Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят сьомий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят сьомий

Укрінформ
У тимчасово окупованому Севастополі ЗСУ в ракетній атаці уразили великий десантний корабель і підводний човен і ключове судноремонтне підприємство ЧФ

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Міністерство оборони Росії заявило про атаку крилатими ракетами та трьома безекіпажними катерами на судноремонтний завод ім. Орджонікідзе у тимчасово окупованому Севастополі, внаслідок якої пошкоджено два кораблі - Телеграм-канал російського відомства.

- Українська розвідка підтверджує, що у тимчасово окупованому Севастополі внаслідок ударів уражено великий десантний корабель і підводний човен РФ - Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони.

- Удар України по кораблях Чорноморського флоту Росії в окупованому Севастополі

  • можна вважати великим успіхом: великий десантний корабель було уражено втретє, а підводний човен – вперше - Defense Express.
  • удар був завданий крилатими ракетами Storm Shadow - Sky News.
  • загинули 11 осіб персоналу і військових. Поранених – більше 30-ти.

- У роботі супутникового інтернет-сервісу Starlink стався збій по всьому світу. Це співпало з ударами по Севастополю. NetBlocks.

***

- Рада ЄС оголосила про рішення продовжити на 6 місяців до 15 березня 2024 року дію санкцій проти осіб, які долучені до дій або загрожували територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України - сайт Європейської Ради.

- Єврокомісія розмістила облігації від імені ЄС на суму 5 млрд євро. Частину залучених коштів буде спрямовано на макрофінансову допомогу Україні (програма Macro-Financial Assistance+) - пресслужба Єврокомісії. За цією програмою Україна отримає 18 млрд євро у 2023 році.

- На засіданні Європарламенту президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

  • заявила, що Євросоюз до «2030+» року має підготуватися до членства більш як 30 країн і якщо це вимагатиме змін у базових угодах ЄС – це має бути зроблено – Укрінформ.
  • запропонувала продовжити дію Директиви з тимчасового захисту, яку ЄС активував для забезпечення українців в ЄС всім необхідним, включаючи притулок, роботу та соціальні послуги.

ЦИТАТИ ДНЯ

Генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил Збройних сил України: «А поки окупантів «штормить» і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую пілотам Повітряних Сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу».

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «Вступ до ЄС ґрунтується на заслугах – і комісія завжди буде відстоювати цей принцип. Ми бачимо, яких великих успіхів досягла Україна з моменту надання їй статусу кандидата».

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: «Точні та ефективні удари по військових об'єктах у Севастополі є, до всього іншого, черговим нагадуванням одному мільйону російських варварів, які незаконно оселилися в окупованому Криму, про те, що настав час їм тікати з Криму».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Вночі ворог атакував південні райони Одещини ударними дронами. 32 БпЛА типу «Shahed-131/136» із 44 збито силами протиповітряної оборони – Сили оборони Півдня.

- У Донецькій області українські військові просуваються у Кліщіївці. Але говорити про закінчення операції ЗСУ у цьому населеному пункті поки зарано. Сили оборони мають успіхи в напрямку населеного пункту Андріївка, Бахмут та Курдюмівка – Ілля Євлаш, начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ.

- У результаті штурмових дій Сили оборони України мають частковий успіх у районі Роботиного Запорізької області - Андрій Ковальов, речник Генерального штабу ЗСУ. На Таврійскому напрямку нацгвардійці знищили новітній російський танк Т-90 «Прорив».

- У Чорному морі Сили оборони Півдня знищили ворожий патрульний катер «Тунець» – ВМС ЗСУ.

- Воїни стримують штурм армії РФ на Авдіївському та Мар'їнському напрямках, де минулої доби противник здійснив понад 20 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Ситуація наразі загострилась. Авдіївку і Мар’їнку фактично вже стерли з лиця землі – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. 

- Москва терміново перекинула на фронт у Луганській області новосформовану 25-ту армію через брак резервів – Міноборони Британії.

- Досвідчені українські пілоти можуть розпочати польоти на західних винищувачах F-16 вже за три місяці – Майкл Ло, очільник Повітряних сил Національної гвардії США.

- Контррозвідка СБУ та представники Сил оборони здійснюють масштабні рейдові перевірки стану радіаційної безпеки по всій території України через постійні погрози з боку Кремля щодо використання «брудної» бомби –  пресслужба СБУ.

- Проєкт «Хочу жить» за час існування отримав понад 25 тисяч заявок від росіян про здачу в полон – Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони.

***

- Унаслідок нічної атаки по Ізмаїльському району Одещини зафіксовані пошкодження припортової і цивільної інфраструктури, постраждали семеро людей, двоє з них перебувають у тяжкому стані – Олег Кіпер, голова Одеської ОВА.

- У лісосмузі біля Берислава Херсонської області через російський невідомий вибуховий предмет постраждав чоловік, в руках якого цей боєприпас здетонував – Херсонська ОВА.

- Російські військові риють нові траншеї та посилюють третю лінію оборонних споруд в Пологівському районі, розставляють нову техніку в селах неподалік Токмака, в Бердянську на аеродромі влаштували місце базування вертольотів – Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

- Минулої доби через обстріли російською армією Донецької, Запорізької, Херсонської областей, загинули 3 мирних жителів,  8 людей поранено – дані ОВА.

- У рамках чергової рятувальної місії благодійна організація Save Ukraine повернула 13 дітей з тимчасово окупованих територій Херсонської, Луганської та Запорізької областей – Save Ukraine.

- Російські війська вбили в Україні 503 дитини та ще 1122 дітям завдали поранень – Офіс Генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський

  • зібрав 13 вересня військовий кабінет - другий за два дні - Телеграм-канал глави держави. Президент: «Сьогодні без деталей. Але результати будуть. Ворог їх відчує».
  • звільнив Сергія Тищика з посади державного уповноваженого Антимонопольного комітету – сайт глави держави.

- Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики підтримав законопроєкт, який передбачає спрощення процедури зміни цільового призначення землі для економічного відновлення – Дмитро Кисилевський, народний депутат.

- Уряд закладає у проєкт держбюджету на 2024 вже нову систему оплати праці державних службовців на основі класифікації посад – Олег Немчінов, міністр Кабінету Міністрів.

- Конституційний Суд України на пленарному засіданні 13 вересня виніс рішення, що пенсії громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, мають виплачуватися у розмірі, який передбачений спеціальним законом, а не в залежності від наявності грошей у держави, як це записали в Бюджетному кодексі – сайт Суду.

- Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів із перших днів повномасштабного вторгнення РФ активізувало роботу з підрахунків збитків, завданих агресором природі України. Екологічна складова вперше в історії людства може стати частиною репарацій – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

- Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко планує написати заяву про відставку з посади після повернення з відрядження через обмеження повноважень – Телеграм-канал уповноваженого.

- Перший візит на посаді держсекретаря МЗС Німеччини Томас Баггер здійснив до Києва і запевнив, що ФРН супроводжуватиме Україну на її шляху до ЄС – Посольство Німеччини в Україні.

- На Хмельниччині з початку повномасштабної війни до ПЦУ перейшли 228 релігійних громад, підпорядкованих УПЦ МП – Хмельницька ОВА.

- В Умань Черкаської області прибуло вже 11 тисяч прочан-хасидів – Ігор Миклащук, голова Уманської районної військової адміністрації.

***

- ВАКС заарештував одеського бізнесмена Боруховича із заставою 121 млн грн за підозрою у привласненні майна міжнародного аеропорту «Одеса» – пресслужба САП.

- До суду передали справу колишнього співробітника СБУ із Криму, який разом з іншими учасниками російського злочинного хакерського угруповання Armageddon атакував комп’ютери та автоматизовані системи центральних органів державної влади України – ​ДБР.

- Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва підтвердив законність звільнення міського голови Чернігова Владислава Атрошенка – Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

- Суд відсторонив від посади заступника директора комунального підприємства «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», який фігурує у справі про збитки під час будівництва Подільського мостового переходу через річку Дніпро в столиці – Київська міська прокуратура.

***

- ТОВ «Оператор ГТС України» відремонтувало магістральний газопровід, який забезпечує постачання «блакитного палива» для українських і молдовських споживачів пресслужба компанії.

- Свинарство стає прибутковим: рентабельність виробництва досягає 300% – асоціація «М’ясної галузі».

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив сьогодні про завершення ліквідації банку «Союз», який був закритий ще на початку 2016 року і належав бізнесмену Сергію Дядечку – пресслужба фонду.

- Українські аграрії зможуть взяти кредити під гарантії страхування врожаю, USAID виділяє грант в ₴1 мільйон – Офіс економічного зростання USAID.

- Залізничні перевезення зерна до Румунії зросли до 115 вагонів на добу – Rail.insider.

- У період підготовки до осінньо-зимового періоду компанії ДТЕК імпортує 210 тис. т вугілля – пресслужба компанії.

- Обсяг газу іноземних трейдерів, які скористалися послугою зберігання в українських підземних сховищах (ПСГ), перевищив 1,8 млрд кубометрів, підземні газові сховища заповнені на близько 94%  – пресслужба Міненерго.

- За червень-серпень 2023 року українські атомні електростанції виробили на понад 1,5 млрд кВт⋅год більше електроенергії або на 19%, ніж передбачалося за прогнозом – НАЕК «Енергоатом».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- У Брюсселі проходить 9-те засідання Спільної координаційної платформи з питань експорту та транзиту української аграрної продукції, у якому беруть участь профільні директорати Єврокомісії та сусідні з Україною держави-члени ЄС, головує Міхаель Гагер – очільник офісу єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса – Всеволод Ченцов, представник України при ЄС.

- Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли два танки для розмінування Wisent 1 та 20 бойових машин піхоти Marder модифікації 1A3 – сайт уряду Німеччини.

- Найближчим часом може відбутися зустріч президентів України і Польщі Володимира Зеленського й Анджея Дуди на тлі так званої зернової кризи – Павел Шрот, голова канцелярії президента Польщі. 

- В Анкарі вважають, що відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи має здійснюватися під егідою ООН, за участі як України, так і Росії – Омер Челік, речник Партії справедливості та розвитку.

- У південнокорейському місті Пхьонтек упродовж 16-22 вересня відбудеться Тиждень української культури  Посольство України в Республіці Корея.

***

- Міністерство національної оборони Румунії сьогодні повідомило, що у районі сіл Нуфарул і Вікторія за 14 км від кордону з Україною знайдено нові фрагменти, які, можливо, є частиною безпілотника – Digi 24. Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, коментуючи знайдені уламки дронів, закликав не турбуватись, зазначивши, що жодної небезпеки немає.

- Північна Корея запустила дві балістичні ракети малої дальності в бік Японського моря – Yonhap.

- Уряд Великої Британії з 6 жовтня скасовує безвізовий транзит для громадян Росії та Грузії в аеропортах країни – сайт британського уряду.

- Естонія 13 вересня заборонила в'їзд у країну автотранспорту з номерами РФ, оскільки він підпадає під дію європейських санкцій – ERR. Всі три країни Балтії виконали рекомендації Єврокомісії.

- Фінляндія не братиме участі в командному чемпіонаті світу з гімнастики в листопаді через присутність команд з Росії та Білорусі – Yle.

- Засновник SpaceX Ілон Маск заявив, що обмеження роботи супутникового інтернету Starlink поблизу тимчасово окупованого Криму було пов’язане з санкціями проти Росії. Якби він отримав «зелене світло» від президента США на підключення Starlink у Криму, то зробив би це – заява Маска.

- Американська компанія Phillips-Van Heusen Corporation (PVH), яка володіє брендами Calvin Klein і Tommy Hilfiger, залишила ринок Росії – «Кoммерсант».

ВОРОГ

- Путін та лідер КНДР Кім Чен Ин проводять переговори на космодромі «Восточний» в Амурській області РФ – Інтерфакс. Лідер КНДР заявив про повну підтримку дій Росії.

- Путін буде просити в Кім Чен Ина зброю, але немає підстав вважати, що він отримає все, що хоче – Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони.

- Росія більше не підтримує режим санкцій проти Північної Кореї, за введення якого вона з 2006 року голосувала в Раді Безпеки ООН – Сергій Лавров, глава МЗС РФ.

- Росія витрачає близько третини бюджету на оборонні потреби і війну проти України, тому Британії необхідно бути готовою до цього – заява Патріка Сандерса, начальника Генерального штабу Британії.

- Росії вдалося подолати санкції та експортний контроль, запроваджені Заходом, і розширити виробництво ракет до довоєнного рівня, зараз вона виробляє в рази більше боєприпасів, ніж союзники з НАТО – The New York Times.

- Після виходу з «зернової ініціативи» Росія знищила 280 тисяч тонн зерна – Financial Times.

- Заступника міністра охорони здоров'я Росії Олега Салагая не пустили до Данії, куди він їхав на нараду Всесвітньої організації охорони здоров'я – російське посольство у Данії.

- Росія висловила Азербайджану дипломатичний демарш через заяву МЗС республіки про невизнання «виборів», проведених РФ на окупованих територіях України – МЗС РФ.

Підготувала Жанна Телеганова

Фото: соцмережі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-