Битва за Україну. День шістсот перший

Битва за Україну. День шістсот перший

Укрінформ
ЗСУ ракетами ATACMS вдарили по аеродромах Бердянська й Луганська, знищені 9 гелікоптерів, ППО і склад боєприпасів. До України вже прибув 31 обіцяний танк Abrams

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Протягом останніх кількох днів США таємно відправили в Україну «невелику кількість ракет ATACMS» – The Wall Street Journal. Інших подробиць видання не розкривають, але уточнюється, що модифікація ATACMS, яку отримала Україна, має дальність до близько 160 кілометрів. У виданні вказують, що Сили оборони у ніч проти вівторка використали далекобійні ракети ATACMS для ударів по двох аеродромах в окупованих Росією Луганську й Бердянську. Президент Зеленський підтвердив застосування Україною далекобійних ракет ATACMS.

  • Сполучені Штати передали українській стороні 31 танк американського виробництва M1A1 Abrams, і машини вже прибули в Україну в повному складі – Мартін О'Доннелл, речник командування армії США у Європі та Африці. Україні може знадобитися певний час, перш ніж ці танки відправляться на поле бою.

  • На засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі депутати переважною більшістю голосів підтримали пропозиції щодо створення Українського фонду у першому читанні – Укрінформ. Фонд має включати в себе 50 млрд євро фінансової допомоги Україні на наступні чотири роки. Європейські депутати розраховують закінчити всі формальності вже цього року, щоби фінансова підтримка розпочалася на початку 2024.

  • Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт про політично значущих осіб – Ярослав Железняк, народний депутат. Редакція документа, що була затверджена до другого читання, наразі відповідає стандартам AML/CFT. Та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС.

Війна в Ізраїлі

  • З аеропорту Тель-Авіва до столиці Румунії вилетів третій евакуаційний рейс із 74 громадянами України – Посольство України в Ізраїлі. Більшість евакуйованих – жінки та діти. Евакуюватися з Ізраїлю висловили бажання близько двох тисяч громадян України, із сектору Гази – 270.

  • Президент Сполучених Штатів Джо Байден 18 жовтня планує відвідати Ізраїль – Ентоні Блінкен, держсекретар США. Блінкен оголосив про візит глави Білого дому після понад семигодинної зустрічі з військовим кабінетом Ізраїлю.

  • Федеральний канцлер Олаф Шольц прибув з візитом в Ізраїль і вже розпочав у Тель-Авіві переговори з ізраїльським колегою Беньяміном Нетаньягу – Укрінформ.

  • Ізраїль попросив у США 10 мільярдів доларів у вигляді надзвичайної військової допомоги – The New York Times. Пакет допомоги наразі формується Конгресом у координації з Білим домом. Він також включатиме кошти для України, Тайваню та для покращення правоохоронних заходів на американо-мексиканському кордоні.

  • В Об’єднаному комітеті начальників штабів (JCS) Південної Кореї вважають, що КНДР могла продавати зброю ХАМАСу і взаємодіяти з ним при підготовці терористичним угрупованням атаки на Ізраїль – Yonhap.

  • ЦАХАЛ та ISA вбили Усаму Мазіні, голову Ради терористичної організації ХАМАС у секторі Гази. Мазіні відповідав за ув'язнених ХАМАСу та керував терористичною діяльністю проти Ізраїлю – Армія оборони Ізраїлю. У ЦАХАЛ заявили, що вночі завдали ударів у секторі Гази по понад 200 терористичних об’єктах ХАМАС і Ісламського джихаду в Палестині.

ЦИТАТА ДНЯ

Сергій Марченко, міністр фінансів України: «Темпи зростання українського ВВП за попередні дев’ять місяців, а також низка сприятливих чинників створюють цілком реальні сподівання, що до кінця року цей показник наблизиться до 4-5%... Маємо достатньо позитивну динаміку економічної активності, відновлення економічних процесів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили спеціальних операцій Збройних сил України провели успішну операцію DRAGONFLY з ураження аеродромів в тимчасово захоплених російськими загарбниками Бердянську та Луганську – командування ССО. Знищені дев’ять гелікоптерів різних модифікацій; спеціальна техніка, яка знаходилася на аеродромах, пускова установка ППО, склад боєприпасів. Також пошкоджені злітні смуги аеродромів.

  • Російські окупаційні війська втрачають позиції на південь від Бахмута та відходять до траси Бахмут-Горлівка, а Сили оборони закріплюються в районі залізниці поблизу Кліщіївки – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ.

  • На Лиманському напрямку ворог зменшив інтенсивність наступальних дій. Сили оборони за добу ліквідували там понад 160 окупантів та знищили 24 зразки озброєння і військової техніки – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угрупування військ ЗСУ.

  • Українські військові не допустили втрати позицій на південний захід від Новоданилівки та Роботиного на Запоріжжі, а також продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольстькому напрямку. Зокрема, Сили оборони мають успіх в районі західніше Вербового та просунулись на відстань близько кілометра – Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

  • 15 жовтня ворог продовжив операції з оточення Авдіївки, але не досяг успіхів та знизив темпи, проте найближчими днями вони можуть активізувати спроби оточити Авдіївку – Інститут вивчення війни (ISW).

  • У тимчасово окупованому Сімферополі партизани виявили новий штаб 22-го армійського корпусу російських загарбників – партизанський рух «АТЕШ» у Телеграмі. Військовий об'єкт розташований на вулиці Єкатерининській, 23.

  • Російські окупанти цієї ночі намагалися завдати чергового удару по Україні. Силами й засобами ППО знищено ракету Х-59 та всі 6 ударних дронів – Генштаб.

***

  • У Херсоні внаслідок чергового масованого обстрілу з боку ворога, за попередньою інформацією, поранені п'ятеро людей – ОВА.

  • В Одесі уламки збитих дронів Shahed впали у районі яхт-клубу. Пошкоджено приватне майно: школу вітрильного спорту, ангар та декілька цивільних плавзасобів. Загиблих та постраждалих немає – ОВА.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької та Харківської областей 2 людини загинуло і 3 отримали поранення – дані ОВА.

  • Російські війська вбили в Україні 508 дітей і ще 1136 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. На Ставці була доповідь щодо захисту берегів Чорного моря, Дунайського регіону – сайт президента.

  • Україна непохитно підтримує Ізраїль у його праві на захист та зусиллях задля протидії терористичним актам, але вважає критично важливим, щоб протистояння не призводило до зростання кількості жертв серед мирного населення з обох сторін – заява МЗС України. У заяві засуджуються терористичні ракетні обстріли та напади озброєних угруповань ХАМАС на Ізраїль, внаслідок яких загинули та поранені кілька тисяч людей, серед них – громадяни України.

  • Учасниками Альянсу, створеного на першому Форумі оборонних індустрій, які будуть спільно з Україною виробляти зброю, вже є 59 компаній з 23 країн світу – Дмитро Кулеба, глава МЗС. 29 вересня в Києві відбувся Перший міжнародний форум оборонних індустрій (DFNC1), що обʼєднав 252 компанії з понад 30 країн. Тоді до Альянсу оборонних індустрій долучилися 38 компаній із 19 країн.

  • Стан енергосистеми зараз не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом – якщо не буде нових обстрілів – Укренерго.

  • Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук народного депутата Ярослава Дубневича – НАБУ. Чинного народного депутата України підозрюють в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку. Після публікації новини про оголошення в розшук Дубневич вийшов на зв’язок і заявив, що зараз у лікарні на території України, але повідомити точне місце перебування не захотів.

  • На 96 залізничних вокзалах розпочали роботу пункти незламності, де можна підключитися до інтернету, зарядити телефони і відпочити – пресслужба АТ «Укрзалізниця». Такі пункти вже працюють у Херсоні, Миколаєві, Краматорську, Слов'янську, Києві, Львові та інших населених пунктах, фактично на всіх вокзалах країни.

  • Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про створення багатонаціонального фонду Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів – Atrocity Crimes Advisory Group (ACA), що дозволить зміцнити міжнародну коаліцію з відновлення справедливості – Офіс генпрокурора.

  • У Києві до тепла підключили вже майже 1,5 тисячі житлових будинків та понад 1,7 тисячі будівель соціальної сфери – КМДА.

  • Від хронічної хвороби у віці 54 роки помер шоумен і політик Сергій Сивохо – Укрінформ.

  • Група ДТЕК з початку 2023 року відремонтувала 17 енергоблоків теплоелектростанцій, що ставить 90% від запланованого обсягу ремонтів до початку опалювального сезону – ДТЕК.

***

  • Зранку 17 жовтня з одеських портів для проходження тимчасовим чорноморським коридором, оголошеним Україною, вийшли три судна: Bull, Ramus та Bahar K – ЦТС.

  • В Україні поступово починається опалювальний сезон. Запаси газу у підземних сховищах сягнули майже 15,9 млрд кубометрів – Міненергетики.

  • За січень-вересень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 2118,6 млрд грн. У вересні видатки становили 230 млрд гривень – Мінфін.

  • На відновлення та захист енергетики України США вже виділили 522 млн доларів. Сполучені Штати також надають вагому допомогу у відновленні, де Київщина є серед лідерів у реалізації проектів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Збройні сили Литви спільно з німецькою оборонною промисловістю відремонтують привезені із зон бойових дій в Україні танки Leopard – пресслужба армії Литви. Після відновлення бойові машини повернуть на фронт.

  • Європейський Союз цього тижня проводить в Іспанії військові навчання з урегулювання кризових ситуацій у 2023 році (MILEX 23), до яких залучено 2800 військовослужбовців з різних країн-членів – сайт Європейської служби зовнішніх дій.

  • Сполучені Штати, Південна Корея і Японія організували тристоронню «гарячу лінію» зв’язку для обміну даними про загрози з боку КНДР та зростання військової активності Китаю в регіоні – Yonhap. Рішення про створення такої «гарячої лінії» прийняли лідери трьох країн – Джо Байден, Юн Сок Йоль і Фуміо Кішіда. Під час першого тристороннього саміту, який відбувся у Вашингтоні в серпні, вони домовилися консультуватися один з одним у разі виявлення загроз.

  • Рада ЄС ухвалила рішення продовжити дію обмежувальних заходів проти Ірану в рамках режиму санкцій за ядерне розповсюдження, у відповідь на порушення Іраном умов СВПД – Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми Ірану – сайт Ради.

  • Правляча партія «Об’єднана правиця» Ярослава Качинського перемогла на виборах до Сейму Польщі, здобуваючи 35,38% голосів виборців. Вона на близько 5% випередила опозиційну Громадянську коаліцію Дональда Туска – Державна виборча комісія Польщі. Однак у виборах до верхньої палати польського парламенту (Сенат) перемогу фактично здобувають три опозиційні сили, які об’єдналися у так званий сенатський пакт.

  • Правоохоронці ліквідували ісламіста, який напередодні застрелив двох громадян Швеції у центрі Брюсселя. Нападник перебував у реанімації, де і помер – Le Soir.

ВОРОГ

  • Путін прибув у Пекін для зустрічі з Сі Цзіньпіном та участі у форумі «Один пояс, один шлях» – «РИА Новости». Це друга поїздка Путіна за кордон відтоді, як Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на його арешт у березні. Путін провів у Пекіні переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

  • Обмежувальні заходи, які Євросоюз застосовує проти Росії у відповідь на її агресію проти України, мають суттєвий вплив на бюджет країни-агресора та вже призвели до бюджетного дефіциту в 1,7 трильйона рублів (15,9 мільярда євро) у поточному році – Єврокомісія.

  • Речник російського диктатора Пєсков заявив, що на російській політичній арені конкурентів у Путіна «немає і бути не може» – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-