Пам'яті військового Савелія Федана

Пам'яті військового Савелія Федана

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він став відомим завдяки участі у шоу "Х-фактор", де виконав патріотичну пісню власного авторства

У тяжких боях за свободу та незалежність України загинув 21-річний Савелій Федан. 

Хлопець був родом з окупованого нині Енергодара. 

Прагнення захищати свою Батьківщину від ворога супроводжувало Савелія все життя. Першим кроком стало навчання у Запорізькому обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник». Після його закінчення хлопець вступив до факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Одеської військової академії.

Воїн з дитинства мав активну громадянську позицію. Брав активну участь в патріотичних заходах в Енергодарі, займався волонтерством, допомагав ЗСУ.

Він читав реп з 12 років, тексти писав сам. Восени 2015-го, сказавши мамі, що виступатиме в госпіталі у Дніпрі, поїхав із волонтерами в АТО. Там співав свої пісні військовим, і хлопці, за спогадами очевидців, були в захваті, качали юного артиста.

"Ми познайомились 9 років тому, коли почалась війна в східній частині України. Мені було 16, Савелію 12. Ми волонтерили, їздили у військові шпиталі, давали концерти та збирали гроші для наших захисників... Він вражав мене своєю зрілістю та розумом, не по віку він був дорослим. Тоді 12-річний хлопчик сказав мені, що зажди буде захищати країну, інакше не зможе", - згадує у Фейсбуці його подруга.

“Вік тут ні до чого. Патріотизм, як і здатність стати на захист Батьківщини, не проявляється з віком, тому є багато історичних доказів”, — казав він у одному зі своїх інтерв’ю.

Савелій став відомим у 2018 році після участі в музичному талант-шоу “Х-Фактор”. Він виступив там у 16 років, під час навчання в ліцеї. Тоді хлопець виконав авторську реп-композицію “Україна” та отримав від суддів талант-шоу 4 “так”.

Не пощастило поруч жити з такими “братами”.

Не хлібом-сіллю зустрічати, а кулаками.

Вбивали наш народ, культуру, мову та історію

Нищили та віджимали територію.

Тепер ви кажете, що в нас тут повсюди фашисти,

Вийдеш на вулицю — тут найманці та терористи.

А скільки ще країн від вас так само постраждали?

Може, Грузію ви теж “по-братськи рятували”?

Вам не здолати нас, запам’ятайте це, ординці!

Ми на своїй землі, не зрадники, а українці”, - заспівав Савелій на відбірковому конкурсі, підкоривши жюрі.

Відео: Х-Фактор
Після початку повномасштабної війни Савелій взяв зброю і пішов захищати Україну від російської навали.

"Савелій вступив в ліцей в 2017 році. Вже під час активного ведення АТО. Свідомо обрав шлях військового. Він був мотивованим учнем, з яскравою патріотичною проукраїнською позицією. Він цікавився історією України, історією української військової справи. Був одним з найкращих учнів ліцею. Його поважали як однолітки, так і вчителі", - згадує Федана начальник ліцею "Захисник", полковник Руслан Кулька.

Після завершення навчання в 2019 році хлопець успішно склав вступні випробування на факультет десантно-штурмових військ в Академію сухопутних військ в Одесі.

На фронт пішов одразу після повномасштабного російського вторгення. Невдовзі став командиром десантно-штурмової роти 46 окремої штурмової бригади.

"Савелій професійний військовий. Він свідомо обрав цей шлях", - сказав Руслан Кулька.

Про смерть захисника стало відомо 28 серпня 2023 року. Напередодні, 27 серпня, виконуючи чергове бойове завдання біля села Роботине Запорізької області, Савелій загинув внаслідок мінометного обстрілу.

Прощання із Савелієм Феданом відбулося 4 вересня на Байковому кладовищі у Києві.

Вічна пам'ять, честь та слава Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Савелій Федан і з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-