Битва за Україну. День шістсот сорок перший

Битва за Україну. День шістсот сорок перший

Укрінформ
У ГУР підтвердили масований удар безпілотниками по 5 російських регіонах у ніч на 26 листопада як відповідь на безпрецедентну атаку «Шахедів» на Київ напередодні

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сорок перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У ніч проти неділі, 26 листопада, сталася масована атака українських дронів на Москву. Два московські аеропорти «Внуково» та «Домодєдово» призупиняли роботу. Один дрон влетів у житлову багатоповерхівку в місті Тула. Також окупанти заявили про пошкодження енергосистеми у так званій «ДНР» – міноборони РФ.

- Українська військова розвідка підготувала масований удар безпілотниками по російських областях у ніч на 26 листопада як відповідь на безпрецедентну атаку «Шахедів» на Київ напередодні. Усі ці об'єкти військові або стосуються військового виробництва – «Українська правда».

- В Україні через суттєве погіршення погоди влада запускає цілодобовий Штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на дорогах державного значення – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури,  КМВА

ЦИТАТИ ДНЯ

Юссі Халла-ахо, спікер парламенту Фінляндії: «Вона (Росія – ред.) не цінує життя ні своїх, ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їхнє існування. Росія поважає і розуміє силу. Російському імперіалізму треба відповісти силою».

Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ: «Якщо Росія продовжить нарощувати виробництво озброєнь і технологічно вдосконалюватися за допомогою своїх союзників, війна може знову вийти за межі Сходу і Півдня. Ми готуємося до цього. Ми будуємо оборону, ставимо міни, тренуємо наші війська».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У ніч на 26 листопада Повітряні сили ЗСУ знищили 8 із 9 безпілотників, які запустила Росія – Повітряні сили ЗСУ.

- Ворог намагається знайти слабину в обороні, вийти на межі населеного пункту Синьківка для того, щоб розвивати свій наступ на Куп’янськ, незважаючи на втрати –  Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ.

- Ворог розпочав третю хвилю наступу на Авдіївку, просунувся в промзоні на півдні міста. Коксохімічний завод майже повністю зруйнований. Там тривають бої. Кількість окупантів, які там проводять атаки, «просто зашкалює» – Віталій Барабаш, голова Авдіївської військово-цивільної адміністрації.

- Українські військові на лівому березі Дніпра у Херсонській області підбираються до траси, яка з’єднує Крим з Мелітополем – Євген Дикий, екскомандир роти батальйону Айдар.

- Близько 30 військовослужбовців РФ здалися в полон ЗСУ на Таврійському напрямку протягом тижня. За цей період загальні втрати ворога на цій ділянці фронту становлять 639 осіб і 13 одиниць військової технік – генерал Олександр Тарнавський.

- ЗСУ знищили російську РСЗВ «Град», яка систематично обстрілювала Херсон – ЗМІ.

- За тиждень, з 20 по 26 листопада, українські військові ліквідували 6260 російських солдатів. Також ЗСУ вдалося знищити 146 БПЛА, 130 артсистем та 78 танків – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, заступник міністра оборони.

- У ВМС України прокоментували плани Росії побудувати підводний тунель до Криму. Перевірити цю інформацію неможливо, але сам проєкт не виглядає життєздатним. Неможливо приховати подібні масштабні проєкти – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил України.

- У Київській області продовжують готувати мобільні групи протиповітряної оборони і вже передали військовим 50 пікапів із необхідним обладнанням – Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації.

***

- Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Чернігівської і Донецької областей 2 людини загинули, 2 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Глава Міноборони України Рустем Умєров

  • повідомив про продуктивну зустріч із президентом Парламентської асамблеї НАТО Міхалом Щербою. «Міністерство оборони України планує прийняти стандарти і методи НАТО для зміцнення української армії. Обмінялися ідеями з приводу саміту НАТО у Вашингтоні» – соцмережа Х Умерова.
  • обговорив у телефонній розмові  з міністром оборони США Ллойдом Остіном пріоритети безпекової допомоги нашій державі на тлі продовження агресії РФ – пресслужба Пентагону.

- Народний депутат України Віталій Данілов, член фракції «Батьківщина», написав заяву про вихід із фракції і складання депутатських повноважень – Ярослав Железняк, народний депутат.

- Кабінет міністрів ухвалив фінальну постанову для роботи новоствореного державного підприємства «Агенції закупівель у сфері оборони». Підприємство займатиметься закупівлями у сфері харчуванні, одягу та спорядження – пресслужба Міноборони України.

- Депутати не підтримали постанови, які блокували законопроєкт про повернення податкових перевірок. Відповідно перевірки щодо ризикових підприємств будуть відновлені з 1 грудня 2023 року – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Пів сотні нардепів просять Стефанчука відправити на експертизу до Венеціанської комісії законопроєкт про заборону церков, контрольованих із Росії – Інтерфакс-Україна.

- На трьох пунктах пропуску, які блокують польські перевізники, очікують на в’їзд в Україну близько 2000 транспортних засобів. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Асоціацією міжнародних автомобільних перевізників роздали 2500 тисяч літрів води, 1200 обідів та необхідні медикаменти водіям, заблокованим перед пунктом пропуску «Дорогуськ-Ягодин» – Мінінфраструктури.

- Рух трасою Одеса-Рені перекрито для всіх видів транспорту через посилення негоди – ДСНС. За кілька годин уже зафіксовано майже 50 ДТП, зокрема з автобусами. Є постраждалі. Зі снігової пастки звільнили 121 автомобіль.

- В Україні через негоду залишаються знеструмленими 160 населених пунктів у чотирьох областях – Олексій Кулеба, заступник керівника Офісу Президента.

В Україні у жовтні виявили 1 400 випадків туберкульозу та 960 випадків ВІЛ-інфекції – МОЗ.

***

- Зростання ВВП у жовтні 2023 року прискорилось до 10,5%. Загалом за січень-жовтень 2023 року зростання оцінюється на рівні 5,5% – звіт Мінекономіки України.

- У 2023 році у системі Prozorro.Продажі успішно завершилося 16,3 тис. аукціонів, на яких було залучено 12,29 млрд грн до бюджетів різних рівнів – пресслужба АТ «Прозорро.Продажі».

- Державне підприємство «Гарантований покупець» станом на 17 листопада 2023 року виплатило виробникам електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), 26,07 млрд гривень – сайт держпідприємства.

- Українські аграрії зібрали майже 29 млн т овочів –  пресслужба Мінагрополітики.  Найбільше в Україні зібрано картоплі – 21,2 млн т. Лідером з її виробництва є Житомирщина – понад 2 млн т та Хмельниччина – 1,98 млн т.

- Росія вивезла з України зерно вартістю в близько 1 мільярд доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент США Джо Байден у суботу підтвердив свою відданість Україні в заяві до річниці Голодомору, провівши паралелі між російською агресією та злочинами режиму Сталіна 1930-х років, який убив мільйони українців – Ліга.Новини.

- Глава Європейської ради Шарль Мішель відзначив успіх Сил оборони України на півдні країни та у Чорноморському регіоні у відсічі широкомасштабної військової агресії РФ. Політик не погодився з тезами про те, що контрнаступ ЗСУ нібито не досяг своєї мети – Kyiv Independent.

- У Скоп’є у рамках відзначення 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні відбулася панахида по жертвах штучного голоду, хвилина мовчання, тематична фотовиставка та презентація перекладу македонською мовою роману «Жовтий князь» Василя Барки – Посольство України у Північній Македонії.

- Європейська комісія виділить 50 млн євро для відновлення української портової інфраструктури, яка зазнала руйнувань внаслідок російських ударів – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

- Швейцарія оголосила про надання Україні пакета допомоги на 100 млн швейцарских франків (103 млн євро). Кошти підуть на розмінування та покращення продовольчої безпеки – РБК-Україна.

- У рамках ініціативи «Зерно з України» (Grain From Ukraine)

  • Уряд Швеції надасть Україні ще понад 8,7 млн євро) – Ульф Крістерссон, прем’єр-міністр Швеції.
  • Швейцарія виділить понад 3 млн євро, метою якої є постачання українського зерна до найбідніших країн – Посольство Швейцарії.
  • Австрія виділить ще 3,8 млн євро, щоб зробити свій внесок у глобальну продовольчу безпеку – МЗС Австрії.

- У Болгарії обговорюють зняття заборони на імпорт соняшника із України, яку ухвалили у вересні. Дія заборони має закінчитись 1 грудняі і її не будуть продовжувати – Agricensus.

- Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Євросоюз повинен розмовляти з будь-якими державами, за винятком деяких, які готові продати снаряди для доправлення в Україну – Суспільне. ЄС має відкласти продаж боєприпасів третім країнам для надання їх Україні.

- Попри заяви польських протестувальників про безперешкодний пропуск вантажівок з гуманітарною допомогою для України та цистерн з пальним, вони стоять у чергах на кордоні – Олег Куць, генеральний консул України у Любліні.

- Польські перевізники з 27 листопада на пункті пропуску «Медика-Шегині» блокуватимуть рух транспорту цілодобово – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

- Деякі країни Європейського Союзу наполягають на додаванні до нового 12-го пакета санкцій проти Росії пропозицій, які можуть пом'якшити ці заходи – Bloomberg. Новий пакет санкцій стосується заборон для компаній продавати до Росії ряд пріоритетних товарів, зокрема напівпровідники, які використовуються агресором у виробництві зброї.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен упродовж 27-29 листопада перебуватиме з офіційним візитом у Брюсселі, де відбудеться засідання міністрів закордонних справ країн НАТО – Держдеп США.

- Зустріч у південнокорейському місті Пусан

  • Міністри закордонних справ Китаю, Японії та Південної Кореї вперше за чотири роки проводять переговори у тристоронньому форматі, головним питанням яких є відновлення зустрічей лідерів їхніх країн – Yonhap.
  • Міністри закордонних справ Китаю і Японії Ван Ї та Йоко Камікава домовились поновити проведення китайсько-японських стратегічного діалогу, двостороннього діалогу з питань безпеки та регулярних консультацій між дипломатичними відомствами – МЗС КНР.

- Республіка Вірменія та Королівство Саудівська Аравія встановили дипломатичні відносини – пресслужба МЗС Вірменії. Єреван не мав дипломатичних відносин із Ер-Ріядом через підтримку останнім позиції Азербайджану у Карабаському конфлікті.

- Литва має значно посилити військову співпрацю з Польщею, заявив міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс, представляючи план із підготовки до зростаючої військової загрози з боку РФ – TVPWorld.

- Китайські військові витіснили американський есмінець USS Hopper, який «незаконно увійшов до територіальних вод» країни біля островів Сіша в Південно-Китайському морі – Міноборони КНР.

- У Молдові через негоду скасовані авіарейси та знеструмлені понад 100 населених пунктів – NewsMaker. Через сильний снігопад у Молдові загинули двоє людей.

***

- Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і голова Бундестагу Бербель Бас здійснюють спільний візит до Ізраїлю 26-27 листопада – пресреліз німецького парламенту.

- Ізраїльські війська не покинуть сектор Гази, поки всіх заручників не буде повернуто додому. Про це заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант під час візиту до Гази – The Times of Israel.

- Терористи ХАМАС випустили заручника-росіянина «як знак вдячності за позицію РФ на підтримку палестинської справи» – росЗМІ.

- Тисячі людей у неділю вийшли на марш проти антисемітизму в Лондоні. До демонстрації приєдналися 60 000 людей, що зробило захід наймасштабнішим із моменту початку війни між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС у жовтні – ВВС.

ВОРОГ

- Росія перекидає на фронт стратегічні системи С-400  із «вразливого» Калінінграда, щоб замінити втрачені у війні з Україною – Міноборони Британії. Той факт що МО РФ готове йти там на додаткові ризики, підкреслює труднощі, які створила війна для Росії.

- МВС Росії оголосило у федеральний розшук і заочно заарештувало прессекретаря компанії Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram. Стоуна заочно переслідують за статтею про сприяння тероризму – росЗМІ.

- Міністерство юстиції РФ внесло колишнього російського прем'єр-міністра Михайла Касьянова до реєстру «іноземних агентів». Його звинуватили в «дискредитації зовнішньої та внутрішньої політики Російської Федерації» та виступах проти воєнних дій в Україні – ТСН.

- У Держдумі розкритикували російських футболістів за відсутність бажання допомагати армії росії і воювати в Україні, а тому їх можна записати у зрадники – «Р-Спорт».

- В Африку найближчими днями почнуть надходити з Росії вантажі безоплатного зерна, щоб надати нового імпульсу прагненню росіян посилити свій вплив на континенті – Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-