Пам’яті спортсмена, молодшого лейтенанта Олега Ленюка

Пам’яті спортсмена, молодшого лейтенанта Олега Ленюка

Хвилина мовчання
Укрінформ
У свої 23 роки успішний айтівець та спортсмен із чемпіонськими титулами став на захист  рідної землі

Одразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну батько великої родини Ленюків влаштував сімейну нараду. На ній усі чоловіки – він, двоє синів, Олег і Володимир, старший брат і два племінника вирішили доєднатися до ЗСУ для захисту країни.

Вже 1 березня 2022 року Олег зі своїм рідними долучився до лав ЗСУ. Спочатку служив в окремій роті охорони при батальйоні тероборони. Потім разом зі своїм дядьком хлопець поїхав на Яворівський полігон. Саме перед їхнім приїздом ворожі війська обстріляли полігон. Вони не доїхали до місця удару буквально кілометр. Так розпочалася його служба в ЗСУ.

«Після підготовки син 7 квітня був призначений командиром 2-го артилерійського взводу 2-ї артилерійської батареї 1-го артилерійського дивізіону президентського полку. Воював на Харківському напрямку - у Дергачівському районі. Сумлінно виконував накази, завдяки їхнім діям вдалося посунути ворога на схід. Надсилав мені посилання на новини, де згадувалися їхні успіхи...», – пригадує батько загиблого.

За його словами, вони підтримували регулярний зв’язок. Син ніколи не скаржився на польові умови несення служби. Хоча з розмов він розумів, наскільки важко на Харківщині під постійними обстрілами.

А 15 травня надійшла трагічна звістка про смерть молодшого лейтенанта ЗСУ під час виконання бойового завдання...

Змалку Олег любив спорт. Захоплення спортивним орієнтуванням йому із братом передалося від батька, який також займався цим видом спорту та брав участь у змаганнях серед ветеранів.

Вже у 8 років Олег самостійно долав дистанції, а у 15 років юний спортсмен виграв чемпіонат області серед дорослих. Хлопець був кандидатом у юнацьку, потім юніорську збірні України з класичного орієнтування. Також ставав призером національних чемпіонатів та кубків України.

Крім звичайного спортивного орієнтування, Олег захоплювався рогейном – 24-годинним орієнтуванням на вибір. У 2020 році здобув срібні нагороди чемпіонату Європи з цього виду спорту серед юніорів. За таке досягнення юний спортсмен отримав звання майстра спорту України.

Окрім спорту, Олег захоплювався інформатикою. У 2020 році хлопець закінчив факультет інформатики та математики Чернівецького національного університету, отримав диплом магістра. Працював у галузі медичної інформатики: в одному з медичних центрів міста розробляв програмне забезпечення.

Батько загиблого військового розповідає, що сину робота подобалася своєю специфічністю. Його кредо тут було «немає нереального завдання». Програмний код, який написав Олег, працюватиме ще багато років.

«Олег був дуже добрий, завжди усміхнений. В ньому гармонійно поєднувалися чуйність і сила, а ще любов до України. Він дуже любив спорт, дошка оголошень на факультеті завжди була заповнена його дипломами та дипломами його батька, я ще часто жартувала – тепер головне вас не переплутати. Він часто приходив у корпус на навчання у військовій формі, йому вона дуже пасувала, він свідомо обрав свій шлях – готовність професійно відстоювати незалежність України!», – написала після загибелі бійця декан його факультету Ольга Мартинюк.

Указом Президента України від 13 липня 2022 року за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Олега Ленюка посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Під час останньої сесії Чернівецької міської ради депутати ухвалили рішення про перейменування близько 40 вулиць та провулків у місті. Зокрема, відтепер колишня вулиця Івана Тургенєва у Чернівцях матиме ім'я Олега Ленюка.

Вічна пам'ять Герою!

Фото з соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-