Євросоюз засудив атаки Росії на українські порти

Євросоюз засудив атаки Росії на українські порти

Заява
Укрінформ
Російська атака на цивільне судно у порту "Південний" на Одещині 8 листопада свідчить про зневагу РФ до людського життя та використанням глобальної продовольчої безпеки як зброї.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні. передає Укрінформ

"Нещодавній інцидент, коли російська ракета влучила в цивільне судно під прапором Ліберії, що заходило в український чорноморський порт "Південний", призвів до жертв серед цивільного населення. За даними ООН, Росія здійснила понад 30 нападів на українські портові об'єкти з моменту свого одностороннього виходу з Чорноморської зернової ініціативи в липні. Але ця атака стала першим випадком, коли цивільні особи були вбиті й поранені на цивільному судні", - йдеться у заяві.

У ЄС констатували, що це є "суворим нагадуванням про зневагу Росії до людського життя та її готовність використовувати глобальну продовольчу безпеку і навіть комерційні зв'язки як зброю для досягнення цілей своєї незаконної агресивної війни проти України".

Читайте також: Спецпредставник України: Ми повинні позбавити РФ страшної зброї, що називається голод

"Ми засуджуємо систематичні напади Росії на українські чорноморські порти та цивільну інфраструктуру і вітаємо кроки України, спрямовані на зміцнення альтернативних експортних маршрутів, вільних від російського контролю", - наголошується в документі.

При цьому Євросоюз запевнив у продовженні підтримки всіх зусиль, у тому числі в рамках ООН, а також програми "Смуги солідарності" ЄС, спрямованих на сприяння експорту з України.

У заяві ЄС також міститься заклик до Росії "негайно припинити систематичне жорстоке поводження з українськими військовополоненими та цивільними заручниками на тимчасово та незаконно окупованій території України та в Росії".

"Ми вимагаємо негайного звільнення всіх осіб, незаконно позбавлених волі, включно з трьома свавільно затриманими співробітниками ОБСЄ. РФ повинна забезпечити, щоб з усіма українцями, які перебувають у російському полоні, поводилися у повній відповідності до міжнародного гуманітарного права", - вказується в заяві.

Читайте також: Дії Росії в Чорному морі не мають нічого спільного з легітимною війною - Україна в ОБСЄ

Її автори підтвердили, що Росія та її керівництво будуть притягнуті до повної відповідальності за ведення агресивної війни проти України.

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада Росія атакувала порт на Одещині, внаслідок чого було пошкоджено судно під прапором Ліберії. Воно мало транспортувати руду до Китаю. Від обстрілу загинув лоцман і постраждали члени екіпажу.

За даними Адміністрації морських портів України, внаслідок влучання російської ракети загинув лоцман 1-го класу, 43-річний Сергій Сурін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-