Пам’яті винахідника, військового Бориса Чубіна

Пам’яті винахідника, військового Бориса Чубіна

Хвилина мовчання
Укрінформ
За час війни він підготував понад 2000 солдатів до штурму та контрнаступу

Воїн 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка та відомий винахідник Борис Чубін загинув 30 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання під Авдіївкою.

Хлопець завжди любив свою Батьківщину. Ще у 15-річному віці Борис, який є автором наручного навігатора для сліпих людей та інших винаходів, відмовився від заманливого запрошення - переїхати на навчання за грантом в одну зі спеціалізованих гімназій Саксонії, віддавши перевагу співучасті у розробці важливого проєкту для української армії.

Як уточнювала тоді мати хлопця Тетяна Чубіна, син відклав престижне навчання за кордоном, бо переймався за долю країни. Після визнання переможцем всеукраїнського конкурсу «Інноваційний прорив-2013» він долучився до групи вчених, конструкторів та програмістів, що займалися розробками інноваційних проєктів для оборонної промисловості.

Борис створив прилад iHelp, який допомагав незрячим безперешкодно пересуватися містом. Також хлопець розробив додаток для смартфонів Garden club, який допомагає садівникам орієнтуватися, як і коли необхідно висаджувати різні рослини.

Він вільно володів англійською, німецькою та китайською мовами.

На початку повномасштабного вторгнення Росії Борис долучився до лав захисників.

"Мій син, моя надія... Моя гордість. На щиті. Загинув 30 серпня 2023 року, виконуючи бойове завдання у складі 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка", — написала мама Тетяна у Фейсбуці.

Через декілька днів  вона зробила ще один сповнений болем допис: «Повертаємося з Дніпра, де я опізнала останки свого сина. Де російські… не можуть перемогти в чесному бою, вони випалюють і знищують нас ракетами.

Мій єдиний син прийняв на себе страшну мученицьку смерть у 24 роки.

За час війни він підготував понад 2000 солдатів до штурму та контрнаступу.

Він падав від утоми з ніг. Його сильну, але сприйнятливу душу поранили смерті товаришів. Кожного дня та кожної години.

Але він завжди казав мені: я сам можу врятувати сотні людей.

І підтвердженням цих слів залишилися прапори з написами подяки за його роботу - від генералів до солдатів. Мій син був людиною з великою душею та великим серцем», - поділилася своїми почуттями Тетяна.

Як зазначила давня подруга матері воїна Зоя Казанжи, з самого дитинка Борис був розумним хлопчиком, а нині мама, яка ростила його сама, переживає гірку втрату.

«ВІН БУВ! А зараз його немає… Чи треба говорити, що з початку наступу тих проклятих покидьків Борис був на війні? У складі 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Мами наших золотих хлопців. Які народжували своїх дітей точно не для війни. Які раділи їхнім звичайним і надзвичайним успіхам, водили до школи і на гуртки, сварили і обіймали, підтримували і жартували. І безумовно любили. І беззастережно віддали у горнило цієї потвори-війни… Борис Чубін на щиті. Горе. Tетяно, ми з тобою в твоєму безмежному горі. «Мене більше немає», - сказала мені зараз Таня. Вони вбивають всіх. Тому і їх не повинно бути. Лети, золотий хлопчику. Там вже багато наших. На жаль, багато», - написала Зоя у Фейсбуці.

У серпні Борис був відзначений медаллю «Захисник України», а нині рідні оплакують полеглого воїна.

Прощання із загиблим захисником відбулося 8 вересня в Одесі.

Вічна пам'ять, честь та слава Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Борис Чубін, Фейсбук-сторінка Тетяна Чубіна, Віктор Залевський, usionline.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-