Пам’яті фотохудожника, спецпризначенця Дениса Кривого («позивний СЯО»)

Пам’яті фотохудожника, спецпризначенця Дениса Кривого («позивний СЯО»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Його фотороботи були окрасою міжнародних та національних виставок

34-річний фотомитець-натураліст Денис Кривий з Первомайська на Миколаївщині добре відомий серед професійної спільноти. Чоловік був володарем престижної премії «Блакитна стрічка» Міжнародної федерації фотомистецтва FIAP, а його роботи публікували в міжнародному науково-популярному часописі National Geographic. 

Ще під час навчання на історичному факультеті Первомайського інституту Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Денис почав захоплюватися фотографією, комп’ютерною графікою, медіадизайном, туризмом. Особливо йому вдавалися пейзажні знімки. Першим професійним інструментом чоловіка була звичайна цифрова «мильниця», але вже за короткий час він зміг піднятися до рівня відомого фотомайстра. Денис є автором найкращих світлин природи Національного парку «Бузький Гард» (Миколаївська область), їздив знімати природу в Карпати.

Денис – переможець численних фотоконкурсів, учасник виставок фотографій природних пейзажів і тварин у різних містах України, а також у Косові. Проводив професійні пленери, семінари і тренінги. В останні роки опановував аерофотозйомку.

Значну частину своєї творчості фотомитець присвятив дивовижній природі півдня України - на світлинах йому вдавалося зафіксувати унікальні моменти з життя тутешньої флори та фауни.

«Молодий, енергійний, талановитий, автор фотовиставки «Краса Бузького Гарду», яка неодноразово демонструвалась в музеях нашої країни. Фото Дениса Кривого красуються у виданнях національного природного парку «Бузький Гард», на нашому сайті, стендах, путівниках, листівках та інших публікаціях. Ми ніколи не забудемо світлі справи та талант Дениса», – написали співробітники нацпарку «Бузький Гард» у Фейсбуці. 

Денис був веселим, комунікабельним, мав багато друзів.

«Про Дена можна говорити багато. Ми дружили пів життя. І в мій день народження він завжди глузував з мене. Віка, а мені ще три місяці бути молодшим за тебе...», - пригадує товаришка Вікторія Коцюбенко.

А його друг Володимир Галузінський стверджує, що Денис, попри легку вдачу, завжди серйозно ставився до своєї роботи. «Він завжди був дуже талановитим, натхненним і «двіжовим». З перших днів, як він з’явився в нашому місті (звідси родом його мама, сам Денис народився у смт Черняхів на Житомирщині – ред.), одразу став центром компанії. Був одночасно і веселим та непосидючим, і таким, що викликав повагу людей. Завжди глибоко занурювався в усе, чим цікавився», - зазначив Володимир. 

Коли почалася велика війна, Денис пішов волонтерити, адже завдяки своїй роботі мав гарні зв’язки по всій Україні і за кордоном. Та цього йому виявилося замало. Він оббивав пороги військкомату майже з перших днів війни, а вже влітку 2022 року пройшов суворий відбір і почав служити в елітному підрозділі ЗСУ - Силах спеціальних операцій.

За словами дружини Галини, Денис був найважливішою людиною у її житті, її сонцем, її другом, найкращим батьком двох маленьких дівчаток. Він завжди робив усе можливе і навіть більше, але при цьому вважав, що цього все рівно недостатньо.

Саме з ініціативи Галини у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї «Старофлотські казарми» нещодавно відкрилася виставка-аукціон «Краса Бузького Гарду», присвячена пам'яті фотомайстра. Для відвідувачів представлено понад 100 його робіт. Трохи раніше така ж подія відбулася у Первомайському краєзнавчому музеї.

Дружина розповідає, що Денис був дуже талановитим і вона прагне, щоб з його творчістю познайомилося якомога більше людей. Жінка заснувала спеціальний Благодійний фонд «СЯО», метою якого є організація виставок та аукціонів у різних містах України, виручені кошти з яких підуть на користь ЗСУ.

Відео: Гард.City

«Роботи Дениса неймовірно впливають на оточуючих: їх дивляться один раз, а згодом хочуть побачити ще і ще, бо починають зовсім по-іншому сприймати навіть знайому місцевість. Я хочу продати частину робіт і тим самим допомогти бійцям підрозділу, де служив мій чоловік, який продовжує захищати нашу країну”, — розповіла Галина.

Життя талановитого фотомайстра обірвалося 11 травня 2023 року на Донеччині під час боїв за Бахмут, коли він намагався врятувати побратимів.

Рідні та друзі створили петицію до Президента України з проханням присвоїти старшому солдату ССО Денису Кривому звання Героя України (посмертно). Вона набрала понад 25 тисяч голосів і нині знаходиться на розгляді.

Вічна шана Герою!

Фото з особистого архіву Галини Волгіної та обласного краєзнавчого музею, Фейсбук-сторінка Національний природний парк "Бузький Гард"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-