Битва за Україну. День шістсот тридцять четвертий

Битва за Україну. День шістсот тридцять четвертий

Укрінформ
Сили оборони України відкинули росіян до 8 км від Дніпра на лівобережжі Херсонської області

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- До кінця року рішення щодо пакета фінансової підтримки для України може бути ухвалене Сполученими Штатами Америки – Олександра Устінова, очільниця тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради.

- Значного підвищення цін на основні продукти «борщового набору» у цьому сезоні очікувати не варто – Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джо Байден, президент США: «Ми утримуємо американські війська від цієї війни, підтримуючи хоробрих українців, які захищають свою свободу і батьківщину. Ми надаємо їм зброю і економічну допомогу, щоб зупинити прагнення Путіна до завоювання, перш ніж конфлікт пошириться далі».

Дайга Мієріня, спікер Сейму Латвії: «Ми маємо підтримувати максимальне посилення спроможностей України, щоб забезпечити поразку Росії на полі бою та якнайшвидше відновлення суверенітету і територіальної цілісності України».

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «За допомогою авіаційних комплексів, таких як F-16, ми зможемо відігнати російську авіацію подалі і прикрити з повітря наші наземні війська. Змінять хід війни літаки і дуже серйозно змінять».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони України відкинули росіян до 8 км від Дніпра на лівобережжі Херсонської області – Наталія Гуменюк, речниця Сил оборони «Півдня» України.

- У районі Авдіївки російське командування поповнює втрати у знекровлених підрозділах.  Російський генералітет використовує тактику «візьми позицію чи помри» – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

- У ніч на 19 листопада сили протиповітряної оборони збили над Україною 15 з 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» – Повітряні сили ЗСУ.

- Збройні сили України намагатимуться взимку перебити логістичні шляхи армії Російської Федерації – Володимир Фітьо, речник Командування Сухопутних військ Збройних сил України.

- На Лимано-Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 ворожих атак біля населених пунктів Синьківка та Петропавлівка. Вдалося ліквідувати 239 рашистів за минулу добу на даному відтинку фронту та знищити 19 зразків військової техніки рашистів, з яких 3 танки та 4 БМП – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Обласні військові адміністрації працюють над забезпеченням та розширенням мережі мобільних груп для боротьби з ударними безпілотниками та ефективної протидії атакам РФ – Олексій Кулеба, заступник керівника Офісу президента України.

***

- Український хлопець Богдан Єрмохін, якого росіяни незаконно вивезли з тимчасово захопленого Маріуполя до Московської області, вже в Україні – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- У Київській області внаслідок ворожої атаки безпілотників вночі 19 листопада пошкоджений інфраструктурний об’єкт. Жертв і постраждалих немає. Пожежа ліквідована – Руслан Кравченко, голова обласної військової адміністрації.

- У результаті обстрілів Херсона 19 листопада поранено 5 людей, серед них дитина – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.

- На тимчасово окупованії росіянами Запорізькій АЕС стався витік борованої води з теплоносія першого контуру п'ятого енергоблока. Радіоактивності в другому контурі охолодження, куди стався витік, не виявлено – сайт МАГАТЕ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль привітав аграріїв з Днем працівників сільського господарства і запевнив, що підтримка аграрного сектора є і буде пріоритетом уряду – Телеграм глави уряду. «Українські аграрії — мужні люди нескореної нації. Їхня відважна робота зміцнює економічний тил нашої держави та годує світ».

- Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з профільними асоціаціями і перевізниками створило штаб допомоги українським водіям, які більш як 10 днів залишаються заблокованими на кордоні з Польщею – Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр.

- Ветерани та особи з інвалідністю можуть безкоштовно пройти шестимісячне навчання за 95 робітничими професіями та 365 освітніми програмами підвищення кваліфікації у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості – Мінреінтеграції.

- Конференція римо-католицьких єпископів України оприлюднила звернення з нагоди 90-ї річниці Голодомору, яку цьогоріч відзначатимуть 25 листопада, закликавши, щоб день національної пам’яті спонукав до об’єднання українців у боротьбі проти всілякого зла – сайт РКЦ в Україні.

- У міжнародний День чоловіків Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) запустив безкоштовний цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків – UNFPA Україна.

- 18 листопада відбувся великий святковий ювілейний концерт до 80-ї річниці від дня створення Національного заслуженого академічного народного хору України імені Г. Г. Верьовки – МКІП.

***

- Правоохоронці викрили громадянина на спробі надання хабара у розмірі 200 тис. грн командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» за видачу окремого розпорядження для отримання дозволу на вилов біоресурсів у забороненій прикордонній зоні – САП.

***

- Станом на ранок 19 листопада на трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» і «Краківець» – на кордоні з Республікою Польща спостерігається скупчення близько 2900 вантажних транспортних засобів через блокування руху польськими перевізниками – Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.

- Нацбанк за тиждень з 13 по 17 листопада на міжбанківському валютному ринку продав 721,15 млн доларів і купив 0,5 млн доларів – дані НБУ.

- Українські порти Дунайського кластера (Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ) у січні – жовтні 2023 року збільшили обробку вантажів порівняно з аналогічним періодом минулого року в 2,2 раза – з 12,6 млн тонн до 27,6 млн тонн –  Юрій Литвин, голова ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ).

- У січні – жовтні 2023 року обсяги заготівлі брухту чорних металів становили близько 993 тис. тонн, що на 13,4% більше показника за аналогічний період минулого року – Українська асоціація вторинних металів (УАВтормет).

- Від початку 2023 року станом на 15 листопада 12,3 тис. українських агропідприємств одержали 65,2 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

На полях міжнародного безпекового форуму в Галіфаксі

  • Генеральний прокурор України Андрій Костін і спецпосланник президента США Роджер Карстенс обговорили складну проблему незаконного утримання росіянами цивільних осіб – Офіс генпрокурора.

  • Андрій Костін та спеціальна представниця США з питань відновлення економіки України Пенні Пріцкер обговорили питання конфіскації російських активів – Офіс генпрокурора.

- Міністр оборони США Ллойд Остін сьогодні провів телефонну розмову з міністром орони України Рустемом Умєровим. Обговорити останні події на полі бою в Україні, також плани щодо наступної контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться цього тижня – пресслужба Пентагону.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і спеціальний уповноважений президента Франції з питань економічної допомоги та відновлення України П'єр Ельброн обговорили надання Україні безпекових гарантій – пресслужба ОП.

- Україна та США налагоджують спільне виробництво зброї. 6-7 грудня відбудеться дводенна конференція української та американської оборонно-промислової бази. Це дуже потужна подія – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- Американський штат Нью-Йорк видав прокламацію з нагоди 90-роковин Голодомору, де ще раз наголосив на визнанні Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу – Оксана Маркарова, посол України в Сполучених Штатах.

- У Верешині біля Грубешова (Люблінське воєводство Польщі) внаслідок аварії автобуса загинули дві жінки та шестирічна дитина з України – Олег Ніколенко, речник МЗС України.

***

Війна в Ізраїлі

  • Президент США Джо Байден доручив підготувати візові заборони та санкції для екстремістськи налаштованих ізраїльських поселенців, які «нападають і витісняють палестинців» на Західному березі річки Йордан – Politico.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу закликав до гуманітарного припинення вогню в секторі Гази DPA.
  • Речниця Ради нацбезпеки Білого дому Едрієн Вотсон заявила, що домовленості про п’ятиденне припинення вогню між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС задля звільнення заручників із Гази наразі не досягнуто – соцмережа Х речниці.
  • Ізраїльські військові заявили 19 листопада, що єменські хусити захопили вантажне судно із 25 членами екіпажу на борту в Червоному морі, коли воно прямувало з Туреччини до Індії, на борту можуть бути українці – Al Arabiya.
  • МЗС України доручило причетним українським посольствам перевірити інформацію про можливе перебування українців на борту вантажного судна Galaxy Leader – Олег Ніколенко, речник МЗС України.

***

- Міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш хоче балотуватися на посаду генерального секретаря НАТО – Bloomberg.

- Прем'єр-міністерку Естонії Каю Каллас переобрали на посаду лідера правлячої Партії реформ – ERR.

- У 273 населених пунктах Молдови у неділю, 19 листопада, проходить другий тур місцевих виборів – NewsMaker.

- Сьогодні в Аргентині проходить другий тур президентських виборів. Кандидатами є лівий міністр економіки Серхіо Масса та правий лібертаріанець Хав’єр Мілей, який є прихильником Трампа і обіцяє знищити політичну систему та здійснити радикальні реформи – Buenos Aires Times.

- Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія й Азербайджан зуміли домовитися про основні принципи мирного договору, але все ще «розмовляють різними дипломатичними мовами» – MAMUL.

- У Фінляндії через наплив мігрантів на пункті пропуску Вартіус біля кордону з Росією починається зведення тимчасових огорож, прикордонникам допомагають фінські військові – Yle.

- Словаччина виступила проти включення ядерного палива для АЕС до 12-го пакета антиросійських санкцій Європейського Союзу – Юрай Бланар, міністр закордонних та європейських справ Словаччини.

- Тайвань заявив, що Китай поновив військову активність. 19 листопада дев’ять китайських літаків перетинали серединну лінію Тайванської протоки, яка раніше слугувала неофіційним бар'єром між двома сторонами – Reuters.

- Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомив про успішні випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети М51.3 – 𝕏 глави Міноборони Франції.

- Болгарський збройовий магнат Еміліан Гебрєв, який пережив два замахи з боку росіян, попередив про диверсії РФ, щоб зірвати поставки зброї Україні – The Financial Times.

ВОРОГ

- Путін наступного тижня має намір взяти участь у віртуальному саміті «Великої двадцятки» (G20), який організовує Індія 22 листопада – телеканал «Росія-1».

- Прем'єр-міністр Росії Мішустін підписав постанову, яка дозволяє Федеральній службі з нагляду у сфері зв'язку, інформатизації та ЗМІ (Роскомнагляд) блокувати ресурси, що публікують інформацію про способи обходу сайтів, заблокованих російським урядом – Інститут вивчення війни (ISW).

- Росія розглядає можливість повернення на озброєння висотних розвідувальних літаків радянських часів М-55 – Міноборони Великої Британії. Цей літак із робочою стелею понад 21 тисячу метрів використовувався як дослідницька платформа для вивчення Землі.

- Росія може відновити свій військовий потенціал за шість-десять років та атакувати НАТО – Німецьке товариство зовнішньої політики (DGAP). Вікно для можливого російського нападу відкриється, як тільки Росія повірить, що напад, наприклад, на країни Балтії, може увінчатися успіхом.

- Ватажка так званої «ЛНР» у 2014-2017 роках Ігоря Плотницького нібито отруїли в одному з московських кафе. Він був госпіталізований у важкому стані. Оточення Плотницького висуває кілька версій: українська «диверсія», робота старих ворогів, замовлення «впливових людей» з Москви – росЗМІ.

- У Новосибірську в РФ у неділю, 19 листопада, влада не дозволила мітинг родин мобілізованих, яких забрали на війну в Україну. Замість цього місцеві чиновники провели закриту зустріч із родичами мобілізованих – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-