Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят другий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят другий

Укрінформ
Довгоочікуване звільнення Кліщіївки створило плацдарм для подальшого наступу. У міністерстві оборони України – повна зміна команди

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У Палаці миру у Гаазі 18 вересня стартували слухання у справі проти Росії за звинуваченнями про порушення нею Конвенції про заборону геноциду – Укрінформ. Росія цього разу вирішила направити делегацію юристів до Гааги. Росія мала слово 18 та  матиме 25 вересня, а Україна виступатиме 19 та 27 вересня. Представник Росії запевнив, що Росія розпочала війну за статтею 51 Статуту ООН щодо самозахисту, і це не має відношення до конвенції щодо геноциду Російський дипломат публічно звинуватив у підтримці нацизму чинного президента України Володимира Зеленського.

- Кабінет Міністрів України звільнив Володимира Гаврилова, Ростислава Замлинського, Ганну Маляр, Дениса Шарапова, Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу з посад заступників міністра оборони України. Усі вони добровільно написали заяви на звільнення на прохання очільника відомства Рустема Умєрова - Укрінформ.

- Президент США Джо Байден на сесії Генеральної Асамблеї ООН запропонує внести зміни до структури Ради Безпеки організації - Джон Кірбі, координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій. Байден наполягає на включенні п'яти або шести нових постійних членів до Ради Безпеки ООН, зокрема Індії, Бразилії, Німеччини, Японії та ПАР.

- 19-21 вересня відбудеться поїздка Володимира Зеленського до США, де він виступить на Генасамблеї ООН, відвідає засідання Ради безпеки ООН, зустрінеться зі світовими лідерами, зокрема, з американським президентом Джо Байденом - ЗМІ.

- Міністр оборони США Ллойд Остін вилетів з Вашингтона до Німеччини, де він очолить 15-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» - соцмережа X міністра оборони.

СКАНДАЛ НАВКОЛО ЕКСПОРТУ СІЛЬГОСПРОДУКЦІЇ

 - Міністри з питань сільського господарства, які проводять формальну зустріч у Брюсселі, вислухають позицію Єврокомісії щодо рішення певних країн-членів ЄС обмежити імпорт українського зерна на свої ринки, але, на думку Іспанського головування в ЄС, такі дії з боку цих держав є протиправними -  Луїс Планас Пучадес, міністр сільського господарства, рибальства й продовольства Іспанії.

- Україна подасть позов до Світової організації торгівлі (СОТ) на Польщу, Угорщину та Словаччину через відмову скасувати заборону на імпорт української агропродукції - Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України.

- Польща, Словаччина й Угорщина у понеділок вирішили припинити участь у Координаційній платформі з питань імпорту української сільгосспродукції після рішення Києва поскаржитись на ці держави до СОТ - PAP.

- Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що звернеться до міністрів сільського господарства та економіки з проханням ухвалити спільне розпорядження про продовження заборони на імпорт української агропродукції на 30 днів - RFI.

- П’ять держав-членів Європейського Союзу 18 вересня не погодились з підготовленим Україною планом із обмеження експорту сільгосппродукції, який, за задумом Єврокомісії, мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту - PAP.

- У Болгарії фермери та власники переробних підприємств вивели важку техніку на транспортні розв'язки, протестуючи проти рішення парламенту не продовжувати заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України після 15 вересня - Forbes Bulgaria.

- Україна готує заборону на імпорт овочів і фруктів з Польщі у відповідь на рішення польського уряду продовжити заборону на імпорт зерна з України всупереч рішенню Європейської комісії - Тарас Качка, заступник міністра економіки, торговий представник України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Російське суспільство втратило повагу світу. Вони обрали його (Путіна – ред.), переобрали і виховали другого Гітлера. Вони зробили це. Ми не можемо повернутися в минуле. Але ми можемо зупинити це тут».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони України звільнили вже 51 кв. км під Бахмутом, 2 кв. км - минулого тижня.

- Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський нагородив бійців «Сталевого кордону» Гвардії наступу відомчими відзнаками за звільнення Кліщіївки - Держприкордонслужба.

- Третя окрема штурмова бригада підняла прапор України над деокупованою Андріївкою.

- Протиповітряна оборона у ніч на понеділок, 18 вересня, знищила 18 із 24 російських ударних дронів типу Shahed-136/131 та усі із 17 запущених російських ракет типу Х-101/Х-555/Х-55 - Повітряні сили України.

- Сили оборони мають успіхи на Кліщіївському, Бахмутському, Предтечинському напрямках, у районі Андріївки, Курдюмівки, Білогорівки та Опитного, а також на Одарівському напрямку - Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ. Звільнення сіл Андріївка та Кліщіївка Донецької області відкриває нові перспективи для ЗСУ.

- У районі Бахмуту Сили оборони розбили 72, 83 та 31 бригади армії Росії. У результаті успішних дій наших військ було пробито лінію оборони ворога, яку він намагався закрити, кидаючи в бій усі наявні резерви - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ.

- Силам оборони України минулого тижня вдалося звільнити 5,2 кв. км територій на південному напрямку. А загалом за час наступальних дій там звільнено понад 260 кв. км.

- На Куп'янському та Лиманському напрямку минулого тижня спостерігалося зниження ворожої активності.

- Упродовж останніх двох тижнів РФ посилила 58-у загальновійськову армію додатковими повітрянодесантними частинами на Оріхівському напрямку у Запорізькій області - розвідка Британії. Загалом 10 тисяч російських десантників зосереджені у кількох кілометрах від села Роботине.

- Особовий склад річкової флотилії Військово-морських сил Збройних сил України знищив командно-спостережний пункт, ліквідувавши 20 російських загарбників - ВМС.

- Російські ЗМІ та місцеві пабліки повідомляють про вибухи в тимчасово окупованому Донецьку біля будівлі так званої «адміністрації глави ДНР» у центрі міста - РИА «Новости».

- На війні України проти російських загарбників загинув ще один боєць «Грузинського легіону» ­ Закро Шубітідзе. Вічна пам'ять Герою!

- В Україні ліквідували комбрига 31-ї російської бригади ВДВ Андрія Кондрашкіна - Українські новини.

***

- Ворог вночі 18 вересня атакував південні регіони України кількома хвилями ударних дронів, зафіксоване влучання у рекреаційну інфраструктуру Вилківської громади на Подунав'ї. Інформації про постраждалих не надходило - Сили оборони півдня України.

- Росіяни всю ніч обстрілювали Херсон і Херсонську область, загинули двоє мирних жителів, троє дістали поранення.

- У Донецькій області, 18 вересня, російські війська завдали ударів по Авдіївці й околицях Торецька, унаслідок чого двоє мирних жителів загинули, ще один дістав поранення - Офіс генпрокурора.

- Окупанти планують поставити сенатором тимчасово окупованої Запорізької області ексдиректора «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна - росЗМІ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- На інтерактивну Мапу рекомендованих медіа було внесено 142 українських ресурси, серед яких й Укрінформ. Презентація Мапи відбулась в Укрінформі.

- Верховна Рада на цьому тижні звільнить підозрюваного у держзраді народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови комітету з питань свободи слова - нардеп Ярослав Железняк.

- МЗС України наголосило, що інформація грузинських спецслужб про причетність української сторони до підготовки заколоту в країні не відповідає дійсності - Олег Ніколенко, речник МЗС України.

- Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні в понеділок підтримав пропозиції Президента Зеленського до закону про відновлення е-декларування з відкритими реєстрами під час воєнного стану - Ярослав Юрчишин, перший заступник голови антикорупційного комітету.

- Фонд держмайна запустив сайт із переліком усіх заарештованих активів росіян та колаборантів, які передані до управління Фонду - пресслужба ФДМУ.

- Мінфін та МВФ розробляють для України перехід на польську модель оподаткування малого бізнесу -  Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради.

- Кабінет Міністрів замість двох ліквідованих підприємств створив державну наукову установу «Інститут рибного господарства, екології моря та океанографії» - пресслужба Мінагро.

- Більша частина наших співвітчизників, які виїхали за кордон через війну, там і залишаться і стануть діаспорою - Олег Покальчук, військовий психолог Олег Покальчук. Про це і багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- У Львові відбулася урочиста зустріч національної збірної команди України, яка повернулася з Ігор нескорених  у німецькому Дюссельдорфі - Укрінформ.

- Національний Реєстр Рекордів України зафіксував рекорд за номінацією «Наймолодший українець, який отримав найбільшу кількість дипломів про вищу освіту в Україні» - Укрінформ. Рекордсменом став 24-річний Євгеній Нотевський, який на сьогодні до 25-ти років зміг стати дипломованим спеціалістом аж за п‘ятьма напрямами.

***

- Поліція Києва відкрила кримінальне провадження за фактом смерті колишнього голови Херсонської ОДА Геннадія Лагути, тіло якого знайшли у Києві - Поліція Києва.

- Заочні вироки за держзраду отримали чотири судді з тимчасово окупованого Криму  - прокуратура АР Крим та м. Севастополя.

***

- Чистий прибуток підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2022 року становив 87,1 млрд грн - Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН.

- Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді встановити з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум в розмірі 2 920 гривні. Наразі прожитковий мінімум становить 2,5 тис. грн - Українські новини.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейський Союз погоджує зміст 12-го пакета санкцій проти РФ, який може бути представлений вже у жовтні цього року. Новий пакет санкцій може містити заборону на закупівлю алмазів - Bloomberg.

- Євросоюз готується провести зустріч міністрів закордонних справ держав-членів у Києві, імовірно, на початку жовтня - ANSA. Мета заходу - демонстрація підтримки ЄС на критичному етапі повномасштабного вторгнення.

- Сенатор-демократ від штату Аризона Марк Келлі вдруге від початку року прибув до Києва - Бріджит Брінк, посол США в Україні. «Повернувся, щоб на власні очі побачити, як американська військова допомога допомагає українцям захищати свою країну та свій народ».

- Україна та Швейцарія обговорили питання гуманітарного розмінування, участь швейцарських компаній у відновленні країни та посилення економічного співробітництва - Мінекономіки.

- Республіка Корея передасть Україні дві інженерні бронемашини K-600 Rhino для прориву мінних загороджень – ЗМІ.

- Колишній словацький прем’єр-міністр, лідер опозиції Роберт Фіцо, чия партія претендує на перемогу на позачергових парламентських виборах у Словаччині, планує скасувати військову підтримку України - AP.

- Німецька фармацевтична компанія «Cheplapharm Arzneimittel GmbH» заплатила АМКУ 25 млн штрафу за монополізацію ринку препарату Вальцит - АМКУ.

- У південнокорейському місті Пхьонтек розпочався Тиждень української культури - Посольство України в Республіці Корея.

***

- У популярній соціальній мережі Х (колишній Tвіттер) стався глобальний збій у понеділок, 18 вересня -  компанія Netblocks.

- Якщо Євросоюз не вживе рішучих заходів, то до 2030 року може стати залежним від китайських літій-іонних батарей і паливних елементів, як це свого часу було із російськими енергоносіями - Reuters.

- Ізраїльські та американські посадовці спростували повідомлення ЗМІ про те, що Саудівська Аравія заморозила переговори про нормалізацію відносин з Ізраїлем, оскільки той відмовляється йти на поступки палестинцям – Bloomberg.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрівся із засновником SpaceX і Tesla Ілоном Маском у Нью-Йорку і закликав його створити свій сьомий завод Tesla у Туреччині, а також заявив про можливість співпраці з компанією SpaceX у рамках реалізації космічної програми Туреччини - Anadolu.

- У болгарському селищі Тюленево за 70 км від кордону з Румунією знайшли дрон з вибухівкою - Ліга.Новини.

- Конституційний суд Грузії оголосив, що прийняв до розгляду конституційне подання про імпічмент президентки країни Саломе Зурабішвілі - Перший канал Грузії.

- У Нідерландах затримали 48-річного співробітника Міноборони, якого підозрюють у поставці авіазапчастин до Росії через треті країни - rtlnieuws.

- Близько 3600 громадян РФ мають отримати наступного тижня сповіщення про необхідність залишити Латвію протягом трьох місяців - Delfi.

- Американська компанія International Paper, найбільший виробник паперу та упаковки у світі, пішла з Росії - сайт компанії.

- Колишній президент США Дональд Трамп знову заговорив про війну в Україні та потрапив у скандал. Він заявив, що Україні потрібно було укласти угоду із Росією та «віддати» їй деякі території - Nbc News.

- Спікер парламенту Угорщини заявив, що він не впевнений, чи потрібно схвалювати заявку Швеції на вступ до НАТО - Reuters.

- За інформацією Міністерства фінансів США, фінські компанії Luminor та Siberica в обхід санкцій постачали в Росію закордонну електроніку з березня минулого року - Yle.

ВОРОГ

- Спеціальна доповідачка ООН Маріана Кацарова заявила, що ситуація з правами людини в Росії значно погіршилася після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зокрема, внаслідок «систематичного придушення» громадянського суспільства - Reuters.

- Кремль заблокував 18 мільярдів доларів прибутку компаній з «недружніх» країн - Financial Times.

- У Ленінградській області РФ на території однієї з військових частин було знищено дві вантажівки, в яких окупанти зберігали військове спорядження. Відповідальність за підрив транспорту взяли на себе партизани руху «Право силы» - Ліга.Новини.

- Обмеження, введені владою Китаю на експорт дронів, серйозно ускладнили їхні поставки в Росію і призвели до дефіциту низки комплектуючих - "КоммерсантЪ".

- Російське Мінпраці замовило 230 тисяч посвідчень для членів сімей загиблих ветеранів бойових дій і понад 750 тисяч посвідчень ветерана бойових дій – це в рази більше, ніж раніше - ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-