Битва за Україну. День шістсот дев’ятнадцятий

Битва за Україну. День шістсот дев’ятнадцятий

Укрінформ
Президент Зеленський наголосив, що ситуація на фронті не патова, і підкреслив, що ми не маємо права опускати руки. На суднобудівному заводі в Керчі є попадання

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дев’ятнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президентки Європейської комісії до України

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва. Це шостий візит її під час війни – Укрінформ.

Президент України провів спільну пресконференцію з президенткою Європейської комісії. Головне:

-   Президент Зеленський наголосив, що на нього ніхто не тисне з лідерів Євросоюзу чи Сполучених Штатів Америки, щоб Україна сіла за стіл переговорів із Росією.

-   Урсула фон дер Ляєн відзначила прогрес у розробці плану для програми Ukraine Facility, яка передбачатиме надання Україні фінансування в розмірі 50 млрд євро.

Президент Зеленський наголосив, що ситуація на фронті не патова, і підкреслив, що ми не маємо права опускати руки.

-   Урсула фон дер Ляєн: В ЄС вражені реформами, які Україна провела посеред війни. Я переконана, що Україна здатна перейти до наступного етапу на шляху до членства в Європейському Союзі.

-   Україна не просить поблажок на шляху до членства у Європейському Союзі й виконує всі рекомендації Єврокомісії - Володимир Зеленський

-   Європейська комісія невдовзі представить 12-й пакет санкцій проти Росії, а також планує до кінця року погодити правові заходи для використання в інтересах України прибутків від заблокованих у ЄС суверенних активів РФ - фон дер Ляєн

-   Президент Зеленський наголосив, що санкції проти Росії мають працювати на 100%, аби війна завершилася перемогою України.

-   Україна через "коридори солідарності" експортувала понад 100 мільйонів тонн товарів, з них понад половину становить агропродукція - Урсула фон дер Ляєн

-   Президент України вважає, що війна на Близькому Сході зменшує фокус уваги на Україні, що є однією із цілей Російської Федерації.

***

Війна в Ізраїлі

-   Виступаючи (у запису) перед величезним натовпом на площі Ашура у Бейруті, генеральний секретар ліванських шиїтських бойовиків Насралла не став оголошувати про повноцінне приєднання «Хезболли» до війни проти Ізраїлю - The Guardian. Насралла заявив, що його група веде транскордонні бойові дії з Ізраїлем та пригрозив подальшою реалістичною ескалацією, а його бойовики мали на меті завадити Ізраїлю сконцентрувати усі свої війська навколо сектору Гази. Водночас він назвав подальшу ескалацію «реальною можливістю». Оглядачі зазначають, що від цього заздалегідь анонсованого виступу чекали набагато більшої агресії

-   Державний секретар США Ентоні Блінкен 4 листопада зустрічається з міністрами закордонних справ Саудівської Аравії, Катару, ОАЕ та Єгипту, а також представниками палестинців в Аммані щоб обговорити війну Ізраїлю і ХАМАСу - BNN Bloomberg.

-   Глава Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що розриває усі контакти з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Причиною стали дії Ізраїлю в Секторі Гази - Al Arabia. Ердоган додав, що Туреччина готова стати країною-гарантом в секторі Гази, якщо виникне така ситуація.

-   У США очікують, що найближчими днями Ізраїль зменшить масштаби атак у cекторі Гази з повітря і зосередиться на тактичних наземних операціях - CNN.

-   Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі закликав Іран використати свій вплив на ХАМАС, щоб запобігти подальшій ескалації конфлікту - Reuters.

ЦИТАТИ ДНЯ

Урсула фон дер Ляєн, Президентка Європейської комісії – українським залізничникам: «З самого початку російської війни проти України ви працюєте безперервно в таких складних умовах. Ви допомагаєте своїм співвітчизникам знаходити притулок у Європейському Союзі й повертатися знову додому. Ви перевозите зерно і життєво важливі продукти з України і до всього освіту. І ви зв’язуєте свою країну і свій народ. Ви підтримуєте лінію життя, і я можу стати свідком цього, тому що вже 6 раз я приїжджаю до Києва потягом, і я можу сказати, що цей потяг став легендою».

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Тим, хто вірить, що Москва розпочала свій план щодо знищення України та ліквідації української ідентичності у 2022 чи навіть у 2014 році, варто прочитати більше про Сандармох, Голодомор-геноцид та інші жахливі злочини, скоєні Російською державою протягом століть».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На ділянці Ягідне - Куп'янськ - Вузловий ворог зазнав значних втрат, зупинив активні дії і наразі проводить перегрупування - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

-   За останній тиждень на Куп'янському напрямку втрати загарбників сягнули в особовому складі 583 осіб, із них убитими - 220, пораненими - 358, 5 військовослужбовців ворога захоплено в полон - командувач Сухопутних військ ЗСУ.

-   На суднобудівному заводі в Керчі є попадання в малий ракетний корабель проєкту 22800 «Каракурт», що будується.. Наразі там гасять пожежу - телеграм-канал «Кримський вітер». В українській розвідці підтвердили влучання в тимчасово окупованій Керчі, але сказали що інформація уточнюється. 

-   Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що не пояснюватиме причини звільнення командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Віктора Хоренка, але той зараз потрібен «на певному напрямку» – Укрінформ.

-   Фахівці Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши зібрані дані, зазначають, що росіяни готуються до "третього масованого штурму Авдіївки" – ISW.

-   Російська Федерація готова до великих втрат під час штурму Авдіївки, аби здобути хоча б якусь малу територіальну вигоду - міноборони Великої Британії. Лише впродовж останніх трьох тижнів російські терористи втратили під час штурму Авдіївки близько 200 одиниць бронетехніки.

-   Захищаючи Україну від російських загарбників, 3 листопада загинув засновник і головний редактор рівненського видання «Горинь.інфо» Тарас Давидюк - «Горинь.інфо».

***

-   Російська армія влучила в інфраструктурний об'єкт у Дніпровській громаді у Дніпропетровській області, попередньо без жертв, деталі уточнюються - Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.  

-   Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький заявив про те, що цього року вивезе до Росії 1,5 млн тонн зерна - Іван Федоров, міський голова Мелітополя

-   За час повномасштабного вторгнення російських військ загинув 21 сапер Державної служби України з надзвичайних ситуацій, ще 77 були травмовані - Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ

-   Минулої доби унаслідок обстрілів російськими військами Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей 15 осіб отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Україна очікує на позитивний висновок щодо виконання семи рекомендацій Європейської комісії і на початок переговорів про членство в ЄС - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

-   В Україні 4 листопада відзначають День залізничника. Саме 4 листопада у 1861 році до Львова вперше прибув потяг, який з’єднував територію сучасної України з Віднем, Краковом та Перемишлем. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні – Укрінформ

-   На Вінниччині станом на вечір 3 листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 276, у лікарнях залишаються 54 пацієнти - ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

-   Через несприятливі погодні умови без електропостачання перебувають понад дві тисячі споживачів у Хмельницькій і Кіровоградській областях, роботи з відновлення тривають - Міненерго

-   Президент клубу «Динамо» Ігор Суркіс представив команді тимчасового наставника. Ним став багаторічний голкіпер «біло-синіх» Олександр Шовковський, який у статусі виконуючого обов’язки головного тренера готуватиме команду до наступних матчів у чемпіонаті України – Укрінформ. Після поразки в матчі з «Шахтарем» (0:1) у рамках чемпіонату України у відставку з посади головного тренера «Динамо» подав румунський фахівець Мірча Луческу.

-   На Житомирщині станом на 4 листопада відновили 56% об'єктів, пошкоджених унаслідок російської агресії – ОВА. В області нараховується 4814 об'єктів, пошкоджених унаслідок російської збройної агресії, з яких 2694 вже відновлено

***

-   Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендує парламенту ухвалити законопроєкт про Державний бюджет на 2024 рік у другому читанні та в цілому - сайт комітету.

-   З початку 2023 року уряд залучив від продажу ОВДП на аукціонах більш як 463 млрд грн в еквіваленті, а загалом упродовж воєнного стану – понад 715 млрд грн в еквіваленті – Нацбанк

-   Державні запозичення до загального фонду Державного бюджету України за січень - жовтень 2023 року становили 1,34 трлн грн. – Мінфін

-   Згідно з результатами валютних інтервенцій, із 30 жовтня по 3 листопада НБУ продав на міжбанківському валютному ринку 563,45 млн дол., а також купив 0,65 млн дол. - НБУ

-   Міністерство фінансів України за січень-жовтень 2023 року залучило близько 35,4 млрд доларів США зовнішнього фінансування, із них близько 2,8 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування надійшло у жовтні - пресслужба Мінфіну.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністерство оборони Швеції у п’ятницю офіційно підтвердило передачу Україні самохідних артилерійських установок Archer - Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

-   Уряд Румунії виділить до 50 мільйонів євро на субсидування відсотків для погашення кредиту ЄС для України у розмірі 18 мільярдів євро, схваленому у грудні 2022 року - Romania Insider.

-   Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто вважає, що ще не настав час для проведення мирних перемовин між Україною та РФ - Quotidiano Nazionale. Урядовець визнав, що увага до війни Москви проти України знизилась з початком війни в Ізраїлі, однак не на політичному рівні, а лише на рівні ЗМІ.

-   Посадовці зі Сполучених Штатів та Євросоюзу кулуарно обговорювали з Україною можливість проведення мирних переговорів з Росією - NBC News.  У цих обговореннях, зокрема йшлося про те, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти домовленостей. Одне з таких обговорень відбулось минулого місяця на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

-   Президент Франції оголосив про проведення на полях Паризького мирного форуму гуманітарної конференції стосовно ситуації в секторі Гази за участю представники різних держав, міжнародних і неурядових організацій та бізнесу. Конференція має відбутися 9 листопада - TF1.

-   МЗС Литви закликало Мінськ зупинити роботу першого і другого енергоблоків Білоруської атомної електростанції через ситуацію з безпекою – LRT. Напередодні МЗС Білорусі передали ноту, яка закликає «негайно розв'язати питання екологічної, ядерної та радіаційної безпеки на Білоруській АЕС відповідно до міжнародних вимог і стандартів».

-   Унаслідок шторму "Кіаран", в країнах західної Європи загинуло 16 людей, серед яких 5-річний хлопчик з України - Malay Mail.

ВОРОГ

-   1 листопада 2023 року держава-агресор Росія провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 «Ярс», яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил РФ – ГУР. Ракета «Ярс» збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил держави-агресора 25 жовтня 2023 року.

-   Представництво ЄС в Росії з 1 по 15 листопада проводить онлайновий фестиваль європейського кіно, організатор якого пов’язаний із російським військово-промисловим комплексом, попри протести з боку України - DW.

-   Басманний районний суд Москви заочно засудив продюсера гурту Pussy Riot, колишнього видавця правозахисного порталу «Медіазона» Петра Верзилова до 8,5 року колонії у справі про «військові фейки» - «Медіазона».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-