Сили оборони України знищили 10 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та одну керовану авіаційну ракету Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Президент Зеленський розповів, що часом доводиться обмінюватися полоненими з Росією безпосередньо на полі бою – AP.

- На Запорізькій АЕС вночі стався черговий, восьмий, блекаут, внаслідок чого виникла загроза радіаційній безпеці – Міненергетики. НЕК «Укренерго» відновило роботу одної із високовольтних ліній Запорізької атомної електростанції.

- В Україні з 24 лютого 2022 року по жовтень 2023-го виявлені 264 кримінальні правопорушення за ознаками статті про торгівлю людьми, підозри оголошені 169 особам – МВС.

- В Одеській області внаслідок російської нічної атаки БпЛА типу Shahed-131/136 пошкоджений інфраструктурний об'єкт, люди не постраждали – Оперативне командування «Південь».

- З 24 лютого 2022 року піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій знешкодили 459 472 вибухонебезпечні предмети – ДСНС.

- Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 3 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У Києві на Софійській площі за кошти меценатів встановлять головну ялинку країни, а також фотозону, де можна буде взяти новорічну іграшку собі на згадку за донат Збройним Силам – КМДА.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і 12-й генеральний секретар НАТО, засновник компанії Rasmussen Global Андерс Фог Расмуссен у телефонній розмові обговорили спільну роботу з просування України на шляху до Північноатлантичного Альянсу – пресслужба ОП.

- Лабораторія журналістики суспільного інтересу організувала візит відомих медіа особистостей з країн Азії до України, щоб налагодити комунікації з азійським континентом – Укрінформ. Делегація протягом тижня відвідала Миколаїв, Одесу, зустрічалася з українськими фермерами, цивільними, волонтерами, свідками воєнних злочинів в Бучі, Ірпені, на Херсонщині, солдатами. Також журналісти з азійських країн зустрілися з Президентом Зеленським, першою леді, міністрами, а деякі з них відвідали Ягідне і Славутич.

- Росія мала намір використати у своїх інформаційно-психологічних операціях зустріч голови партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, заплановану в межах поїздки українського політика за кордон – СБУ. Саме на цій підставі керівництво ВР не надало дозвіл на закордонне відрядження українському депутату, який мав стати «інструментом у руках російських спецслужб». У «Європейській солідарності» заявили, що заборона на виїзд за кордон народному депутату, п’ятому президенту Петру Порошенку є атакою на внутрішньополітичну єдність в Україні й шкодить європейській інтеграції.

- До Головного управління Національної поліції в місті Києві надходило звернення про побиття народного депутата Олександра Дубінського в Лук‘янівському СІЗО – Юлія Гірдвіліс, начальниця відділу комунікації поліції Києва. Більше деталей буде відомо після роботи слідчо-оперативної групи.

- Негода на заході України призвела до відключення світла в 497 населених пунктах. Найбільше постраждалих у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській і Хмельницькій областях – Міненергетики.

- В Закарпатській області через спричинене дощами підняття рівнів води у річках сталося підтоплення автошляхів, сільськогосподарських угідь та дворогосподарств – ДСНС.

***

- У листопаді 2023 року до державного бюджету України надійшло близько $2 мільярдів зовнішнього фінансування – Мінфін. Серед донорів у листопаді 2023 року був Європейський Союз – 1,6 млрд доларів США, Світовий банк – 5 млн доларів США та гарантія Великобританії через механізм Світового банку – 400 млн доларів США.

- З початку 2023 року від успішно завершених онлайн-аукціонів у системі Prozorro.Продажі до бюджетів різних рівнів надійшло 12,49 млрд грн, із них 197 млн грн – за останній тиждень – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- США, ЄС і Велика Британія тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови і Панаму, вимагаючи, щоб вони посилили контроль над суднами, які ходять під їхніми прапорами з російською нафтою, що продається за цінами, вищими за встановлену стелю – Reuters.

- У Берліні повідомили про завершення курсу підготовки ще 70 військовослужбовців Збройних сил України для роботи із системою протиповітряної оборони Patriot – Deutsche Welle.

- Уряд Німеччини відправив до України новий пакет військової допомоги. Україна ще отримала 3 840 снарядів 155-мм калібру, 250 наборів із матеріалом для підривання, два авто для захисту кордону, одну мобільну антенно-щоглову систему, 25 лазерних далекомірів та п'ять систем виявлення дронів – сайт уряду ФРН. Також у новий пакет допомоги увійшли чотири тягачі 8x8 HX81 і 4 напівпричепи, 8 вантажівок моделі Zetros, три транспортні засоби (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи), 15 снайперських гвинтівок моделі HLR 338 і 60 тисяч патронів до них.

Ситуація на кордоні Польщі і Словаччини

  • На українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну на всіх чотирьох напрямках перебуває близько 2400 вантажних транспортних засобів. Найбільше їх навпроти (пунктів пропуску – ред.) «Шегині» та «Рава-Руська» – ДПСУ.
  • На словацькому кордоні у черзі на в'їзд в Україну станом на ранок суботи стояли 955 вантажівок – Закарпатська митниця.

- Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас підтвердила, що влада розглядає можливість депортації людей, які вирішать набути російське громадянство – Postimees.

- Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Даніель Хагарі підтвердив повідомлення про загибель п’ятьох ізраїльських заручників, яких бойовики ХАМАСу утримували у секторі Гази – DW.

- Влада Північної Кореї заявила, що будь-яке можливе втручання у роботу її розвідувального супутника розцінюватиме як «оголошення війни» – Yonhap.

- Президент Туреччини Ердоган заявив, що ніколи не визнає ХАМАС терористичною організацією – Директорат з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

- Федеральний суддя відхилив прохання експрезидента США Дональда Трампа зняти з нього обвинувачення у втручанні у вибори на підставі «президентської недоторканності» – ВВС. Трамп став першим американським президентом (чинним або колишнім), якого судять у кримінальній справі.

ВОРОГ

- Після запровадження обмежень з боку Фінляндії вантажні потяги, що прямують через кордон з Росією, почали перевіряти на наявність нелегальних пасажирів, які можуть ховатися між вагонами чи в інший спосіб. Раніше необхідності посилено перевіряти вантажні потяги не було – росЗМІ.

- На російській Камчатці в ніч проти суботи, 2 грудня, автомобіль в’їхав у групу солдатів-строковиків поблизу військової частини – Телеграм-канал ASTRA. Травм зазнали шестеро солдатів, один у тяжкому стані. Водночас Baza повідомляє про 11 постраждалих, з них троє у тяжкому стані.

- Росія платить родичам мобілізованих вояків, аби стримувати їх від протестів – розвідка Британії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-