Битва за Україну. День шістсот тридцять другий

Битва за Україну. День шістсот тридцять другий

Укрінформ
Сил оборони підтвердили закріплення на кількох плацдармах на лівому березі Дніпра на Херсонському напрямку

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Морська піхота підтвердила закріплення Сил оборони на кількох плацдармах на лівому березі річки Дніпро на Херсонському напрямку – Командування морської піхоти ВМС. Проводяться диверсійні та розвідувальні рейди, виявляються шляхи постачання боєприпасів та продовольства росіян, місця розташування піхоти та техніки, а також позицій їхньої артилерії для подальшого знищення.

***

- Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про тимчасове фінансування уряду для уникнення шатдауну, але без додаткової допомоги Україні та Ізраїлю та інших видатків – сайт Білого дому.

- Нову допомогу Україні від США можуть відкласти до середини грудня, а можливо і на довше. Проте впливові прихильники України в Конгресі заявили, що вони, як і раніше, впевнені в наданні більшої допомоги з боку США – Bloomberg.

- Міноборони США вже розпочало підготовку українських пілотів до керування винищувачами F-16, а також займається питанням забезпечення Повітряних сил ЗСУ запчастинами до винищувачів, щоб їх вистачило якнайменше на три місяці використання всього авіапарку – сайт Пентагону.

ЦИТАТИ ДНЯ

Едгарс Рінкевичс, президент Латвії: «Ми вже давно виступаємо за те, що якщо не вистачає боєприпасів або не вистачає обладнання в ЄС, то давайте купимо їх деінде і передамо Україні. Зараз важливо, щоб Україна продовжувала воювати, і щоб Україна отримувала те, що їй потрібно».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Ситуація на полі бою складніша, ніж ми сподівалися. Це не аргумент проти підтримки, це аргумент на користь більшої підтримки України... не тільки тому, що перемога президента Путіна стане трагедією для українців, а й тому, що це буде небезпечно для нас».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Росіяни продовжують намагатися оточити Авдіївку, але зазнають втрат і не мають успіху, провальними були 17 штурмів у районах Степового, Авдіївки та Первомайського – Генштаб ЗСУ.

- Українські воїни стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку – загальні втрати ворога за добу становили 674 особи і 29 одиниць військової техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На Південному напрямку Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили російський вантажний автомобіль «Урал» з реактивними снарядами іранського виробництва та пошкодили реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град» – командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.  На Херсонщині на лівому березі Дніпра Сили оборони знищили важку вогнеметну систему «Солнцепек».

- Росіяни атакували Україну 10 ударними безпілотниками «Шахед» уночі 17 листопада, 9 ворожих дронів вдалося знищити – Повітряні сили ЗСУ.

- Сили оборони мають підтверджені територіальні здобутки біля Роботиного у напрямку Новопокровки (12 км на північний схід від Роботиного) у Запорізькій області – ISW.

- Ворог активізувався на всій лінії оборони оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» на Куп’янському напрямку. Минулої доби наші захисники відбили п’ять атак росіян. Противник перегруповується та від своїх намірів наступу на Куп’янськ не відмовляється – підполковник Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Держспецзв’язку законтрактувала для військових кілька сотень дронів виробництва Укроборонпрому, які вони мають радійти вже до кінця року – Юрій Щиголь, голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

- На Луганщині загинув військовослужбовець Збройних сил України Олександр Торовець, який був головним енергетиком Одеської кіностудії. Вічна пам'ять Герою...

***

- У російському полоні перебувають 4337 українських військових та цивільних – пресслужба Мінреінтеграції.

- Російська армія за добу обстріляла Херсонську, Донецьку, Хмельницьку області, 6 людей загинули, ще 13 дістали поранення, зокрема дитина – дані ОВА.

- В Україні внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 510 дітей, ще 1145 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський

  • заявив, що Москва прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи «хаос» всередині країни, та, зрештою, зробити переворот. Противник підготував операцію з дезінформації під кодом «Майдан-3» – Bloomberg;
  • відзначив, що зміщення фокуса на війну між Ізраїлем і ХАМАС сповільнило постачання артилерійських снарядів Україні – Bloomberg.
  • подякував військовослужбовцям за рух вперед на лівобережжі Херсонської області – Фейсбук глави держави.
  • повідомив, що Фінляндія передасть Україні 20-й пакет військової допомоги. Його вартість становитиме близько €100 мільйонів – міністерство оборони Фінляндії.
  • на засіданні Ставки верховного головнокомандувача дав доручення розробити рішення, щоб тривалі повітряні тривоги через зліт МіГів не паралізували життя країни – соцмережі глави держави.
  • підписав законопроєкт №10037 про вилучення військового податку з місцевих бюджетів. Ціна питання для загального бюджету становить 214,7 млрд грн, які підуть на закупівлю дронів і артилерійських систем – Ярослав Железняк, голова парламентського фінансового комітету.
  • відзначив державними нагородами ще 480 захисників України, 175 з них – посмертно – сайт глави держави.

Кабмін

  • затвердив фінансовий план Укроборонпрому на наступний рік, згідно з яким очікується суттєве зростання доходів товариства – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.
  • виділив ще 180,7 мільйонів гривень з резервного фонду держбюджету на виплати державної допомоги полоненим та їх родинам – Мінреінтеграції.

- Мінцифри спільно з депутатами та бізнесом розробили та зареєстрували в Раді проєкт закону № 10225-1 про обіг віртуальних активів в Україні – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак говорив телефоном з послом у США Оксаною Маркаровою. Обговорили підготовку низки візитів до США українських делегацій, у складі яких будуть і постраждалі від російської агресії громадяни – сайт Президента.

- В Україні на базі бібліотек створено майже 3500 хабів цифрової освіти, які надають освітні послуги в сфері діджитал-технологій – пресслужба Мінцифри.

- Український стартап Knopka, який на початку 2023 року брав участь у найбільшій технологічній конференції світу CES, отримав відзнаку CES 2024 Innovation Awards в категорії Digital Health – пресслужба української команди.

- Оголошено імена та назви пісень 10 фіналістів національного відбору на Євробачення-2024 – Суспільне Культура.

- Нацбанк презентував пам’ятну медаль, присвячену сержантському корпусу Збройних Сил України – пресслужба НБУ.

- Понад 142 тис. осіб в Україні захворіли на ГРВІ минулого тижня – Центр громадського здоров'я.

***

- СБУ викрила керівництво запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх з Росії Костянтин Григоришин, на масштабних збитках, завданих бюджету України – пресцентр СБУ.

- У Господарському суді Києва на 20 листопада заплановано черговий розгляд довготривалої справи за позовом колишнього співвласника банку «Приватбанк» Геннадія Боголюбова щодо визнання недійсними правочинів у рамках націоналізації банку в 2016 році – «Дзеркало тижня».

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовилася задовольнити клопотання захисту бізнесмена Ігоря Коломойського про зміну підслідності його справи, яку розслідують у Бюро економічної безпеки і Службі безпеки України – рішення колегії суддів.

- Вищий антикорупційний суд обрав голові Тернопільської облради запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту – пресслужба САП.

***

- Польські перевізники продовжують блокувати рух вантажівок на трьох основних пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» і «Краківець». Через це виникли черги і на інших пунктах пропуску до Польщі – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

- За даними Держстату, середня зарплата в Україні у першій половині 2023 року становила 16,3 тис. грн, але інфляцію не перекрила – Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Українські аграрії зібрали майже 74 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики.

- За третій квартал 2023 року частка непрацюючих кредитів у банківській системі України знизилася на 1,1 відсоткового пункту – до 37,9% - Нацбанк.

- Від початку роботи оголошеного ВМС ЗСУ у серпні тимчасового морського коридору в Чорному морі з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вийшли 115 суден – ДП «Адміністрація морських портів України».

- У ході ремонтної кампанії НЕК «Укренерго» на 95% відновила функціонал своїх підстанцій та відремонтувало 5 тис. км ліній електропередачі, з них 1 тис. км ліній були відбудовані з нуля – Володимир Кудрицький, голова правління компанії.

- На виснаженому родовищі газу в Карпатах відкрили новий поклад з рекордними обсягами – «Укргазвидобування».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Президент Європейської ради Шарль Мішель приїде до Києва на початку наступного тижня для відзначення 10-ої річниці Революції гідності – Роlitico.

- Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) вперше виділив кредит у розмірі 100 мільйонів євро для МОЗ України на фінансування відновлення інфраструктури галузі охорони здоров’я, зруйнованої війною, та задоволення нагальних потреб – «Європейська правда».

- Сполучені Штати планують виділити ще близько 500 мільйонів доларів на посилення стійкості української енергосистеми – Джеффрі Паєтт, помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів.

- Пентагон закликав Конгрес затвердити допомогу Україні – Сабріна Сінгх, заступниця речника міністерства оборони США. Додаткове фінансування також стане інвестицією у військово-промислову сферу США, воно дозволить поповнити запаси озброєнь Пентагону\.

- Данія передала Військово-морським силам України унікальні дрони – автономні гідрографічні комплекси в межах SeaBat T51, які зокрема дозволяють виявляти підводні об’єкти – «Європейська правда».

- П’ять італійських компаній долучилися до Альянсу оборонних індустрій. Це Leonardo S.p.A., Fincantieri, Elettronica, Iveco Defense Vehicles та FAE Group S.p.A. – Мінстратегпром України. Альянс оборонних індустрій налічує 74 компанії з понад 20 країн світу, які готові сприяти розвитку українського ОПК.

- Франція додатково виділить на наступний рік 12 мільйонів євро на невідкладну підтримку охорони здоров’я в Україні – МОЗ України.

- Нідерланди направлять новий пакет військової допомоги Україні на суму €2 млрд – міноборони Нідерландів.

- Міністерство оборони Литви заявило про надання нової партії допомоги Україні. Зокрема країною були передані генератори та сухпайки – оборонне відомство Литви.

- Франція домовляється зі Швейцарією про реекспорт зброї для України, поважаючи при цьому нейтральний статус Швейцарії та її чітку дипломатичну позицію щодо України – Емманюель Макрон, Президент Франції.

- Айова стала 33-м американським штатом, який визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу та проголосив листопад місяцем пам’яті про цю подію – Оксана Маркарова, посол України у США.

***

- У Фінській затоці під керівництвом ВМФ Фінляндії з 20 листопада по 1 грудня пройдуть військово-морські навчання Freezing Winds 23 – Yle.

- Вірменія стане повноправним членом Міжнародного кримінального суду (МКС) 1 лютого 2024 року – пресреліз суду.

- Міжнародний суд ООН у п’ятницю оголосив проміжне рішення за позовом Вірменії проти Азербайджану, зобов’язавши останній гарантувати безпечне повернення етнічних вірмен до Нагірного Карабаху, якщо вони захочуть це зробити – рішення Суду.

- Туреччина на саміті ПАЧЕС висловила непохитну підтримку України та запевнила у подальших зусиллях заради сталого миру, заснованого на незалежності, суверенітеті та територіальній цілісності України, включаючи Крим, а також зусиллях щодо відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи – Посольство Туреччини в Україні.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав візит у Берлін із зустрічі з федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром у палаці Бельвю – Укрінформ.

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що ситуація з угорською мовою та освітою на Закарпатті за часів СРСР була кращою, ніж зараз за незалежної України – RTL.hu. Угорщина надаватиме допомогу закарпатським угорцям, оскільки, за його словами, Україна «продовжує карати закарпатців», незважаючи на війну.

ВОРОГ

- Росія посилює протиповітряну оборону над Центральним федеральним округом, готуючись до того, що Україна може завдавати ударів у відповідь по тилових районах, тому прискорила інтеграцію своїх літаків ДРЛО А-50 і зенітно-ракетних комплексів С-400 – Міноборони Британії.

- Франція висловлює жаль з приводу цинічного рішення про помилування одного з убивць російської журналістки Анни Політковської, яке було ухвалене майже через місяць після роковин її вбивства – МЗС Франції.

- Влада російської столиці відмовилася погодити мітинг дружин мобілізованих, які вимагають повернення своїх чоловіків із війни. Пояснили це небезпекою поширення коронавірусу – «Медуза».

- Уряд і спецслужби Білорусі разом із владою РФ безпосередньо причетні до незаконного вивезення дітей з тимчасово окупованих територій України – Держдепартамент США.

- Прессекретар президента Росії Пєсков вважає, що наступний лідер країни-агресора буде «таким самим», як Путін, або «іншим, але таким самим» – ТАСС.

- Міністерство юстиції РФ направило до суду позов з вимогою оголосити «екстремістською організацією» та заборонити в Росії «міжнародний громадський рух ЛГБТ» – «Медуза».

- У Росії оголосили у розшук колишніх в.о. голови Адміністрації президента України Сергія Пашинського та в.о. міністра закордонних справ України Андрія Дещицю. Їх звинувачують у начебто прийнятті рішень щодо проведення антитерористичної операції на Донбасі у 2014-16 роках – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-