Битва за Україну. День п’ятсот сімдесятий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесятий

Укрінформ
Перші цивільні судна прямують тимчасовим коридором до українського порту Чорноморськ

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот сімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Україна до кінця року збільшить виробництво дронів для армії у понад 120 разів.

- З порту Одеси вчора вийшов балкер PUMA (Кайманові острови), завантажений 16 тисячами тонн металу та 14 тисячами тонн ріпака і прямує тимчасовим коридором руху – Олександр Кубраков, віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Балкери RESILIENT AFRICA та AROYAT скористалися тимчасовим коридором на вхід до порту Чорноморськ під завантаження майже 20 тисячами тонн пшениці для країн Африки та Азії – Олександр Кубраков, віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Шевченківський районний суд Києва у п’ятницю збільшив розмір застави Ігорю Коломойському майже з 510 мільйонів гривень до 3,8 мільярда гривень – Суспільне. Обвинувачення подало клопотання про збільшення розміру застави до 5,877 млрд грн.

***

- Українська армія змінила характер сучасної війни і ЗСУ щодня наближаються до перемоги над російськими окупантами у війні безпрецедентного масштабу адмірал Роб Бауер, глава Військового комітету НАТО.

ЦИТАТИ ДНЯ

Адмірал Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «Президент Путін хотів, щоб НАТО було розділеним, і здійснив всі можливі спроби для цього. Але ми зараз стоїмо поряд, більш об’єднані, ніж будь-коли. Ми об’єднані у переконанні, що верховенство права є однаковим для всіх, що конфлікти мають вирішувати через лінії зв’язку, а не на полі бою, і що право на самовизначення є невід’ємним».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- В районі Кліщіївки наші сили оборони мали успіх. У районі Бахмута українські воїни відбили атаки біля Ягідного та Богданівки, знищили 146 російських загарбників і військову техніку ворога, а також 6 складів з боєприпасами – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

- Сили оборони Таврійського напрямку успіх у районах Вербового та Новопрокопівки Запорізької області. Загальні втрати ворога за добу становили 196 осіб, знищено 19 одиниць ворожої військової техніки – Об’єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.

- На Мелітопольському напрямку Сили оборони України змушують російські війська відходити із займаних ними позицій. Наступальна операція Сил оборони триває – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

- У зоні відповідальності оперативного командування «Південь» за добу Сили оборони знищили майже 20 окупантів, 3 човни з екіпажем та 5 крупнокаліберних гармат Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Українські захисники почали підготовку до форсування Дніпра поблизу Херсона. Захисники посилили свою активність на певних островах у дельті Дніпра, що розташовані неподалік Антонівського мосту, з метою зміцнення своїх позицій для майбутнього наступу на лівий берег Херсонської області – ISW.

- Підпілля провело успішну диверсію у тимчасово окупованому Генічеську, підірвавши дві вантажівки з росіянами – партизанський рух «Атеш».

- У Донецькій області бійці роти «Ахіллес » за допомогою дронів з нічною оптикою знищили техніки на $2 мільйони – Генштаб ЗСУ.

- Міністерство оборони України допустило до експлуатації у військах першу вітчизняну радіолокаційну станцію вимірювання швидкості польоту снаряда 112L4 – Міноборони.

- Підполковника Олександра Сака зняли з командування 47 окремою механізованою бригадою «Маґура». Тепер її очолюватиме полковник Олександр Павлій – Суспільне.

***

- Російські окупанти вдарили п'ятьма ракетами «Іскандер» по Холодногірському району Харкова, поранено п'ятеро цивільних – Олег Синегубов, начальник Харківської ОВА.

- На Харківщині на дорозі поблизу с. Стрілеча внаслідок обстрілу військами РФ автомобіля загинули двоє людей, ще одного поранено – Харківська обласна прокуратура.

- Після ураження ворожого великого десантного корабля і підводного човна в окупованому Севастополі росіяни передислокували три великі десантні кораблі з Чорного моря в Азовське – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- У тимчасово окупованому Криму проведено вісім аукціонів із продажу раніше націоналізованих об'єктів, які належали українським громадянам. Вони пройшли в Криму вперше – Володимир Константінов, «голова парламенту» тимчасово окупованого Криму.

- У тимчасово окупованому Криму спостерігаються проблеми з пальним, на АЗС заправляють лише за талонами – партизанський рух «Атеш».

- У тимчасово захопленому Лисичанську російські загарбники вирішили демонтувати системи водо- й теплопостачання – Луганська ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Верховна Рада знайде механізми відкликання Нестора Шуфрича з посади голови комітету ВР з питань свободи слова, якщо він сам не напише заяву про складання відповідних повноважень – перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко.

- Верховна Рада може затвердити Державний бюджет України на 2024 рік в середині листопада – Олександр Корнієнко, перший заступник Голови ВР.

- Відбулося друге засідання Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни під співголовуванням керівника ОП Андрія Єрмака та колишньої віцепрем’єр-міністра, ексміністра закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем. Ухвалено рамковий документ, де визначено пріоритети роботи – пресслужба ОП.

- Кабінет Міністрів України продовжив до 31 жовтня 2023 року терміни подачі заяв на виплати компенсацій жителям Миколаївської та Херсонської областей за урожай, втрачений через підрив росіянами Каховської ГЕС – Мінагро. Термін розгляду заяви комісією збільшено з 10 до 20 днів.

- Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик була нагороджена у Стокгольмі премією імені Анни Дальбек - шведської правозахисниці, яка захищала потерпілих від воєнних злочинів і геноциду – Центр прав людини ZMINA.

- Громадяни України, які повертаються з-за кордону, можуть розраховувати на виплати для ВПО від держави – Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр.

- 16 вересня, проходить конференція для медійників «Редколегія. Саміт», участь у який беруть понад 300 представників загальнонаціональних та регіональних ЗМІ. Це вже третій захід «Редколегії» – Укрінформ.

  • Євросоюз виділив €28 мільйонів на підтримку українських медіа – Ярослав Тимофєюк, тимчасовий повірений у справах Євросоюзу в Україні
  • Україна не працює над проведенням виборів у застосунку «Дія».
  • Мінцифри і МОН працюють над стратегією цифрової трансформації системи освіти.
  • Застосунок «Мрія» охопить дуже велику кількість користувачів, бо має великий потенціал. «Мрія» допомагатиме дитині, батькам і вчителям ефективніше орієнтуватися в навчальному процесі та поза його межами.
  • Серед приватних компаній внесок Маска у майбутню перемогу України найбільший – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

***

- До Умані Черкаської області на свято початку нового року Рош га-Шана прибули 35 тисяч хасидів – МВС.

- Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль привітав іудеїв з Рош га-Шана – початком нового року 5784 року за єврейським календарем – Телеграм глави уряду.

- В Ірпені Київської області вперше підійняли прапор міста-героя – Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня. 

- У Кропивницькому до Дня міста утворили «ланцюг єдності» протяжністю 2,5 км, який присвятили пам’яті загиблих на війні  Кіровоградська ОВА.

- У  Києві в Іллінському сквері відбулась Акція пам’яті засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе і всіх вбитих українських журналістів, приурочена до 23-х роковин вбивства журналіста – Detector media.

***

- Компанія Укрзалізниця на аукціон в системі «Прозорро.Продажі» виставила 55 тисяч тонн брухту чорних металів, це рекорд за час повномасштабної війни – пресслужба компанії.

- «Укрнафта» готує майданчик для буріння двох свердловин на Верхньомасловецькому родовищі у Львівській області Сергій Корецький, директор ПАТ «Укрнафта».

- За тиждень в Україні в середньому ціна на бензин марки А-95 збільшилась майже на гривню, до 54,05 грн/л UBR.

- Нацбанк помʼякшив низку валютних обмежень з метою поліпшення роботи готівкового сегменту валютного ринку та збільшення можливостей отримувати сучасні види реабілітації за кордоном для військових – пресслужба НБУ.

- Україна працює над нарощуванням виробництва урану. Йдеться про витіснення РФ з ринку – Герман Галущенко, міністр енергетики України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Єврокомісія в п'ятницю оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після 15 вересня, коли спливає термін дії відповідних заходів, але Київ погодився вжити заходів з обмеження імпорту зі свого боку – «Європейська правда».

- Польща, Угорщина та Словаччина вирішили запровадити односторонні обмеження на імпорт українського зерна, попри рішення Єврокомісії не продовжувати ембарго - Ліга.Новини.

- Румунія підтримує експорт українського зерна та має намір збільшити обсяги його транзиту до чотирьох мільйонів тонн через свою територію упродовж наступного місяця – Der Standard.

- Танки Abrams, які нам обіцяли США, незабаром будуть в Україні. Їх буде більше, ніж раніше повідомляли – Олексій Данілов, секретар РНБО. На момент прибуття бойових машин українські екіпажі закінчать навчання і будуть готові розпочати бойові дії.

- Німецька компанія Quantum Systems передасть Києву 100 тактичних дронів нового покоління – Віталій Кличко, Київський міський голова.

- США зазначають, що поточний щомісячний випуск 155-міліметрових артилерійських снарядів досяг 28 тисяч – Defense Express.

- Україна отримала від США 3D-принтери промислового рівня, здатні друкувати запчастини до військової техніки. Навчання з користування цими принтерами українці завершили минулого тижня – Голос Америки.

- У серпні у міжнародних ЗМІ кількість та охоплення статей про Україну знизились порівняно з липнем, при цьому найвпливовіші медіа світу частіше цитували російських спікерів – Укрінформ.

- Лідер Китаю Сі Цзіньпін не братиме участі в загальних дебатах сесії Генеральної Асамблеї ООН під час тижня високого рівня, що відбудеться у Нью-Йорку в штаб-квартирі Організації 19-23 вересня.

- Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі не вірить, що Росія, будучи підписантом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, може передати ядерні збройові технології Північній Кореї – Yonhap.

- Польща з неділі, 17 вересня, запроваджує заборону на в’їзд автомобілів, зареєстрованих у Росії – The Guardian.

- Уряд Північної Македонії вирішив вислати ще трьох російських дипломатів, що стало вже третім таким кроком з початку російського вторгнення до України – France24.

- Уряд Китаю вирішив запровадити санкції проти американських корпорацій Lockheed Martin і Northrop Grumman, двох найбільших світових виробників озброєнь і військової техніки, через їхню причетність до продажу зброї Тайваню – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

ВОРОГ

- Кім Чен Ин після поїздки на авіаційний завод у Комсомольську-на-Амурі заявив, що глибоко вражений передовим станом російських аерокосмічних і авіаційних технологій – Yonhap.

- У Москві затримали співробітника однієї з компаній з виробництва безпілотників за підозрою в «зливі»  даних в інтернеті. Затриманий працював мережевим інженером у фірмі «Кронштадт» – РИА Новости.

- Російські окупанти створили нову приватну військову компанію, яка буде керуватися Міністерством оборони РФ. Відповідальним за її створення призначено генерала Суровікіна – Центр національного спротиву.

- Вартість одного дня великої війни з Україною для Росії становить близько 300 млн доларів. Загалом за півтора року РФ витратила понад 167 млрд доларів – Forbes.

Підготувала Жанна Телеганова

Фото: Illia Petrivskyi, MarineTraffic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-