Битва за Україну. День шістсот десятий

Битва за Україну. День шістсот десятий

Укрінформ
У Брюсселі проходить зустріч лідерів ЄС. Коломойський відмовився від управління корпоративними правами 1+1 media

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот десятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Зустріч лідерів ЄС у Брюсселі

Головними темами дводенного саміту ЄС, який розпочинається сьогодні у Брюсселі, є продовження допомоги Україні, реагування на розвиток ситуації після терористичної атаки ХАМАС проти Ізраїлю, а також вирішення міграційної проблеми.

Про що говорили

- Терористична атака на Ізраїль та важка гуманітарна ситуація в Газі не мають відволікати увагу ЄС від України та надання їй допомоги для боротьбі проти російської агресії  – Роберта Мецола, президент Європейського парламенту.

- Європа стоїть перед питанням: як надалі підтримувати Україну в її боротьбі за незалежність і цілісність та Ізраїль в його захисті проти жахливої атаки ХАМАСу. Це потребує солідарності – Олаф Шольц, канцлер ФРН. Він висловив надію, що її вдасться досягти під час саміту і Європа покаже свою згуртованість.

- «Фліртування» з кремлівським режимом угорського прем’єра Віктора Орбана Гітанас Науседа, президент Литви, назвав більш ніж дивним. ЄС має залишатися згуртованим і рішучим в продовженні підтримки України.

- Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що ситуація на Близькому Сході не має послабити увагу до України – Укрінформ.

- Євросоюз має для підтримки України ширше використовувати власні резервні фонди та визначати пріоритети для таких витрат, замість того, щоб продовжувати просити країни-члени про нові внески – Александр Де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії.

- Угорщина стає проблемою для Євросоюзу, яку потрібно вирішити. У ЄС немає потужного інструменту для протидії тому, що робить Угорщина – Кая Каллас, прем’єр-міністерка Естонії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся у Брюсселі з прем'єр-міністром Молдови Доріном Речаном та заявив, що РФ має вивести війська з Придністров’я – соцмережа Х Столтенберга.

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не планує вибачатися за свою зустріч з президентом Росії у Китаї та вважає свої дії правильними – "Європейська правда".

***

Війна в Ізраїлі

- Армія оборони Ізраїлю заявила про проведення вночі «цілеспрямованого рейду» у північній частині сектору Гази з використанням піхоти та танків – The Times of Israel.

- Минулої доби винищувачі Армії оборони Ізраїлю завдали ударів по250 об'єктах угруповання ХАМАС у секторі Гази – The Times of Israel.

- Ще 12 вантажівок з гуманітарною допомогою прибули до сектору Гази сьогодні – The Times of Israel.

- Ізраїльська армія заявляє, що бойовики ХАМАСу після атак 7 жовтня тримають у заручниках у секторі Гази 224 людини – CNN.

- У ХАМАСі заявили, що кількість загиблих палестинців перевищила 7000 осіб – Sky News.

- Президент США Джо Байден попередив верховного лідера Ірану, що США дадуть відповідь, якщо Іран або його союзники нападуть на американських військовослужбовців, дислокованих на Близькому Сході – Білий дім.

- Кількість загиблих унаслідок авіаударів по сектору Гази працівників Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (UNRWA) зросла до 35 – Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН.

- За кілька тижнів до нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня сотні бойовиків палестинського угруповання пройшли спеціалізовану бойову підготовку в Ірані – The Wall Street Journal.

- Збройні сили Туреччини провели повітряну операцію на півночі Іраку, нейтралізувавши 19 цілей та велику кількість терористів – Міноборони Туреччини.

- В Ізраїлі загинув 21 громадянин України та 1 зник безвісти; у секторі Гази – 3 загиблих, серед них двоє дітей та доросла людина, та 6 зниклих безвісти – Олег Ніколенко, речник МЗС України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони: «Ми країна, яка замовляє і буде замовляти боєприпаси, тому вигідно підприємства (з виготовлення боєприпасів – ред.) розбудовувати на нашій території. І останні новини для нашої сторони є приємними».

Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони України: «Нам особливо ніяк не потрібно це сприймати (тренування стратегічних ядерних сил у РФ – ред.) Це вистава не для українців. Цілком очевидно, що нічого нового не сказано, не продемонстровано та не зроблено. Подібною виставою Кремль хоче показати, що «вождь все тримає під контролем й особисто натискає на кнопочки».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Втрати РФ від початку наступу на Авдіївку перевищили 5000 убитими та пораненими – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

- Росія зібрала на Лимансько-Куп’янському напрямку близько 100 тисяч вояків – підполковник Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ. За добу тут було ліквідовано 194 росіян. Жодних стратегічних успіхів ї ворог не мав.

- На Бахмутському напрямку вчора був «урожайний» день. Українські захисники знищили дві гаубиці «МСТА-Б», дві гаубиці Д-20 та ще дві гаубиці Д-30, ліквідували понад 100 окупантів.

- На Авдіївському напрямку ворог безуспішними були наступальні дії противника в районах Степового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак ворога – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- Російські війська втратили під Авдіївкою в період з 10 по 20 жовтня до 200 одиниць військової техніки – Інститут вивчення війни.

Сили оборони України отримали понад 200 ударних безпілотників Heavy Shot за державною програмою Армія дронів – Михайло Федоров, віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації.

- У ГУР підтвердили, що в тимчасово окупованому Бердянську 23 жовтня знищено автомобіль, в якому перебували четверо представників російської ФСБ – ГУР.

***

Росіяни накрили вогнем село Пожня у Сумській області, через що загинув 16-річний хлопець – Ігор Клименко, очільник МВС.

Ворог з тимчасово окупованого лівого берега атакував Херсон, завдавши удару по прибережних зонах міста. Постраждав 40-річний правоохоронець – Херсонська МВА.

- В Україні станом на ранок 26 жовтня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 509 дітей, ще 1139 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Бенефіціарний власник групи компаній 1+1 media Ігор Коломойський, який перебуває під вартою у справі про заволодіння коштами Приватбанку, передав свої корпоративні права в медіахолдингу в управління трудовому колективу компанії в особі чинного гендиректора Ярослава Пахольчука – заява 1+1 media.

- Президент Володимир Зеленський:

  • Провів засідання Військового кабінету в спеціальному форматі.  Заслухали головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, міністра оборони, глав ГУР та СБУ – Телеграм глави держави. «План подальших дій із конкретними термінами й розрахунками, підкріплений постачанням від наших партнерів і власним виробництвом. Нарощування спроможностей нашого ОПК. Узгодили позиції. Рухаємося далі».
  • обговорив з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен важливість подальшої довготермінової макроекономічної підтримки України та узгодили майбутні спільні кроки в регіональних і глобальних форматах – Телеграм глави держави.
  • підписав закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб – сайт парламенту. Ухвалення даного закону – останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником Президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном – пресслужба ОП. Співрозмовники скоординували кроки з реалізації домовленостей щодо спільного оборонного виробництва, досягнутих на зустрічі Володимира Зеленського та Джозефа Байдена у Вашингтоні.

- Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Саудівської Аравії Принц Фейсал бін Фархан Аль Саудом обговорили ситуацію на Близькому Сході, саміт щодо Формули миру та зміцнення продовольчої безпеки – соцмережа X глави української дипломатії.

- Україна веде облік усієї зброї, яку отримує від партнерів, і готова надати США всю звітність щодо отриманої допомоги – Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони.

- У парламенті зареєстровано законопроект «Про заборону продажу на території України програмного забезпечення (електронних поставок), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора» – ЗМІ. Штрафи будуть від 13 млн грн.

- Суд відмовив у задоволенні позову Управління Чернігівської єпархії УПЦ МП щодо визнання поновленим договору про строкове спільне безоплатне користування майном Єлецького монастиря – МКІП.

***

- Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили схему незаконного виробництва і продажу пального, до якої причетний кум колишнього народного депутата Віктора Медведчука із Закарпаття – пресцентр СБУ.

- Державне бюро розслідувань проводить обшук у виконувача обов'язків міського голови Чернігова Олександра Ломако – Фейсбук Ломака.

- Правоохоронці проводять у Сумах обшуки у виконувачки обов'язків міської голови Юлії Павлик у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом заволодіння бюджетними коштами під проведення державних закупівель – Наталія Калиновська, речниця Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

- До суду притягнуть громадянина України, який у тимчасово окупованому Криму співпрацює з російськими загарбниками і добровільно обійняв посаду так званого «керівника служби виконання покарань» на півострові – прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

- Ексдиректору столичної ритуальної служби та його спільниці оголосили підозру у зв'язку з розкраданням майже 32 млн грн – Київська міська прокуратура.

- Працівники Державного бюро розслідувань повідомили ще одну підозру керівнику Рівненського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Посадовець «забув» задекларувати статки на 46 млн грн – пресслужба ДБР.

***

- Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку до 16% – Андрій Пишний, голова Національного банку.

- Інфляція на кінець 2023 року становитиме 5,8% – Нацбанк.

- Загальний обсяг фінансової підтримки у формі кредитів і грантів у 2023 році сягне близько 45 млрд дол. США. Ці надходження залишаються основним джерелом покриття високого дефіциту державного бюджету, що цього року розшириться до майже 29% ВВП – НБУ.

- 12,5 млрд гривень зібрали три найбільших фонди України за 9 місяців 2023 року – Опендатабот.

- Україна потенційно може забезпечити до 20% потреби Європейського Союзу у виробництві біометану – пресслужба Мінагро.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-Байден привітав Джонсона з обранням спікером і нагадав, що Конгрес має ухвалити рішення стосовно пакета фінансування, який передбачає допомогу Україні й Ізраїлю – сайт Білого дому.

- Данія виділила для України черговий пакет військової допомоги. До пакета на рекордну суму в понад пів мільярда доларів зокрема увійшли танки, БМП і дрони – пресслужба міноборони Данії.

- Євросоюз відстає від плану надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року – Bloomberg. НАТО підштовхує країни-члени Альянсу до подолання протекціоністських тенденцій та узгодження єдиного стандарту артилерійських боєприпасів задля збільшення їхнього виробництва.

- ЄС поставив Україні лише 300 000 снарядів, КНДР поставила Росії вже 350 000 –  глава МЗС Литви.

- Парламент Уельсу ухвалив рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу – Посольство України у Великій Британії.

-  Президент Польщі Анджей Дуда після консультацій з політичними партіями, які пройшли до нового Сейму, заявив, що на пост прем’єр-міністра є два серйозних кандидати – Дональд Туск від опозиції та чинний прем’єр Матеуш Моравецький – TVN24.

- Президент США Джо Байден попередив Китай, що США будуть змушені втрутитися, якщо Пекін атакуватиме філіппінські судна у Південно-Китайському морі – Bloomberg.

- ЄС дедалі більше сумнівається в Угорщині, вона стає більш ізольованою, оскільки затримка з членством Швеції в НАТО негативно впливає на безпеку всіх союзників – ЗМІ.

- Очільник нового уряду Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не збирається голосувати в ЄС за «жодні санкції» проти Росії без оцінки ефекту від санкцій для країн Євросоюзу – Aktuality. Він вкотре виступив проти військової допомоги Україні – «краще нехай вони 10 років домовляються про мир, ніж 10 років вбивають один одного без жодних висновків».

- Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до білоруської столиці для участі у конференції «Євразійська безпека: реальність та перспективи у світі, що трансформується», яка проводиться у Мінську у межах білоруського головування в ОДКБ – МЗС Білорусі.

ВОРОГ

- У Росії під керівництвом Путіна провели тренування стратегічних ядерних сил, до якого залучалися всі три типи носіїв ядерної зброї – наземні, морські та авіаційні – Телеграм-каналі Кремля.

- Представники руху ХАМАС зараз перебувають з візитом у Москві, одночасно тут же знаходиться заступник глави МЗС Ірану Алі Багері Кані – Інтерфакс.

- На території Білорусі перебуває понад 2 тисячі російських військовослужбовців і до 3 тисяч «вагнерівців», чого достатньо для здійснення провокацій на кордоні –  Валерій Сахащик, член Об'єднаного перехідного кабінету Тихановської з питань оборони та нацбезпеки. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- У Шойгу вигадали «перехоплення» ATACMS. У ЗСУ відреагували: фото двигуна від ракети не означає, що її збили – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- У Росії державні компанії та установи за 2023 рік витратили на захист від атак безпілотників щонайменше 1,06 мільярда рублів ($11,3 млн) – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-