Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
Верховна Рада звільнила Олексія Резнікова з посади міністра оборони

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот п’ятдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Верховна Рада звільнила Олексія Резнікова з посади міністра оборони.

- Верховна Рада звільнила Рустема Умєрова з посади голови Фонду державного майна України.

- Київський апеляційний суд призначив на 6 вересня розгляд скарги захисту бізнесмена Ігоря Коломойського на рішення Шевченківського райсуду столиці про тримання його під вартою з можливістю внесення застави у розмірі понад 509 млн грн — Олександр Лисак, адвокат.

- Державне бюро розслідувань оголосило у розшук колишнього народного депутата від фракції ОПЗЖ Вадима Рабіновича у розшук — сайт Міністерства внутрішніх справ. Статті звинувачення – державна зрада, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

- Служба безпеки заочно повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, який причетний до фінансування війни проти України — пресслужба СБУ.

- У Офісі Президента розкритикували Комісію ООН з розслідування злочинів в Україні, яка не змогла знайти достатньо доказів, що Росія чинить геноцид проти українців, і назвали таку поведінку політичною беззубістю та непрямим заохоченням злочинця — Офіс Президента.

***

- Євросоюз планує скористатися відсутністю лідера Китаю Сі Цзіньпіна та Путіна на саміті G20 в Індії задля укладення партнерства з Африканським Союзом — Bloomberg.

- Відновлення зростання світової економіки значно сповільнилося, головним чином через шок від війни Росії проти України, воно становитиме близько 3% у середньостроковій перспективі — Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ.

- Серед п’яти країн ЄС нема єдності щодо продовження заборони агроімпорту з України — RMF FM.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Перемога України в цій війні нанесе такий удар по путінській Росії, після якого вона не зможе оговтатися. Не всі наші партнери готові прийняти думку, що в цій війні виживе лише один. Але так воно і буде. І це буде Україна».

Девід Петреус, генерал, директор ЦРУ у 2011-12 роках: «Єдине досягнення російських військ за зимовий наступ, який вони здійснили, – це знищення міста Бахмут і захоплення його ціною життів 25 тисяч солдатів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Лиманському та Бахмутському напрямках війська РФ вели безуспішні наступальні дії у районі Новоєгорівки, Білогорівки та північніше Кліщіївки. Важкі бої тривають. Відбулося 12 бойових зіткнень, під час яких противник втратив 260 бійців і два десятки військової техніки — Ілля Євлаш, речник Сухопутних військ ЗСУ.

- Українська легка піхота просунулася на позиції за протитанковими ровами і перешкодами «зуби дракона», які є частиною російської оборони в окупованій західній частині Запорізької області — Інститут вивчення війни. Українські військові досягають успіхів у безпосередній близькості від ще не прорваного російського оборонного рубежу, який проходить на північний захід від Вербового на північ від Солодкої Балки.

- Протягом минулої доби на Таврійському в напрямку Роботине-Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, ведуть контрбатарейну боротьбу. Втрати ворога - 172 вбитими, пораненими та полоненими, а також 20 одиниць техніки, 3 склади боєприпасів та 1 пункт управління — Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Російський пілот Мі-8, який у межах спецоперації перелетів до України та здався ЗСУ, перевозив важливе обладнання для російських винищувачів — Укрінформ.

- У тимчасово окупованому Луганську підірвали одного з ватажків терористів ЛНР Юрія Афанасьєвського, який відповідав за роботу «митниці» — СБУ.

***

- Після підриву росіянами Каховської ГЕС підтверджено загибель 32 осіб, постраждалих – 28 і не встановлено місце перебування 39 громадян - Міноборони.

- Російська армія вбила в Україні 503 дитини і ще 1120 дітям завдала поранень — Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У рамках робочої поїздки на Донеччину Президент Зеленський

  • відвідав бойові бригади, які ведуть наступальні дії на Бахмутському напрямку - Офіс президента.

  • зустрівся з командувачем Сухопутних військ Збройних сил України, командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександром Сирським і заслухав доповіді про оперативну обстановку в зоні відповідальності ОТУ «Лиман» та ОТУ «Соледар».

  • нагородив воїнів, які входять до складу ОСУВ «Хортиця», орденами Богдана Хмельницького І-ІІІ ступенів, «За мужність» ІІ-ІІІ ступенів та орденами княгині Ольги.

- Президент Зеленський підписав закон про впорядкування адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим — пресслужба Представництва Президента України в АР Крим.

- Верховна Рада

  • звільнила Ольгу Піщанську з посади голови Антимонопольного комітету України - Ярослав Железняк, нардеп з парламентської фракції партії «Слуга народу». На посаду голови АМКУ буде призначено очільника Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка.

  • ухвалила закон про покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій на суму більш як 1,3 мільйона гривень.

  • ухвалила закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану — Ярослав Железняк, нардеп з парламентської фракції партії «Слуга народу».

- Кабінет міністрів погодив звільнення глави Донецької ОВА Павла Кириленка, а також призначення нового керівника Полтавської ОВА — Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді.

- В Україні не відмовилися від ідеї запровадити класичний суд присяжних, але розмірковують - коли її реалізовувати — Олександр Банчук, заступник міністра юстиції.

- Компетентні органи Австрії досі не відповіли на запит Офісу генпрокурора щодо екстрадиції ексглави Нацбанку Кирила Шевченка, якому інкримінують причетність до розкрадання 200 млн грн Укргазбанку — Семен Кривонос, директор НАБУ.

- «Українська бронетехніка» на Міжнародній виставці оборонної промисловості MSPO у Польщі представила нову модифікацію СБА «Новатор» - 10-місний бронеавтомобіль покращеної маневреності з посиленим протимінним захистом — «Українська бронетехніка».

- В Україні наразі тривають експертні дебати щодо того, чи потрібно відновлювати Каховське водосховище — Дмитро Заруба, перший заступник голови Державної екологічної інспекції України. На сьогодні остаточного рішення немає.

***

- Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила розмір застави для ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва на 20 млн грн — Ліга. Новини.

Виконувач обов'язків міського голови Чернігова Олександр Ломако повідомив, що зранку СБУ розпочало обшук у його помешканні — Телеграм-канал міського голови.

- СБУ проводить понад 20 обшуків у кількох областях України у рамках розслідування справи щодо зловживань на відновленні енергетичної інфраструктури України — СБУ.

***

- Німецька компанія Bayer розпочала будівництво заводу Monsanto з виробництва насіння кукурудзи на Житомирщині, в який планує інвестувати EUR60 млн — Житомирська ОВА.

- У серпні 2023 року Україна експортувала 4,3 млн т агропромислової продукції, що на 16% більше, ніж у липні цього року — УКАБ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністерство оборони Бельгії викупило в Німеччини 14 ракет Sea Sparrow, 8 з яких призначені для України — L’Echo.

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що його країна передала Україні тисячі щойно вироблених боєприпасів для зенітних самохідних установок Gepard — Міноборони Німеччини.

- В Естонії пожертвували понад 150 тисяч євро на бомбосховища для українських шкіл —  ERR.

- Німецька компанія-виробник зброї Diehl Defense збільшує виробництво системи протиповітряної оборони IRIS-T, щоб задовольнити зростаючий попит через війну РФ проти України — Reuters.

***

- У столиці Індонезії Джакарті розпочався триденний саміт лідерів країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), головними питаннями якого є пошук шляхів врегулювання тривалої політичної кризи в М’янмі та територіальних суперечок у Південно-Китайському морі — вебсайт організації.

- Президент Туреччини 5 вересня збирає засідання уряду для обговорення результатів та оцінки візиту в Росію — Haber.

- Уряд Японії подав документ до Світової організації торгівлі (СОТ), протестуючи проти повної заборони Китаю на імпорт морепродуктів після скидування очищеної води з пошкодженої атомної електростанції «Фукусіма-1» — Kyodo News.

- Німецька компанія SAP, яка спеціалізується на розробці програмного забезпечення, офіційно анонсувала припинення підтримки своїх продуктів в Росії до кінця 2023 року — «Коммерсантъ».

- МВС Куби виявило мережу торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб завербувати кубинських громадян, що проживають у РФ і на Кубі, до своїх Збройних сил для війни проти України — МЗС Куби.

- Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що корупція в Україні чинить значний вплив на країни Заходу під час ухвалення рішень про постачання зброї Києву — LRT.

- Китай планує запустити новий державний інвестиційний фонд, який має на меті залучити близько 40 мільярдів доларів для сектору з виробництва напівпровідників — Reuters.

ВОРОГ

- Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин планує цього місяця відвідати Росію, щоб зустрітися з президентом Владіміром Путіним і обговорити можливість постачання РФ зброї для війни в Україні та інші питання військової співпраці — New York Times.

- Затриманого російського генерала Сергія Суровікіна відпустили через кілька днів після загибелі в авіатрощі ватажка вагнерівців Євгена Пригожина — The New York Times.

- У консульському департаменті МЗС Росії заявили у вівторок про припинення роботи на території Данії через рішення скандинавської країни про відкликання посольських співробітників з Росії — МЗС РФ.

- У дворі військкомату в Санкт-Петербурзі спрацював саморобний вибуховий пристрій — ЗМІ.

- Борги росіян по кредитах вперше в історії РФ перевищили 32 трлн рублів — ЗМІ.

- У російському Дзержинську виникло загоряння на заводі нафтохімічної продукції «Сибур». Причиною пожежі називають порушення технологічного процесу — «РИА Новости».

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-