Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят четвертий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят четвертий

Укрінформ
Українським військовим вдалося провести успішну операцію на південь від Авдіївки та зайняти частину Опитного

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

18-й саміт Групи двадцяти (G20) у столиці Індії Нью-Делі. Підсумкові тези

  • Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що підсумкова заява лідерів G20 не стала «дипломатичною перемогою» для Росії - Reuters. «Сьогодні переважна більшість членів Групи двадцяти засуджують війну в Україні та її наслідки».

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав успіхом підсумкову декларацію саміту лідерів G20 у Нью-Делі, адже в декларації наголошується на «територіальній цілісності» всіх країн – навіть попри те, що в документі немає прямого засудження РФ за вторгнення в Україну - DW.

  • Прем’єр-міністр Китаю Лі Цян заявив, що КНР готова співпрацювати з Європейським Союзом, щоб поглибити взаємну довіру, вирішувати розбіжності заради глобального миру та розвитку - Xinhua. Між Китаєм і Європейським Союзом немає геополітичного протистояння чи конфлікту інтересів.

  • США та ЄС 9 вересня розкрили концепцію нової міжконтинентальної транспортної системи, яка є альтернативою китайському «Новому шовковому шляху». Ідея полягає у створенні транспортного коридору з Індії через Аравійське море до Об'єднаних Арабських Еміратів, а потім через Саудівську Аравію, Йорданію, Ізраїль – до Європи. Поки що жодних зобов'язань сторони на себе не брали, але вони збираються розробити план дій протягом наступних 60 днів -  Financial Times.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про необхідність розроблення на глобальному рівні заходів захисту від ризиків, пов'язаних із розвитком штучного інтелекту (ШІ) - Укрінформ.

  • Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва заявив, що його країна, попри ратифікацію Римського статуту та зобов'язання виконувати рішення Міжнародного кримінального суду, не збирається заарештовувати російського диктатора Путіна у випадку візиту - Firstpost.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року: «Розв’язувати питання століття — це не завдання України, а завдання міжнародного світового співтовариства. Оскільки цією війною Росія намагається переконати світ, що демократія і свобода це не справжні цінності».

Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони України: «Війна Росії проти України стала першим воєнним конфліктом, у ході якого було застосовано абсолютно всі види озброєння. І навіть це не дало державі-агресорці визначально переваги: за час повномасштабної війни військова міць РФ суттєво підірвана, а професійна армія закінчилася у прямому сенсі слова».

Радослав Сікорський, депутат Європарламенту, голова Делегації ЄС-США: «Не потрібно намагатися нормалізувати стосунки з Росією. Вона не буде ніколи демократичною, це скоріше загарбник з поясом шахіда на собі. І насправді питання в тому, як його, цього загарбника, зупинити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українським військовим вдалося провести успішну операцію на південь від Авдіївки та зайняти частину Опитного, закріпитись. Бої тривають у самому населеному пункті - Віталій Барабаш, начальник Авдіївської МВА.

- Українські військові продовжують просуватися на Мелітопольському напрямку у районі Роботиного. Звільнено ще близько 1,5 кв.км української території. Втрати ворога за добу на Таврійському напрямку склали 226 осіб, у полон здалися 5 окупантів, знищено 27 одиниць військової техніки противника, шість складів боєприпасів ворога - генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

- Українські війська просунулися на північний захід від Новомайорського вздовж межі Донецької та Запорізької областей, де останніми днями бойові дії активізувалися. Є просування на північний схід і схід від Новопрокопівки і на захід від Вербового на заході Запорізької області. Українські війська наступали на півдні від Бахмута, що змусило російські війська відійти з Андріївки - ISW.

- Цієї ночі Сили протиповітряної оборони знищили 26 із 33 ворожих дронів типу Shahed, які були запущені на Київську область з північного напрямку (Курськ, РФ) -  Повітряні сили ЗСУ.

- Захисники України утримують певні позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Але розвиток подій поки що потребує інформаційної тиші - Наталія Гуменюк, речниця Оперативного командуванння «Південь».

- Найвищий військовий посадовець США Марк Міллі вважає, що в України є ще приблизно півтора місяця на активне ведення бойових дій, доки осіння погода створить несприятливі умови - BBC.

- Сили оборони України за тиждень знищили близько 3970 російських військовослужбовців, а також 866 одиниць озброєння та військової техніки армії РФ, збили 8 ворожих ракет та 149 БпЛА - Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони.

- Уздовж кордону з Україною Росія розмістила 46 пускових установок ракетного комплексу «Іскандер» - Вадим Скібіцький, представника ГУР МОУ.

- Росія активізувала тактичну авіацію в напрямку острова Зміїний, що може свідчити про збір розвідданих - Наталія Гуменюк.

***

- Російські дрони вночі 10 вересня атакували столицю групами та з різних напрямків. ППО знищили понад 20 безпілотників. Уламки впали у Шевченківському, Святошинському та Подільському районах. Без постраждалих - Сергій Попко, начальник КМВА.

- На Київщині пошкоджено понад 100 приватних будинків та 30 квартир у 7 багатоповерхівках, а також освітні та медичні заклади. Постраждали 4 людини  - Руслан Кравченко, голова КОВА.

- На Харківщини в с. Тернова чоловік дістав поранення, наступивши на міну під час косіння трави - Олег Синєгубов, начальник обласної військової адміністрації. В селі Андріївка під час жнив на ворожій міні підірвався комбайн. Комбайнер отримав легкі поранення.

- З двох районів Запорізької області, де триває примусова евакуація родин із дітьми, ще залишаються 14 дітей, яких потрібно вивезти - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

- Волонтерська організація Road2Relief («Дорога допомоги») повідомила, що у суботу під обстріл потрапили четверо членів її команди поблизу Часового Яру. На місці загинув канадський волонтер Ентоні «Тонко» Ігнат. Німецький волонтер Рубен Мавік і шведський волонтер Йохан Матіас Тир зазнали тяжких осколкових поранень та опіків - Reuters.

Псевдовибори на окупованих територіях

  • 10 вересня у так званій «ЛНР» останній «єдиний день голосування» із десяти. На стаціонарних дільницях обшукують усіх, хто прийшов взяти участь у «волевиявленні». Під час виїзного волевиявлення люди вимушені голосувати під прицілом автоматів поліціянтів, які супроводжують членів комісій – по окупованому регіону переміщується понад 800 таких ДВК - Луганська ОВА.

  • Командування Сил оборони України закликає жителів ТОТ не брати участі в псевдовиборах, які окупанти використають для обліку мобілізаційних ресурсів - Генштаб ЗСУ.

  • У тимчасово окупованому Сімферополі активісти «Жовтої стрічки» зривають з «виборчих дільниць» і спалюють російські триколори - Телеграм руху "Жовта стрічка".

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У Києві проходить щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії (YES) «Майбутнє вирішується в Україні». Основні тези:

  • Україна у війні проти російської агресії є уособленням надії людської цивілізації - Тімоті Снайдер, професор Єльського університету, фахівець з історії Східної Європи.
  • Результати війни Росії проти України матимуть визначальне значення не лише для сусідніх країн у регіоні, але й для всього світу - Френсіс Фукуяма, старший науковий співробітник Стенфордського університету.
  • Питання захисту прав і свобод людини є ключовим у ХХІ столітті, і для його вирішення світовій спільноті потрібно використовувати всі наявні інструменти - Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру 2022 року.
  • Україна має потенціал стати Кремнієвою долиною Європи - Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента України.
  • Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон скептично ставиться до можливості досягнути мирного врегулювання, поки Путін залишається президентом Росії. Найкращими гарантіями для України буде членство в НАТО - Укрінформ.
  • Україна має започаткувати нову філософію ставлення до військових і зробити все можливе, аби наші військові були забезпечені всім необхідним - Рустем Умєров, міністр оборони.
  • Для ефективного притягнення керівництва РФ до відповідальності необхідно оновити міжнародне законодавство - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.
  • Війна в Україні стала поворотною точкою в подальшому розвитку історії цивілізації - Ярослав Грицак, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету.
  • Росія зосередила на тимчасово окупованих територіях України понад 420 тисяч військовослужбовців, ця цифра не враховує бійців Росгвардії, інших структур, спеціальних підрозділів, силових структур РФ, які забезпечують окупаційну «владу» на ТОТ - Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міноборони.
  • Уряд інвестував десятки мільярдів гривень у вітчизняний ВПК - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.
  • Допомога Україні зараз є одним із найкращих кроків для підтримання світової економіки - Ніл Фергюсон, британський історик, письменник і журналіст, професор історії в Гарвардському університеті.
  • Для українців досвід своєї державності набагато важливіший, ніж для росіян - Сергій Жадан, письменник.

- Президент Зеленський визнав таким, що втратив чинність указ президента Леоніда Кучми «Про День танкістів», згідно з яким він відзначався у другу неділю вересня. Замість нього в Україні встановлено День танкових військ, який відзначатиметься щороку 14 вересня - Ліга.Новини.

- Українців каратимуть за образу військових. За це можна понести не лише адміністративне, а й кримінальне покарання. Автор зареєстрованого у Верховній Раді законопроєкту - народний депутат України Федір Веніславський - Економічні новини.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив, що в ОП сподіваються на швидке погодження рішення про надання Україні ракет ATACMS - Financial Times.

- Один із державних банків хочуть перетворити на Банк розвитку за аналогією з KfW у Німеччині - Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податків і митної політики. Це підвищить ефективність відновлення України та залучить більше фінансування.

- Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов привітав міста Ізюм і Куп’янськ із річницею визволення від російських загарбників - Телеграм-канал Синєгубова.

- Україна у Дюссельдорфі вчетверте бере участь у Іграх нескорених і на нинішніх змаганнях буде представлена командою у складі 25 учасників у 10 видах спорту - Суспільне Спорт.

***

- На українських електростанціях у реактори ВВЕР‑440 вперше завантажили паливо, вироблене компанією Westinghouse спільно з Енергоатомом, яке досі поставлялося лише з РФ - Герман Галущенко, міністр енергетики.

- З ремонту більш як на два тижні раніше запланованого терміну вийшов черговий атомний блок однієї з АЕС потужністю 1000 МВт - Міненерго.

- За підсумками серпня 2023 року Україна експортувала 1,2 млн т пшениці, що на 46% більше обсягів експорту в липні та на 36% перевищує показник серпня 2022 року – «АПК-Інформ».

- Україна у 2022/2023 маркетинговому році збільшила виробництво та експорт соняшникової олії на 25,4% порівняно з 2021/2022 МР - асоціація «Укроліяпром».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Україна та Швеція спільно випускатимуть бойові машини піхоти CV-90 підвищеної прохідності з посиленою багатошаровою бронею - Ганна Маляр. І найближча мета – 1000 таких БМП для українського війська.

- Польща страхуватиме своїх інвесторів, які зацікавлені у відбудові України - Мінекономіки України.

- Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль анонсував, що його країна надасть Україні $300 млн у вигляді гуманітарної допомоги, а з 2025 року буде запущена програма довгострокової допомоги на $2 млрд у вигляді дешевих кредитів через корейський Фонд співробітництва економічного розвитку - Yonhup.

***

- МЗС Румунії висловило протест керівнику російської дипломатичної місії у Бухаресті у зв’язку з падінням на території Румунії дронів, якими РФ атакувала українські порти на Дунаї - Digi24.

- У чорноморській акваторії Румунії у рамках навчань серії «Сі Бриз – 2023» заплановані протимінні тренування - ВМС ЗСУ.

- Німеччина готова розмістити регіональний штаб військово-морських сил НАТО на Балтійському морі - dpa.

- Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький вважає, що робоча модель гарантій безпеки від західних союзників для України неможлива без участі Варшави -  ВВС Україна.

- Євросоюз не визнав «президентські вибори» в Нагірному Карабаху, які відбулися 9 вересня.

У Британії арештували співробітника парламенту за підозрою у шпигунстві на користь Китаю - ВВС.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу просив хасидів утриматися від традиційного паломництва в Умань під час свята Рош га-Шана - The Times of Israel. До Умані планують приїхати цьогоріч понад 30 000 паломників-хасидів.

- В'їзд до країн ЄС на зареєстрованих у Росії автомобілях тепер вважатиметься спробою забороненого імпорту - сайт Єврокомісії.

- Угорщина хоче замінити російське паливо на французьке на своїй АЕС «Пакш» - Telex.

ВОРОГ

- Безпілотники, якими атакують російські аеродроми у глибокому тилу, майже точно запускають з території РФ, і створювані «волонтерські патрулі будуть малоефективними у протидії дронам - Британська розвідка.

- Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров підтвердив, що в Індії на рахунках російських експортерів енергоносіїв лежать мільярди рупій, які неможливо використовувати, оскільки рупія — неконвертована валюта - «Інтерфакс».

- Контррозвідувальна служба ФСБ заарештувала одного з російських медпрацівників Віктора Трухіна. Він знав всі «таємниці здоров'я» Путіна. Медика нібито затримали «при спробі втечі» - Експрес.  

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-