Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят шостий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят шостий

Укрінформ
Збройні сили України уразили російську базу безпілотників у селищі Луганське Донецької області

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці  12 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Уряд Швеції вже в четвер може дати доручення Збройним силам країни розглянути можливість передачі Україні винищувачів Gripen.

- Європейський парламент 12 вересня підтримав закон про посилення європейської оборонної промисловості через спільні закупівлі (EDIRPA). Він діятиме до 31 грудня 2025 року та дозволить країнам Євросоюзу закрити критичні оборонні потреби і полегшить передачу військової допомоги Україні.

- Після повернення «вишок Бойка» під контроль України доступ для флоту країни-агресора Росії до цієї ділянки Чорного моря закрито - Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина заявила, що Київ домовляється про вступ в ЄС з Угорщиною та Румунією, які висловлюють застереження щодо прав своїх нацменшин.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Кузьо, заступник міністра економіки України: «Український ринок має значну ємність, окрім того, це робоча сила, сировина, ринки збуту. І саме зараз час розглядати інвестиції у відбудову країни та перенесення до України виробництв у рамках глобальних ланцюгів постачань».

Кирило Буданов, очільник ГУР Міноборони: «Ми не бачили жодної з цих передбачуваних російських суперзброй. Все горить, Непереможної зброї тут (на війні - ред.) немає».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Збройні сили України уразили російську базу безпілотників у селищі Луганське Донецької області - Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ.

- Тактична ситуація довкола селища Опитне у Донецькій області змінюється весь час, про конкретні успіхи повідомимо у свій час. Українські військові мали успіх в районах південніше та південно-східніше Роботиного - Олександр Штупун, речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку.

- Щодня маємо успіхи поблизу Бахмуту, Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Там наші захисники змушують ворога відходити - Ілля Євлаш, керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ. Відбулося 8 бойових зіткнень. Знищено 222 окупанти та низку різної військової техніки, 1 станцію спостереження «Муром-М», підрозділом РЕБ зірвано понад 200 завдань росіян.

- Бійці Східного угруповання військ ЗСУ на Лимансько-Куп’янському напрямку стримують росіян у напрямку Новоселівського - Ілля Євлаш, керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ. За добу знищили 63 загарбників, станцію радіоелектронної боротьби «Стриж-3», відбулося 24 бойові зіткнення з противником.

- На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у районах Кераміка, Авдіївки, Мар’їнки Донецької області - Андрій Ковальов, речник Генштабу Збройних сил України.

- ЗСУ за минулу добу вразили 8 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів, 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях, пункт управління російських військ і склад боєприпасів - Генштаб.

- Україна вже має можливість протидіяти російській системі РЕБ «Комета» - Генштаб.

- З початку повномасштабної війни українські військові знищили від 80 до 120 російських станцій радіоелектронної боротьби (РЕБ) - полковник Іван Павленко, керівник ГУ радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генштабу ЗСУ. Він  також радить українцям не користуватися соцмережею Телеграм.

- Сотні одиниць української військової техніки-муляжу стали мішенню російських військ - CNN. Мета - змушування росіян витрачати високовартісні безпілотники-камікадзе, снаряди та ракети.

***

- У Красноперекопському районі тимчасово окупованого Криму пролунав потужний вибух, загарбники підняли в повітря авіацію - Телеграм-канал «Крымский ветер».

- Рухом Опору та спецпризначенцями Головного управління розвідки було завдано ударів трьома дронами по об'єктах росіян у тимчасово окупованому Енергодарі. Уражено пункт зв’язку загарбників - ГУР.

- У тимчасово окупованому Криму росіяни почати знімати свою символіку з будівель так званих військоматів -  партизанський рух «АТЕШ».

- На псевдовиборах у тимчасово окупованому Криму через низьку явку загарбники чинили тиск на держслужбовців. Школярів змушували приводити на «голосування» дідусів та бабусь - представництво Президента в АРК.

***

- Російські війська вранці 12 вересня з артилерії обстріляли Красногорівку та Авдіївку Донецької області, двоє людей загинули, троє зазнали поранень - Офіс генерального прокурора.

- Російська армія минулої доби обстріляла Херсонську, Донецьку, Сумську, Дніпропетровську, Луганську області, загинули 2 мирних жителів, 11 людей поранено - дані ОВА.

- В Україні з початку повномасштабної війни вже загинули понад 9,6 тисячі мирних жителів, і ще понад 17,5 тисячі людей було поранено - звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський

  • ветував закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану - Телеграм-канал глави держави.
  • висловив співчуття Лівії та всім лівійцям у звʼязку із загибеллю людей і руйнуваннями через сильні повені - соцмережа Х Зеленського.
  • провів закритий Військовий кабінет, в ході якого говорили про наступ, зброю та дані розвідки - Телеграм-канал глави держави.

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль

  • заявив, що підготовка до осінньо-зимового періоду входить у фінальну стадію - Укрінформ.
  • повідомив, що ціна на газ, тепло і гарячу воду до кінця опалювального сезону не зміниться - Укрінформ. 
  • заявив, що Україна вже отримала від партнерів $2,3 мільярда на відновлення та захист енергетики – Укрінформ.
  • повідомив, що до зими вже готові понад 80% житлових будинків, та 86% шкіл, дитсадків та лікарень – УНН.

- Кабінет Міністрів

  • схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки й оборони та вирішення першочергових питань» в обсязі ₴328,5 мільярда - Мінфін.
  • запровадив перевірку іноземців за місцем проживання під час оформлення їм посвідок на постійне або тимчасове проживання в Україні - Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді.

- Національне агентство з питань запобігання корупції підтримує вето Президента України щодо закону про відновлення декларування, а також закликає накласти вето на закон про видалення даних щодо осіб, засуджених за корупцію - сайт НАЗК.

- Україні під час процесу вступу до Євросоюзу треба буде імплементувати близько 3 тис. актів європейського права для адаптації до нього українського законодавства - Олександр Ільков, гендиректор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

- Державне підприємство «Антонов» розширює виробництво безпілотників, диверсифікуючи свій основний бізнес із виробництва вантажних літаків - Reuters.

- Комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» повернула у державне користування 63-й та 64-й корпуси на території Нижньої лаври, де розташовувалася Київська духовна академія та семінарія УПЦ (МП) - Максим Остапенко, в.о. директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

- Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що внаслідок повномасштабної російської збройної агресії в Україні постраждали 823 об'єкти культурної спадщини - МКІП.

- МОН, Мінцифри та платформа MEGOGO запустили спільний проєкт, в межах якого у вільному доступі будуть розміщені аудіоверсії 250 творів української літератури зі шкільної програми - Мінцифри.

- Україна здобула другу золоту медаль на «Іграх нескорених». Друге «золото» Україні приніс ветеран ЗСУ Микола Заріцький у штовханні ядра серед чоловіків у класі IF1 - Invictus Games Official.

- На Тижні українського кіно у Словаччині, що тривав з 3 по 10 вересня, показали чотири художні стрічки та три документальних фільми українських режисерів - Держкіно.

***

- Упродовж січня – серпня 2023 року працівники Державної митної служби виявили порушення митних правил із вартістю предметів на 6,7 млрд грн – Держмитслужба.

- На одному з підприємств «Української оборонної промисловості» (колишній «Укроборонпром») співробітники контррозвідки СБУ викрили схему присвоєння та збуту комплектуючих для виробництва озброєння -  пресслужба УОП. Це завдало збитків держбюджету більш як на 3,5 млн грн.

***

- Мінфін випустив нові військові облігації, які від сьогодні кожен громадянин може придбати у застосунку «Дія» під назвою «Євпаторія» - пресслужба Мінфіну.

- Аграрії всіх областей України, окрім Закарпаття, станом на 11 вересня 2023 року посіяли 1,155 млн га озимих культур - Мінагро.

- Фонд державного майна України виставив на приватизацію ДП «Волиньторф» зі стартовою ціною лоту – 190,2 млн грн – ФДМУ.

- Нацкомісія з енергоринку та комунальних послуг погодила правила розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів Україна – Польща, Україна – Словаччина та Україна – Угорщина - пресслужба НКРЕКП.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

 Данія надасть Україні пакет військової допомоги вартістю 5,8 мільярда данських крон - Міноборони Данії.

- Німеччина закликає країн-партнерів допомогти Україні з протиповітряною обороною для захисту критичної інфраструктури у зимовий період - Анналена Бербок, міністерка закордонних справ країни.

- Німецька компанія Rheinmetall передала Україні сучасний мобільний польовий госпіталь - сайт компанії.

- Мінекономіки разом з представниками Міжнародної асоціації стабільних операцій (ISOA) та провідними американськими компаніями обговорили проєкти відновлення України за допомогою інвестицій американського бізнесу - пресслужба Мінекономіки.

- Компанія BAE Systems отримала від британського міністерства оборони нові замовлення на виробництво та поставку боєприпасів вартістю 130 мільйонів фунтів стерлінгів ($162 мільйони) в межах програми створення резерву на тлі війни в Україні - заява компанії.

- Рада міністрів Польщі на засіданні у вівторок ухвалила постанову, в якій попередила Єврокомісію, що продовжить в односторонньому порядку ембарго на українське збіжжя після 15 вересня, якщо Брюссель не прийме відповідного рішення –уряд Польщі.

- Україна звернеться до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) у разі блокування Польщею експорту українського зерна - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

- У Євросоюзі розглядають можливість надання Україні до 1 млрд євро для викупу зерна у аграріїв - Дмитро Соломчук, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

***

- Спеціальний посланець Папи Римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі відправиться до Китаю у вівторок у межах його місії «сприяння миру в Україні» - Reuters.

- Національні збори (парламент) Вірменії ратифікували протокол «Про скасування смертної кари у всіх випадках» - Аrmenpess.

- Уряд Швеції заявив, що планує збільшити оборонний бюджет на 28%, що дозволить досягти цільового показника військових витрат у 2% від ВВП, встановленого НАТО - АР.

- Третій найбільший у світі виробник мікросхем — американська компанія GlobalFoundries — відкрила в Сінгапурі завод із виробництва напівпровідників вартістю $4 млрд - Reuters.

- Тайвань готуватиметься до відсічі ймовірному вторгненню Китаю з урахуванням досвіду спротиву України повномасштабній агресії Росії - Focus Taiwan.

- Сенаторка США Елізабет Воррен виступила з вимогою провести розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска після того як він визнав, що заблокував Україні доступ до Starlink, аби відвернути атаку на російські військові кораблі біля берегів Криму - Bloomberg.

- Міністерство закордонних справ Чехії засудило організацію Росією незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України, назвавши їх порушенням міжнародного права - заява Чеського МЗС.

- Дані Федерального статистичного управління свідчать про те, що Німеччина продовжує імпортувати велику кількість російської нафти через Індію - Spiegel.

- Євросоюз не продовжуватиме санкції проти трьох осіб, які потрапили під них через війну Росії проти України, це наближений до Путіна бізнесмен Григорій Берьозкін, мільярдер Фархад Ахмедов і колишній глава Ozon, російської компанії електронної комерції, Александр Шульгін - Reuters.

- Унаслідок потужного землетрусу, який стався в Марокко в п'ятницю ввечері, кількість загиблих зросла до 2 862 осіб - CNN.

ВОРОГ

- Кім Чен Ин у супроводі провідних чиновників правлячої Трудової партії Кореї, уряду та представників збройних сил прибув до Росії для переговорів із Путіним - Kyodo News. Кремль підтвердив його прибуття.

- Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що президент Росії Путін робить помилку, намагаючись зміцнити зв'язки з північнокорейським лідером Кім Чен Ином - ANSA.

- Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини занепокоєний поправками до конституції Росії, які дозволили Путіну залишатися при владі до 2036 року. Подавляюча влада президента в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг перетворила Російську Федерацію на диктатуру - пресслужба ПАРЄ.

- Останніми тижнями Росія переналаштувала свою протиповітряну оборону малої та середньої дальності навколо Москви, намагаючись ефективніше захищатися від атак БПЛА - Британська розвідка.

- Літак Airbus-A320 «Уральських авіаліній», що летів із Сочі до Омська, здійснив аварійну посадку біля населеного пункту Кам'янка Новосибірської області РФ. Лайнер сів у полі пшениці - Медуза.

- Путін на Східному економічному форумі 12 вересня заявив, що Захід провокує Росію на удари по атомних електростанціях України - The Moscow Time.

- Путін на тлі обіцянки, що в РФ не мобілізуватимуть більше 300 тисяч осб, повідомив, що ще 270 тисяч підписали контракти на службу як «добровольці» - ЗМІ.

- Структури Росгвардії почали приймати на службу колишніх ув'язнених із ПВК «Вагнер», котрі отримали помилування за участь у повномасштабній війні проти України – ЗМІ.

- Міщанський районний суд Москви продовжив до 18 грудня термін утримання під вартою російського терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) - Медіазона.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-