На військових полігонах РФ існують «катувальні ями» для порушників дисципліни

На військових полігонах РФ існують «катувальні ями» для порушників дисципліни

Укрінформ
На полігонах «Прудбой» у Волгоградській області та «Тоцький» в Оренбурзькій області Росії влаштовані «катувальні ями» для порушників дисципліни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють «Важные истории» і Conflict Intelligence Team (CIT) з посиланням на тих, хто проходив підготовку на цих полігонах.

Про існування таких ям у «Прудбої» CIT розповів колишній військовий Сергій (ім'я змінено). Він прибув на полігон у червні 2023 року як доброволець. Наразі йому вдалося покинути країну. Він заявив, що в «ямах» побували кілька його товаришів по службі, в основному спіймані на пияцтві. Перед цим, за його словами, їх били співробітники військової поліції.

Читайте також: Катування і вбивства: комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про російські злочини в Україні

У «ямах» ті люди провели від кількох днів до тижня, їжу їм приносили раз на добу, а медичної допомоги не надавали, уточнив він. Колишній військовий також заявив, що один із його товаришів помер після того, як побував у «ямі».

На супутниковому знімку, зробленому на початку серпня 2023 року, журналісти виявили дві глибокі ями, причому саме там, де й казав Сергій. На знімку, зробленому у квітні, цих ям ще не було.

Ще один колишній військовий Віктор (ім'я змінено), який проходив влітку 2023 року навчання у «Тоцькому», також розповів журналістам про існування «катувальних ям». За його словами, із порушниками дисципліни розбиралася група «наближених командира частини», а за покарання відповідали штурмовики з нашивками батальйону «Ахмат».

Читайте також: У Криму катували людину через пошук депортованих українських дітей - правозахисниця

«Вони могли просто зайти до моєї роти, побачити п'яного, тоді забирали його, били. Таких, хто систематично порушує дисципліну, заводили до себе на поверх, били, садили в кайданки і тримали, доки не протверезіє, не зрозуміє, не вибачиться. Найбільш буйних, за (їх ред.) розповідями, після побиття кидали в ями на вулиці, закривали кришкою, і все», - розказав Віктор.

«Важливі історії» звертають увагу на те, що на обидва полігони з перевірками в той період, коли там перебували джерела видання, приїжджав заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці квітня Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки заявило, що російські командири почали карати своїх бійців за порушення дисципліни, кидаючи їх в імпровізовані камери, "зіндани".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-