РФ не зупиняється на масовому виробництві дронів державними компаніями - експерт

РФ не зупиняється на масовому виробництві дронів державними компаніями - експерт

Укрінформ
У Росії розробляють декілька типів ударних дронів, зокрема уже рік тестують безпілотник "Італмас", що є аналогом іранських "Шахедів" дальнього типу і здатний долати відстань до 200 кілометрів.

Про це сказав розробник українських БпЛА Валерій Боровик в ефірі Українського радіо, коментуючи інформацію ЗМІ, передає Укрінформ.

"Їх (дронів - ред.) декілька типів. За повідомленнями російських джерел, фактично росіяни почали вже застосовувати і передавати у війська новий "Ланцет". Він буде запускатися з тубусів, схожих на мінометні. Як стверджують російські джерела, вони вже будуть намагатись робити це як ройова технологія. Тобто вони хочуть координувати між собою поведінку, враження, розподіляти цілі й бити, наприклад, по декілька штук в одну точку... Фактично, вони (Росія - ред.) зосередились на декількох типах і їх масштабують. Це один із типів", - сказав експерт.

За його словами, це "реально потужна зброя".

Читайте також: ISW: Росія почала застосовувати проти України дешевші та легші за «Шахеди» безпілотники «Італмас»

"Інший тип – це аналог "шахедів" дальнього типу. Росіяни його назвали "Італмас". Поки що його на передовій не видно. Але він уже рік як тестується в російських військах і може летіти до 200 кілометрів. Незрозуміла поки що вага бойової частини. Я думаю, що вона має бути десь під 30 кілограмів, плюс-мінус", - сказав фахівець.

Він додав, що у росіян також є дрон "Скальпель". "Це покращена версія "Ланцета". Він може летіти 40 кілометрів і має бойову частину, здається, близько 5 кілограмів", - зазнчив Боровик.

Водночас він переконаний, що росіяни не зупиняться і розроблятимуть і інші типи дронів, а компоненти для них закуповуватимуть, приміром, на AliExpress.

"...Вони теж дивляться, як і ми, на дешевизну.., не зупиняються тільки на масових виробництвах державними чи напівдержавними компаніями. Вони все одно розширюють базу, беруть наш досвід собі й закуповують ті ж дрони, наприклад на AliExpress... Вони це теж використовують паралельно із запуском новітнього озброєння на своїх підприємствах. Все відбувається майже дзеркально і нічого цьому дивуватись. Тут уже йде війна на виживання", - констатував експерт.

Читайте також: Одеський інженер розробив бюджетні аналоги антидронової зброї

Він наголосив, що Україні для захисту від ворожих дронів потрібно забезпечити тотальне покриття об'єктів критичної інфраструктури засобами радіоелектронної боротьби, а також радіоелектронної розвідки, "щоб розуміти, звідки йде управління".

"Тому потрібно покривати об'єкти критичної інфраструктури такими засобами, які як мінімум на 2 кілометри можуть уражати засоби доставки бойових частин противника... До речі, гармати і кулемети, які стоять на мобільних пересувних комплексах, вони досить ефективні. Але і потреба в них дуже велика. Тому що ніхто не готувався у виробництві таких засобів у світі, ніхто не готувався до такої тотальної війни, як зараз", - наголосив Боровик.

Як повідомлялося, Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті заявив, що російські війська почали здійснювати атаки на українську інфраструктуру новими безпілотниками «Італмас» (Italmas). Порівняно з іранськими дронами «Шахед-131/136» вони дешевші та легші.

"Італмас". Фото: defence-ua.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-