Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят восьмий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят восьмий

Укрінформ
Військова контррозвідка СБУ та ВМС України провели унікальну спецоперацію біля Євпаторії – знищили російський комплекс ППО «Тріумф» і всю ППО навколо нього

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  14 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Військова контррозвідка СБУ та ВМС України провели унікальну спецоперацію біля Євпаторії - знищили російський комплекс ППО С300/400 «Тріумф» вартістю 1,2 млрд дол. США – СБУ. Атака мала три хвилі. По цілям ефективно відпрацювали безпілотники та ракети «Нептун».

- Українські льотчики випробували шведські винищувачі JAS Gripen – Sveriges Radio з посиланням на міністра оборони країни Пола Юнсона. Він не виключає відправлення «Гріпенів» Повітряним силам ЗСУ.

- Національні збори Болгарії у четвер ухвалили рішення про підтримку скасування заборони на імпорт української агропродукції після 15 вересня – БНТ Новини.

- Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві – генпрокурор Андрій Костін. Головним напрямком роботи офісу МКС у Києві буде розслідування справ, що перебувають на розгляді Суду від початку збройної агресії РФ проти України у 2014 році.

***

- Євросоюз закликає Північні Корею не надавати політичної або військової підтримки Росії у її неоімперіалістичній війні проти України, попередивши, що це потягне за собою санкції – Пітер Стано, речник ЄС.

- Уряди Японії та Південної Кореї заявили, що будь-яка угода про постачання зброї між Північною Кореєю і Росією може потенційно порушити резолюції Ради Безпеки ООН – CNN.

- Мінфін США разом із Держдепартаментом оголосили про введення нових масштабних санкцій проти представників російської еліти, фінансового й промислового секторів, причетних до ВПК Росії, що сприяють її агресії проти України – Мінфін США. До санкційного списку США потрапили компанії з Фінляндії, Туреччини і Словенії, які допомагали РФ з імпортом технологій.

- Туреччина розкритикувала заклики Європарламенту до співпраці у запровадженні санкцій проти Росії – Bloomberg.

- Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон пропонує Європарламенту і Раді дозволити державам-членам в індивідуальному порядку обмежувати доступ до російського експорту СПГ, якщо це дозволяє безпека поставок – Reuters.

ЦИТАТИ ДНЯ

Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Великої Британії: «Що б ви не думали про націоналізм чи національні почуття, це найпотужніша сила в політиці - сильніша навіть за релігію - і в своєму божевіллі Путін посилив і спровокував найпотужніший сучасний націоналізм, який ми бачили. Його війська, втомлені, невірячі, далеко від дому, не мають нічого, що могло б йому протистояти».

Володимир Зеленський, президент України: «Торік цими днями завершилася Харківська наступальна операція. Саме танкові підрозділи були в основі ударного кулака ОСУВ «Хортиця». Саме 14 вересня... був піднятий український прапор у звільненому Ізюмі. І тому саме 14 вересня Україна завжди відзначатиме професійну силу наших воїнів-танкістів».

Метью Міллер, речник Держдепу США: «Півтора року тому Путін розпочав цю війну, думаючи... відновити славу Російської імперії, провалився у всіх своїх максималістських, імперіалістичних цілях, а тепер, через півтора року, втративши десятки тисяч російських солдатів і витративши мільярди і мільярди доларів, він благає Кім Чен Ина про допомогу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала привітав воїнів-танкістів із професійним святом – Генштаб.

- У розвідці підтвердили вчорашню успішну «бавовну» на Редкінському дослідному заводі у РФ, де виробляється хімічна продукція для авіаційної та космічної промисловості – Андрій Юсов, представник ГУР МОУ.

- Завдяки поверненню «вишок Бойка» ми позбавили російських окупантів можливостей спостерігати за надводною обстановкою, направляти і розгортати іншу технічну базу – Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Судноремонтний завод у Севастополі більше схожий на згарище, ніж на завод, відновити уражені великий десантний корабель і підводний човен РФ поки що немає де – Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Переміщення російських суден із Севастополя в інші місця не допоможе убезпечити їх від потенційних атак – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- Боєприпаси з КНДР можуть допомогти Росії виграти час, давши її вітчизняній промисловості шанс наздогнати попит армії. КНДР вже півтора місяця постачає до РФ снаряди 122 мм та 152 мм, а також ракети до РСЗВ «Град» – Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони.

- Сили оборони продовжують вибивати ворога, щоб смуга лівого берега (Дніпра. Ред) хоча б на 10-15 кілометрів була зачищена. Це дозволить критично зменшити кількість обстрілів правого берега – Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Українські військові мали частковий успіх в районі Кліщіївки (зачищають Кліщіївку від російських сил), Андріївки, Курдюмівки Донецької області – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ.

- Ворог здійснив невдалі спроби наступу в районі Малої Токмачки й Вербового Запорізької області, внаслідок чого зазнав значних втрат. Збройні сили України знищили ще близько 300 російських окупантів й 24 одиниці ворожої техніки на Таврійському напрямку – об'єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.

Ситуація на Куп’янському та Лиманському напрямках є «динамічою». Не припиняються спроби ворога знайти вразливу ділянку нашої оборони. За добу тут відбулося три бойових зіткнення – Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ.

- Ворог вночі атакував Україну 22 дронами-камікадзе, з яких 17 було знищено засобами протиповітряної оборони – Генштаб.

- Рух автотранспорту Кримським мостом, що з'єднує тимчасово окупований росіянами півострів з РФ перекрито. Причини не вказуються – Укрінформ.

- В Україні ліквідовано командира російського 247 полку ВДВ Василя Попова – вже другого командира цієї частини, знищеного Силами оборони – росЗМІ.

***

- Російські війська вночі 14 вересня обстріляли Новодмитрівку Херсонської області, загинула 6-річна дитина, ще четверо людей дістали поранення, серед них 14-річна дитина – Офіс генпрокурора.

- На тимчасово окупованих територіях (ТОТ) росіяни проводять «післявиборчі» рейди - намагаються вишукувати тих, хто не з'явився на вибори, чинять на них поліцейський тиск, викрадають, вивозять у катівні – Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня.

- Окупанти провели велику ротацію військ у Бердянському районі – Петро Андрющенко, радник мера тимчасово окупованого Маріуполя.

- Минулої доби через обстріли російською армією Донецької, Херсонської, Харківської областей, одна людина загинула,  9 мирних жителів поранено – дані ОВА.

Евакуаційна група поліції «Білий янгол» вивезла із Зарічного Донецької області останню дитину, яка ще залишалася в селі – Нацполіція.

В Україну вдалося повернути 386 українських дітей, що були вивезені до РФ – Дмитро Лубінець, уповноважений ВР з прав людини.

- Російська армія вбила в Україні 504 дитини і ще 1123 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україні 14 вересня відзначають День танкових військ. Президент Зеленський подякував воїнам-танкістам за відвагу й непереможний характер і вручив нагороди – Укрінформ.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також привітав танкістів зі святом.

Президент Зеленський

  • подякував Болгарії за те, що вона не продовжуватиме обмеження на імпорт української агропродукції після 15 вересня – «Європейська правда».
  • мав зустріч із міністром земель, інфраструктури та транспорту Вон Хі Рьоном і представниками бізнесу Південної Кореї - Telegram-канал глави держави.
  • напередодні Рош га-Шана зустрівся з представниками єврейської громади, зокрема, з рабинами та військовими – Телеграм Зеленського.

- Парламентський комітет з питань бюджету розпочинає з 15 вересня конкурсний відбір кандидатів на 11 посад членів Рахункової палати – Роксолана Підласа, голова бюджетного комітету.

- У Харкові відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на Конгресі повідомив:

  • Уряд найближчим часом представить конкретні пропозиції щодо підтримки аграріїв за напрямком гуманітарного розмінування.
  • Кабмін пропонує, починаючи із четвертого кварталу цього року, скеровувати ресурс від оподаткування ПДФО виплат українським військовим на виробництво дронів, озброєння та боєприпасів.
  • Перші сертифікати у межах програми «єВідновлення» на компенсацію за повністю зруйноване житло з'являться у застосунку «Дія» протягом наступних 1-2 тижнів.

- Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак обговорив із радником Президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейком Салліваном ситуацію на фронті, безпекові потреби українського війська та Формулу миру – пресслужба ОП.

-  Надзвичайним та Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні став Мустафа Левент Більген - Укрінформ.

- У шести пілотних регіонах країни розпочнеться проєкт «Професійна освіта в Україні» (Skills4Recovery), метою якого є покращення потенціалу робітничих професій для відновлення та економічної розбудови України – Міністерство освіти та науки.

- У Києві пройшла презентація українського інноваційного продукту Epicurus, що є багатофункціональною платформою для інвесторів та трейдерів – Укрінформ.

- У Львові стартував Екологічний форум, на якому щороку обговорюють широке коло актуальних питань – Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

- В Україні відкрили перше реабілітаційне відділення для онкохворих та пацієнтів з воєнними травмами – МОЗ.

- Головний рабин України та Києва Яків Дов Блайх привітав євреїв України з прийдешнім Новим роком – Рош га-Шана – пресслужба Блайха.

- До Умані прибули вже 22 тисячі хасидів, з ними проводять профілактичні бесіди – Ігор Табурець, начальник Черкаської ОВА.

- Генеральний директор акціонерного товариства «Укрпошта» Ігор Смілянський оголосив випуск марки «Міста Героїв. Харківщина» – Телеграм-канал гендиректора.

- «Укрзалізниця» запустила новий поїзд із Рави-Руської до Варшави, який курсуватиме щодня і перевозитиме 500 пасажирів в обох напрямках – сайт «Укрзалізниці».

***

- Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова – НАБУ. Степанова підозрюють у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство "Поліграфічний комбінат «Україна».

- Служба безпеки України викрила у Києві ексадвоката Сергія Крижанівського, який «працював» на Телеграм-канал «Вагнера» і провокував людей до громадських заворушень під виглядом «протестних» мітингів – СБУ.

***

- НАК «Нафтогаз України» викупив у приватних газовидобувних компаній понад 700 млн кубометрів газу на суму понад 9,2 млрд грн – пресслужба Нафтогазу.

- Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку до 20% – Андрій Пишний, голова НБУ.

- Споживча інфляція знижувалася швидше, ніж очікувалося, у серпні – до 8,6% у річному вимірі – НБУ.

- Фонд держмайна виставив на продаж Зарубинський спиртзавод у Тернопільській області. Стартова вартість – 254,4 млн грн, що робить підприємство найдорожчим лотом за всю історію малої приватизації – пресслужба ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Південна Корея вже тривалий час має підтвердження того, що Москва отримує від Північної Кореї озброєння і використовує його у війні Росії проти України – Yonhap.

- Біограф американського мільярдера Ілона Маска Волтер Айзексон заявив, що «певна кількість обладнання та послуг» супутникової мережі Starlink перейшла під контроль Пентагону – The Washington Post.                                                                                                        

- У Пентагоні створюють нову команду аби моніторити американську допомогу Україні. Республіканські законодавці вимагають збільшити рівень нагляду за тим, куди йдуть кошти – CNN.

- Президент США Джо Байден анонсував призначення Пенні Пріцкер спеціальної представниці з питань економічного відновлення України, вона походить з родини, яка емігрувала з України до США у ХІХ столітті «Європейська правда».

- Держбюджет України отримає грант у розмірі 1,25 млрд доларів від США у рамках проекту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine) – Мінфін.

- Міноборони Великої Британії надіслало Україні важкі безпілотники Malloy – United 24. Ці дрони здатні переміщати техніку, зброю і навіть поранених.

- Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш заявив про готовність робити все можливе для відновлення чорноморської «зернової ініціативи» та має намір обговорити це питання з усіма сторонами угоди на полях генасамблеї – Інтерфакс-Україна.

- Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдова погодили продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025.

- Кластер ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні забезпечив гуманітарну допомогу та прихисток для 1,6 млн українців – Джон Вейн, координатор Кластера ООН з питань житла та непродовольчих товарів в Україні в інтерв’ю Укрінформу.

- До команди амбасадорів платформи United24 долучився засновник благодійної організації World Central Kitchen Хосе Андрес – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- У Кишиневі 16 вересня відбудеться щорічний фестиваль української культури Ukrainian Days in Moldova (UDM) – найочікуваніша подія року для всіх, хто цінує і проймається духом традицій та краси України – Укрінформ.

***

- Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розкритикував британський уряд та союзників через зволікання щодо надання зброї Україні та закликав зробити це якнайшвидше – The Spectator.

- Для розміщення бойової групи НАТО на території Болгарії буде створена необхідна інфраструктура, яка коштуватиме понад 100 млн болгарських левів (близько 55 млн дол США) – Тодор Тагаєв, міністр оборони Болгарії. Частина коштів має надійти від НАТО.

- Болгарія веде переговори із союзниками по НАТО про те, як реагувати на часткову блокаду Росією чорноморської виключної економічної зони – Тодор Тагарев, міністр оборони країни.

- Вірменія більше не може покладатися на Москву як на гаранта своєї безпеки, навіть незважаючи на побоювання щодо відновлення відкритого конфлікту з Азербайджаном. До того ж країна не може дозволити собі потрапити під санкції через співпрацю з Москвою – Нікол Пашинян, прем'єр-міністр Вірменії.

- Розвідувальний безпілотник НАТО вперше здійснив політ над територією Фінляндії, яка цьогоріч стала членом Альянсу – Ділан Вайт, речник НАТО.

- Естонія відправить до Латвії представників Департаменту поліції та прикордонної охорони для боротьби з нелегалами, які намагаються проникнути в країну через кордон із Білоруссю – ERR.

- Міністерство закордонних справ Словаччини 14 вересня вирішило вислати співробітника посольства Росії через «грубе порушення» Віденської конвенції про дипломатичні зносини – заява словацького МЗС.

- Кардинал Маттео Дзуппі перебуває з триденним візитом у Китаї як спеціальний посланець Папи Франциска з пошуку миру в Україні. Він зустрінеться зі спеціальним представником уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

- Японія, Велика Британія й Італія спільно фінансуватимуть розробку винищувача нового покоління, який називатиметься GCAP (Global Combat Air Programme) – Reuters.

- Угорщина звинуватила Україну в зростанні інфляції на 0,5% через підвищення плати за транзит російської нафти до Угорщини і зростанні цін на паливо в країні – Reuters.

ВОРОГ

- Путін після зустрічі з північнокорейським диктатором Кім Чен Ином зустрінеться з білоруським – Олександром Лукашенком – БЕЛТА.

- Путін 14 вересня зібрав засідання Ради безпеки, на якому хоче обговорити відносини Росії з найближчими союзниками – ТАСС.

- Російські мільярдери, обтяжені міжнародними санкціями через тиск з боку Путіна з вимогою репатріювати свої багатства, вивели активи на десятки мільярдів з країн Європи після вторгнення Москви в Україну – Bloomberg.

- Серед представників бізнесових та політичних «еліт» РФ і Чечні зростають панічні настрої через пришвидшення наступу Збройних сил України та подолання «лінії Суровікіна» – Сергій Лещенко, радник глави Офісу Президента.

- Росія оголосила персонами нон ґрата двох співробітників посольства США – МЗС РФ.

- Наприкінці вересня збройні сили Білорусі проведуть комплексні військові навчання – «Беларускі Гаюн».

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-