Битва за Україну. День шістсот тридцятий

Битва за Україну. День шістсот тридцятий

Укрінформ
Відтискання окупантів проходить на лінії до 8 кілометрів вздовж узбережжя Дніпра. Остаточне рішення: Приватбанк не буде повернуто Коломойському

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Зустріч президентів США і Китаю

- Президент Китаю Сі Цзіньпін розпочав  свій перший за шість років візит до Сполучених Штатів – Reuters. Сі має зустрітися з президентом США Джо Байденом у невідомому місці на узбережжі затоки Сан-Франциско, а потім взяти участь у щорічному саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

- Обговорення «українського питання» є на порядку денному запланованої у середу зустрічі президента США Джо Байдена й глави КНР Сі Цзіньпіна, американський лідер чітко підкреслить намір США підтримувати Україну й надалі – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

***

- Палата представників США вдруге ухвалила законопроєкт спікера Майка Джонсона про фінансування бюджетних структур, щоб запобігти шатдауну, без зовнішньої допомоги – Укрінформ. До 17 листопада, коли закінчується термін дії попереднього закону, документ має бути схвалений Сенатом і підписаний президентом. Сенат США планує розглянути об'єднаний пакет законопроєктів, який включає допомогу Ізраїлю, Україні, Тайваню та посилення кордону, після Дня подяки, який святкуватимуть 23 листопада.

- Французька судова система видала міжнародний ордер на арешт нинішнього сирійського президента Башара Асада, а також трьох високопоставлених чиновників, за співучасть у воєнних злочинах під час хімічних атак, скоєних у серпні 2013 року в Східній Гуті – агентство franceinfo.

ЦИТАТИ ДНЯ

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради: «Питання не в миру, а в ціні цього миру. Чи готові ми на мир за будь-яких умов? Звісно, ні, тому що не за це воюють наші кращі сини і доньки на передовій... Тому будь-які перемовини, ціною яких будуть територіальні поступки, для України, мені здається, неприйнятні, адже ця війна за Україну і її майбутнє».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські війська перейшли в інтенсивну оборону на південному напрямку. |Відтискання з боку українських військових відбуваються на лінії до 8 кілометрів вздовж всього узбережжя – Наталія Гуменюк, начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня. Військові закликають дотримуватись інформаційної тиші, що згодом дозволить звітувати про «великі успіхи» на південному напрямку.

- На Таврійському напрямку  ЗСУ ліквідували  511 військових, знищили 46 одиниць військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».  ЗСУ на авдіївському напрямку стійко тримають оборону, а на мелітопольському – ведуть наступальні операції.

- На Сватівському та Бахмутському напрямках було зафіксовано два випадки застосування окупантами проти ЗСУ хімічної зброї – DeepState.  Ймовірно, ворог використав хлорпікрин, якого в російській армії є багато в запасах і який вже раніше застосовувався проти наших військ.

- 14 листопада українські війська просунулися на лівому березі Херсонської області та на північний захід від Вербового у Запорізькій області – Інститут вивчення війни (ISW).

- Російські окупаційні сили здійснюють кілька одночасних наступальних операцій в Україні, намагаючись повернути собі ініціативу на полі бою – ISW.

- На фронті ліквідували Владислава Войцехівського, провокатора трагічних подій 2 травня 2014 року біля одеського Будинку профспілок. Войцехівський воював на боці Росії –  Анатолій Штефан, український військовослужбовець, блогер, журналіст.

***

- Російські терористичні війська завдали три ракетних удари по цивільній інфраструктурі одного з населених пунктів Запорізького району. 3 людини загинуло, 7 отримали поранення – ОВА.

- Російські окупанти вночі обстріляли житловий будинок у місті Селидове Донецької області, у результаті чого обвалився під’їзд, 2 людини загинуло, 3 дістали поранення, під завалами можуть бути 4 людини – МВС.

- Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської та Харківської областей 1 людина загинула, 10 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський обговорив з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні оборонну співпрацю, санкції проти Росії та роботу над гарантіями безпеки для України – ОП.

- Міністерство оборони України надає місії Європейського фонду миру підтримку щодо обліку наданої допомоги від країн Європейського Союзу, зокрема озброєння, військової техніки та військового майна – МОУ.

- Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення ПриватБанку з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам – НБУ.

- Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Фаріон – СБУ.

- Данія стала першим донором Фонду відновлення громад України (Ukraine Community Recovery Fund, UCRF), що започаткований ООН разом з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України – Мінвідновлення. Фонд покликаний підтримувати інвестиції у відбудову житла, енергетичної та соціальної інфраструктури, гуманітарне розмінування, а також в економічний розвиток на місцевому рівні.

- Мар’янa Беца призначена послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ України з питань світового українства – Управління закордонного українства МЗС України.

- У селі Новосілки Київської області в ліцеї «Ерудит» фахівці завершили облаштування протирадіаційного укриття, розрахованого на 590 осіб – Руслан Кравченко, очільник КОВА.

- У  Києві демонтували пам'ятник Олександру Пушкіну, який знаходився в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна) – Мінкультури. На станції «Вокзальна» столичного метрополітену закрили дерев’яними щитами рельєфи з комуністичною символікою.

***

- Незважаючи на повномасштабне російське вторгнення, Україна протягом 2023 року продемонструвала стійкість економіки, що дозволяє прогнозувати її економічне зростання протягом наступних років – до 3,7% та до 6,1% у наступному та у 2025 році відповідно – Єврокомісія.

- Кабінет Міністрів удосконалив процедуру реалізації арештованих активів: усі продажі переносяться на електронну платформу Prozorro.Продажі, а також унормував їх реалізацію за кордоном – сайт уряду.

- У 7 громадах на Одещині побудують заводи для переробки сміття. Проєкт планують реалізувати протягом півтора року – Руслан Стрілець, міністр екології та природних ресурсів України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейський Союз у межах 12-го пакету санкцій проти РФ запропонував заборонити експорт верстатів і деталей, які Росія використовує для виготовлення зброї проти України – Bloomberg. Також ЄС пропонує додати до списку заборонених товарів хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни та серводвигуни для безпілотників. Пакет передбачає довгоочікувану заборону на російські алмази з 1 січня. Заборона узгоджується з G7.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в США:

  • провів низку зустрічей із членами Конгресу США, на яких обговорювалися потреби Сил оборони, євроатлантичні перспективи України та конфіскація заморожених російських активів;
  • зустрівся з координатором Державного департаменту США з питань санкцій Джеймсом О’Браєном і заступником помічника державного секретаря Сполучених Штатів з питань Європи та Євразії Крісом Смітом.

- Молдова приєдналася до чотирьох із шести пакетів санкцій, запроваджених ЄС проти Росії. Санкції спрямовані проти громадян та юридичних осіб Російської Федерації – Ніку Попеску, міністр закордонних справ і євроінтеграції Молдови

- Євросоюз планує доручити Данії перевіряти та потенційно блокувати російські нафтові танкери, що проходять через її води, оскільки Захід шукає нові способи встановлення обмеження цін на російську сиру нафту – Reuters.

- Пентагон непомітно збільшив обсяги військової допомоги Ізраїлю, зокрема надають Ізраїлю більше ракет з лазерним наведенням для бойових вертольотів Apache, а також 155-мм снарядів, приладів нічного бачення, боєприпасів для підриву бункерів – Bloomberg.

ВОРОГ

- Путін останнім часом активізував свою публічну діяльність, щоб представити себе «патріотичним» кандидатом напередодні виборчої кампанії – британська розвідка.

- Вибух, який стався 11 листопада на Тамбовському пороховому заводі у російському місті Котовськ, кваліфікували як «теракт» – телеграм-каналі «Коммерсант».

- Російська влада намагається змусити американську компанію Google припинити роботу в країні, продовжуючи виписувати їй штрафи –  ISW. 14 листопада Мировий суд Москви оштрафував компанію Google на 15 мільйонів рублів (приблизно $165 745) за неодноразове «непроведення локалізації персональних даних російських громадян у Росії».

- Російський технологічний університет МІРЕА закупив у канадської компанії Skycope Technologies Inc. радар-детектор SkyEye для виявлення безпілотників вартістю 4,5 млн рублів – ЗМІ.

- У російській Думі попросили Роскомнадзор офіційно оголосити, що веселка не пов’язана із ЛГБТ – ТАСС. Віце-спікер Держдуми Владислав Даванков зазначив, що збільшилася кількість випадків, коли громадяни скаржаться до правоохоронних органів на пропаганду ЛГБТ через зображення веселки.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-