Росгвардія приймає на службу колишніх в'язнів, які воювали у ПВК «Вагнер» – ЗМІ

Росгвардія приймає на службу колишніх в'язнів, які воювали у ПВК «Вагнер» – ЗМІ

Укрінформ
Структури Росгвардії почали приймати на службу колишніх ув'язнених із ПВК «Вагнер», котрі отримали помилування за участь у повномасштабній війні проти України.

Як передає Укрінформ, про це пише російське опозиційне видання «Важные истории».

За даними видання, повідомлення про набір до Росгвардії почали з'являтися у закритих чатах для родичів найманців наприкінці літа. Кілька учасниць таких груп підтвердили журналістам, що колишніх ув'язнених, засуджених за злочини невеликої та середньої тяжкості, справді запрошують до Росгвардії, але «не на керівні посади і навіть не до середнього офіцерського складу».

Кореспондент видання підтвердив цю інформацію, зателефонувавши до відділів кадрів кількох підрозділів Росгвардії під виглядом колишнього найманця ПВК «Вагнер» зі знятою судимістю. Від співробітників відділу кадрів журналіст дізнався, що колишні ув'язнені з угруповання Євгена Пригожина справді можуть потрапити на службу до Росгвардії, але все залежить від характеру вчиненого ними злочину та того, як давно потенційний кандидат потрапив до колонії.

Читайте також: Невдоволені заробітками «вагнерівці» залишають Білорусь - Центр нацспротиву

Наприклад, засудженого за «наркотичною» статтею відмовилися брати до московського підрозділу Росгвардії, а в ростовському підрозділі журналісту, який назвався найманцем, що відбував термін за крадіжку, запропонували підписати контракт і вирушити охороняти «стратегічні об'єкти» в окупованій частині Донецької області. Співробітниця відділу кадрів також сказала журналісту, що робота у самому Ростові-на-Дону для колишніх в'язнів недоступна.

Як повідомлялося, російських ув'язнених активно вербують для участі у війні в Україні з літа 2022 року. Їм обіцяють помилування та грошові виплати. У червні 2023 року президент Росії Володимир Путін підтвердив, що підписує укази про помилування ув'язнених, які вирушили воювати до України.

Читайте також: У Росії пропонують ставити ув'язнених на військовий облік

Спочатку вербуванням ув'язнених займалася ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина. У лютому 2023 року було оголошено, що компанія припинила вербувати ув'язнених. Замість неї набирати людей на війну у колоніях розпочали від імені Міноборони РФ. У вересні відомство запропонувало ставити ув'язнених на «особливий військовий облік».

У червні 2023 року Путін підписав закон, який дозволяє військовим укладати контракти з ув'язненими, а також звинуваченими та підозрюваними у скоєнні злочинів.

Фото: RFE/RL Graphics

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-