Пам’яті шахіста, викладача та кулеметника Романа Хитрича

Пам’яті шахіста, викладача та кулеметника Романа Хитрича

Хвилина мовчання
Укрінформ
Чоловік змінив шахову дошку на поле бою

Роман Хитрич народився у Казахстані, а перед закінченням школи переїхав до Бердичева і решту свого життя присвятив Україні. Найбільшим захопленням чоловіка були шахи. Роман умів надихати цією грою дітей, які постійно його оточували. А ще він був затятим футбольним уболівальником.

Чоловік працював педагогом-організатором у міському центрі «Юність» та фахівцем у центрі «Спорт для всіх» у Бердичеві, а потім подовжив спортивно-тренерську кар’єру у житомирській ДЮСШ № 1. Роман постійно брав участь у шахових форумах та турнірах.

У 2023 році чоловіка мобілізували. Після проходження навчання Роман потрапив на службу в 66-ту окрему механізовану бригаду ім. Мстислава Хороброго, де був кулеметником. 43-річний воїн загинув 7 жовтня під час ворожого мінометного обстрілу на околиці населеного пункту Площанка на Луганщині.

«Захищаючи волю і незалежність України, загинув наш друг, товариш Роман Хитрич. Роман був уболівальником ФК «Бердичів» та активно брав участь у житті Південно-західної трибуни, ганяв на виїзди, мав активну громадську позицію. Був доброю людиною та справжнім патріотом. На нашому секторі ми його називали «Шахматист», тому що він кандидат у майстри спорту з шахів, тренер та викладач, який дуже любив свою справу, і міг і далі продовжувати навчати дітей, передавати свій досвід, уболівати з нами на Трибуні, але війна, на жаль, змінює життя кожного українця… Сум і біль. Просто немає слів. Важко усвідомити, що цієї людини більше немає, але спогади про Романа назавжди залишаться у нашій памʼяті та усіх, хто знав його, любив і шанував. Неможливо повірити, неможливо забути, неможливо пробачити!», - повідомила про загибель Героя аматорська спортивна команда «Південно-західна трибуна».

Для учнів Роман був добрим та толерантним наставником, який постійно ріс та вдосконалювався. Натомість друзі запам’ятали його як справжнього та надійного приятеля. Він був цілеспрямованою людиною, яка могла б у майбутньому підкорити чимало вершин та виховати багато майбутніх шахових чемпіонів.

«Таких світлих, добрих, щирих і безвідмовних людей дуже мало і відтепер ще менше… Ти ні хвилини не вагався, коли треба було стати на захист України, бо ти сміливий і відважний борець за нашу незалежність. Ворожа куля зупинила серце, але я вірю, що твій дух продовжує боротьбу на небесному фронті. Я не вірю, що ти більше ніколи не сядеш за шахову дошку, не ввімкнеш годинник і не почнеш запис партії. Без тебе стало так порожньо. Це так несправедливо, коли гинуть найкращі, найрозумніші, стратеги, українська шахова еліта. Я низько кланяюся твоїм рідним і глибоко співчуваю. Я низько схиляю голову і шаную твій подвиг. Твою пам'ять. Твій героїзм. Ти назавжди в серці моєму та нашої спільноти «Житомир шаховий», - написала у соцмережах депутатка Житомирської обласної ради Людмила Кицак.

Романа Хитрича поховали у Бердичеві. У пам’ять про нього друзі провели у Житомирі шаховий меморіал. Змагання зібрали 67 учасників із різних куточків Житомирщини.

«Дуже гірко приходити на шаховий меморіал в пам'ять про тренера Романа Хитрича, який повинен був продовжувати запалювати нові шахові зірки. Війна обірвала його життя. Ви б чули, з якою теплотою згадували про наставника його учні, в глибині душі не в силі сказати про свого Романа Олексійовича в минулому часі. «Меморіал Хитрича» – це про прояв поваги, про глибокий смуток на початку і щедрий дитячий галас наприкінці, про дружні відносини, про жагу до перемоги та про життя тренера в пам'яті учнів, друзів, колег та рідних», - поділилася враженнями від меморіалу мама однієї з його учасниць Оксана Кропивницька. 

Усі благодійні внески, які вдалося зібрати під час меморіалу, його організатори передали рідним полеглого воїна.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Roman Hitrich і з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-