Битва за Україну. День п’ятсот дев’яносто третій

Битва за Україну. День п’ятсот дев’яносто третій

Укрінформ
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає реальним початок переговорів про вступ України до ЄС до кінця цього року, якщо не буде форс-мажорів і додаткових вимог

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот дев’яносто третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Війна в Ізраїлі

  • Ізраїль розгорнув війська в очікуванні вторгнення з території Лівану, стались перші сутички на кордоні – Даніель Хагарі, представник Сил оборони Ізраїлю. ЦАХАЛ знищив низку бойовиків, які перейшли на територію Ізраїлю з Лівану.

  • Ізраїль повернув контроль над усіма містами на кордоні з сектором Гази – представник ЦАХАЛ.

  • Українські дипломати вивезли із міста Сдерот українського хлопчика, який зазнав поранень під час нападу бойовиків, і розшукали п‘ятьох громадян, які вважалися зниклими на півдні Ізраїлю – Олег Ніколенко, речник МЗС. Міністерство перевіряє інформацію про загибель трьох українців у районі Сектора Гази. Оперативний штаб МЗС задля допомоги українцям в Ізраїлі розробляє маршрути екстреного виїзду українців з сектора Гази. В Ізраїлі перебувають 14 тисяч українців, які офіційно зареєстровані. МЗС України отримало понад 100 звернень українців, які не можуть виїхати з Ізраїлю.

  • Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант віддав наказ про тотальну блокаду сектору Гази, щоб залишити його без електрики, їжі та палива – Sky News.

  • Європейський Союз призупинив фінансування допомоги на проєкти розвитку палестинцям на суму 691 млн євро – Олівер Варгеї, єврокомісар із питань сусідства та розширення.

  • Великі авіакомпанії Європи та США призупинили польоти в Ізраїль та з Ізраїлю. Десятки рейсів на прибуття і відправлення в тель-авівському аеропорту ім. Бен-Гуріона були скасовані або затримані – Associated press.

  • Після екстреного засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на Близькому Сході не було вжито жодних дій та ніяких рішень – CNN.

  • Іран протягом кількох тижнів допомагав палестинським бойовикам ХАМАС планувати напад на Ізраїль. Остаточне «добро» було дано минулого понеділка в Бейруті – WSJ. Втім, заступник радника американського президента з нацбезпеки Джон Файнер заявив, що у США немає «прямої інформації», яка б пов'язувала Іран з вторгненням бойовиків руху ХАМАС в Ізраїль.

***

Сесія Парламентської асамблеї НАТО у Данії

Парламентська Асамблея НАТО прийняла резолюцію і закликала уряди та держави Альянсу продовжувати підтримку України та бути з нею «до її перемоги» – Укрінформ.

Асамблея переконана, що НАТО повинно мати чітке бачення того, як має закінчитися війна в Україні, і залишатися з Україною до її перемоги.

Президент Зеленський під час онлайн-виступу сказав, що сутність агресії проти України та проти Ізраїлю однакова з відмінністю лише в тому, що по Україні вдарила терористична держава, а по Ізраїлю – терористична організація – Укрінформ.

Президент Зеленський закликає світ бути активнішими у боротьбі з терором і злом, а не відмовчуватися чи удавати, ніби ця агресія не впливає на глобальні справи.

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала країни Північноатлантичного альянсу залишатися поруч з Україною у її протистоянні російській агресії – The Guardian. Фредеріксен також закликала представників інших країн НАТО розширити коаліцію, яка постачає винищувачі і проводить підготовку українських пілотів.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у зверненні до учасників 69-ої щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО закликав країни-члени НАТО підтримати рішення про запрошення України на вступ в Альянс на Вашингтонському саміті – пресслужба Апарату Верховної Ради.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Для Європи це екзистенційна війна. Європейці розуміють – це про них також. Вони не можуть собі дозволити не перемогти разом з Україною в цій війні. Це буде кінець Європи, якщо Україна програє».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Президент Зеленський звільнив Ігоря Танцюру з посади командувача Сил територіальної оборони ЗСУ та призначив на цю посаду Анатолія Баргилевича – сайт глави держави.

  • Сили оборони мають успіх на захід від Вербового на Мелітопольському напрямку – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні втрати ворога склали 147 осіб. Силами оборони було знищено 6 одиниць військової техніки противника.

  • На Запорізькому напрямку зменшилися втрати військ РФ через погіршення погоди та неможливість роботи аеророзвідки – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.  За добу було ліквідовано 147 російських окупантів і шість одиниць ворожої техніки. Також через погодні умови падає активність ворожої авіації та артилерії.

  • Російські спецслужби проводять кампанію з дискредитації України на Близькому Сході, використовуючи напад терористів ХАМАСу на Державу Ізраїль для масштабної провокації – ГУР МОУ. Російське ГРУ вже передало ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах Європейського Союзу. Наступним, за планом росіян, кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї терористам.

  • Внаслідок унікальної операції на Бахмутському напрямку бійці Третьої штурмової бригади захопили ворожого майора, командира добровольчого батальйону "Алга" 72 омсбр рф – третя окрема штурмова бригада

  • У Маріуполі фіксують прибуття новосформованих підрозділів ворога, мова йде про кількість до 5 тисяч. Останнє подібне введення нових резервів фіксувалось нами в квітні 2023 року – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. 

  • Російські війська посилюють мінування в районі селищ Роботине-Вербове та намагаються скувати українські війська на ділянках фронту подалі від західної частини Запорізької області – ISW.

***

  • В Україні станом на 29 вересня 2023 року внаслідок повномасштабної російської агресії збитків зазнали 1702 об’єкти культурної інфраструктури – Мінкульт. Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

  • Після окупантів по кафе у селі Гроза на Харківщині п’ятеро людей вважаються зниклими безвісти, ідентифіковано 49 загиблих – Дмитро Чубенко, речник Харківської обласної прокуратури.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької, Херсонської та Харківської областей 2 людини загинуло, 22 отримали поранення, з них двоє дітей – дані ОВА.

  • Російська армія вбила в Україні 506 дітей і ще 1133 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає реальним початок переговорів про вступ України до ЄС до кінця цього року, якщо не буде форс-мажорів і додаткових вимог – Forbes.

  • Міністр оборони Рустем Умєров 9 жовтня провів телефонну розмову зі своєю нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен – МОУ. Глави оборонних відомств обговорили нагальні потреби України, зокрема системи ППО, ракети великої дальності та артилерію.

  • На українських вокзалах та в поїздах «Укрзалізниці» розпочали роботу перші маршали залізничної безпеки – Укрзалізниця. Це працівники відомчої воєнізованої охорони компанії, головне завдання яких – контролювати безпекову ситуацію в пасажирських перевезеннях та своєчасно реагувати у разі потреби.

  • Слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та відсторонив від займаної посади на 2 місяці мера міста Суми, якого спільно директором Департаменту інфраструктури Сумської області викрито на вимозі та одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, а саме 2 130 000 гривень – САП.

  • У Києві розпочали підключати до тепла об’єкти соціальної інфраструктури – лікарні, школи, дитячі садки – за заявками їх керівників – Віталій Кличко, Київський міський голова.  Коли три доби середньодобова температура опускатиметься нижче +8 градусів із подальшим прогнозом на похолодання, у місті розпочнуть підключати і комунальні будівлі.

  • 9 жовтня 2023 року колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи «Роттердам+2 з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього Кодексу, після повідомлення особі про підозру – САП. Прокурор не погоджується з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

  • Через пошкодження повітряних ліній внаслідок несприятливих погодних умов на Чернігівщині без світла залишилися 33 населені пункти – ОВА.

***

  • В Україні за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня уповноважені банки видали 213 пільгових кредитів на загальну суму 0,9 млрд грн – Мінфін.

  • Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав рекордні 1,16 млрд дол. США та купив 12,05 млн дол. – сайт Нацбанку.

  • Надходження до Пенсійного фонду України від єдиного соціального внеску (ЄСВ) у січні – вересні 2023 року становили 307,7 млрд грн, що на 11,2 млрд більше запланованого – пресслужба ПФУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Радбез ООН зібрався через злочин росіян у Грозі, зустріч відбудеться в рамках формату «Підтримання миру та безпеки в Україні» – ЗМІ.

  • Євросоюз продовжив дію правового режиму для застосування санкцій за поширення та використання хімзброї ще на три роки, до 16 жовтня 2026 року, і водночас продовжив на рік санкції проти осіб та установ, які потрапили під дію обмежувальних заходів ЄС – сайт Європейської ради.

  • Високий представник ЄС скликає надзвичайну Раду міністрів ЄС із закордонних справ для розгляду ситуації та застосування негайних дій у зв’язку із атакою на Ізраїль – ЄС.
  • У Страсбурзі розпочинається осіння сесія ПАРЄ. Відбудуться термінові дебати про справедливий мир для України, говоритимуть про вивезених до Росії українських дітей, а також вручать премію з прав людини імені Вацлава Гавела – ПАРЄ.

  • Фінляндія виділяє €92 мільйони допомоги Україні та іншим країнам, які постраждали від російської агресії – пресслужба фінського МЗС. Підтримку надають через Групу Світового банку. Фінляндія виділяє €62 мільйони на програму підтримки України та Молдови: €12 мільйонів з цієї суми передадуть як грант і €50 мільйонів – у вигляді позики.

  • Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі в Пекіні з делегацією Сенату США, очолюваною лідером більшості демократом Чаком Шумером, заявив, що дві країни повинні поважати одна одну та співіснувати в мирі – МЗС КНР.

ВОРОГ

  • Прессекретар Пєсков заявив, що постачання західної зброї Україні «неминуче» знизиться через напад угруповання ХАМАС на Ізраїль, оскільки начебто «можливості мають свою межу» – BBC.

  • Москва скликає проведення засідання Ради Безпеки ООН 13 жовтня для чергових звинувачень Заходу в постачанні зброї Україні.

  • Партнерство Росії з Іраном зміцнилося впродовж останніх років та, майже напевно, було прискорене вторгненням Москви в Україну – Міноборони Великої Британії.

  • Федеральна служба безпеки РФ СБ порушила кримінальну справу про держзраду проти адвоката п'ятого президента України Петра Порошенка Іллі Новікова – ФСБ РФ. За інформацією ФСБ, Новіков «пройшов військову підготовку в Україні, бере участь у бойових діях, займається пропагандистською роботою».

  • Білоруський Комітет державної безпеки визнав «Союз матерів Білорусі» екстремістським формуванням – правозахисний центр «Вясна». Відповідне рішення було ухвалено ще 29 вересня.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-