Росіяни планували створити штучну техногенну катастрофу на ЗАЕС - Буданов

Росіяни планували створити штучну техногенну катастрофу на ЗАЕС - Буданов

Укрінформ
Ворог планував створити штучну техногенну катастрофу на ЗАЕС.

Про це розповів в інтерв’ю «Українській правді» очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, передає Укрінформ.

Зокрема, відповідаючи на запитання, що росіяни хотіли зробити на ЗАЕС, Буданов відповів: «Хотіли штучно створити техногенну катастрофу. Справа не в підриві атомної станції в тому сенсі, як всі розуміють, що там бах – і розлетілася на всі боки радіація. Там набагато цікавіше вони хотіли зробити: штучне перевантаження системи і контрольований викид радіації. Тобто локалізований за місцем. Всі подібні ігри завжди дуже погано закінчуються. За нашим розумінням, це точно призвело би до реальної ядерної катастрофи».

Читайте також: Буданов підтвердив, що спецпризначенці тричі висаджувалися біля Енергодару для його звільнення

Наразі, за словами очільника ГУР, ситуація на ЗАЕС залишається загрозливою, оскільки вона перебуває під окупацією. Водночас критичний момент уже пройдений.

«Єдине, що кризовий момент, слава Богу, ми пройшли. Я не буду відкривати вам дані, як і що для цього було зроблено. Але ми його на той час пройшли.

Читайте також: МАГАТЕ підтверджує переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у «гарячий зупин»

Проте це не знімає питання, що якщо Росія захоче знову щось подібне скоїти, в неї будуть всі можливості для цього. Чи зможемо ми знову запобігти цьому? Сподіваюся, що зможемо», - сказав Буданов.

Як повідомляв Укрінформ, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня минулого року захоплена російськими військовими.

З того часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому Збройні сили України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-