Пам’яті прикордонників Дениса Петухова та Богдана Тіщенка

Пам’яті прикордонників Дениса Петухова та Богдана Тіщенка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Морські прикордонники загинули під час патрулювання узбережжя Азовського моря

31 серпня стало трагічною датою в історії Морської охорони Державної прикордонної служби України. Саме цього дня у 2014 році тактична група у складі двох катерів КаМО BG-119 та МКаМО BG-309 несла бойове чергування в Азовському морі за три милі від берега біля с. Безіменне Донецької області.

Влітку того року тривала гаряча фаза АТО. Морські прикордонники патрулювали узбережжя, адже на цьому напрямку ворог вишукував можливість перекидати диверсантів та зброю.

Війська РФ керованими ракетами прицільно вдарили по катерах Маріупольського загону Морської охорони.

Внаслідок влучання на катері BG-119 здетонував боєкомплект та почалася пожежа. 10 військовослужбовців отримали поранення. Від вибуху прикордонників повикидало у воду. Люди трималися у воді близько години, обпалені, поранені, у шоковому стані. Їм на допомогу вирушили інші катери та кораблі Морської охорони.

Поки катер був на плаву, прикривав бортом від ворожого вогню свій екіпаж та малий катер. Тоді вдалося врятувати 10 членів екіпажу. Довго шукали командира катера Дениса Петухова та сигнальника Богдана Тіщенка, до останнього сподіваючись, що вони живі. Але, на жаль, чоловіки загинули.

У 2015 році, вшановуючи подвиг загиблих моряків-прикордонників у Приморському парку Маріуполя, було встановлено меморіальний комплекс. За основу меморіалу було взято піднятий якір з КаМО BG-119.

Під час тимчасової окупації міста росіяни знищили меморіал, як і багато інших українських пам'ятників, пов'язаних з Україною, нашою історією та спадщиною.  

Україна обов'язково повернеться в Маріуполь і меморіальний знак загиблим морякам-прикордонникам буде відновлено.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Денис Петухов та Богдан Тіщенко нагороджені орденами «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Моряки кажуть, що мужні воїни не загинули, а вийшли в море і не повернулися. Море навіки стало їхнім прихистком. Але кожен з них живе в наших серцях та пам’яті чимось особливим – відповідальністю, характером, витримкою, мужністю, жартами й оптимізмом.

Низький уклін Героям, які ціною свого життя відстоювали Свободу та Незалежність нашої держави!

За матеріалами Держприкордонслужби

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-