Пам’яті військового льотчика, Героя України Євгена Лисенка

Пам’яті військового льотчика, Героя України Євгена Лисенка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Пілот винищувача загинув у повітряному бою на Житомирщині

9 березня 2022 року в повітряному бою з росіянами між селами Новопіль та Окілок Житомирської області загинув пілот українського винищувача Міг-29, командир ескадрильї 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації, майор Євген Лисенко. Мешканці села Новопіль розповіли, що пілот устиг відвести літак від села, врятувавши їхні життя.

Євген народився у селі Ротмистрівка Черкаської області. Захоплювався літаками ще з дитинства: маленьким попросив батьків купити журнал з іграшковими винищувачами. Відтоді вони стали улюбленою іграшкою Євгена, який здійснив свою мрію й вивчився на військового льотчика у Харкові. На третьому курсі чоловік обрав саме винищувальну авіацію.

Останні два роки майор служив у Луцьку. Там востаннє побачився з дружиною і батьками.

“23 лютого, за день до війни, він проводжав нас на поїзд, — згадує мати Світлана. — І при цьому тричі повертався. Повернувшись утретє сказав: “Мамо, я хочу, щоби ти знала — ти в мене найкраща!”

Дружина Катерина розповіла, що чоловік схопився 24 лютого о третій ночі. Швидко зібрав речі й поїхав на аеродром.

“Дорогою до автомобіля Євген обернувся і подивився на вікно. Він завжди дивився у вікна, навіть тоді, коли я не дивилася. О п'ятій ранку ранку я почула, як заревли мотори літаків й зрозуміла, що трапилося щось страшне”.

Відтоді ані дружина, ані батьки не бачили чоловіка. Втім, вони постійно переписувалися аж до 9 березня. Євген казав мамі, що треба протриматися перший місяць.

“Він постійно писав або мені, або батькові. Увечері 9 березня я не дочекалася відповіді. Я не знаходила собі місця. Зателефонувала Каті й зрозуміла, що щось сталося”, - говорить Світлана.

Повітряний бій українського льотчика з кількома росіянами між селами Новопіль та Окілок на північний захід від Житомира бачив тодішній староста села Петро Бєлий.

"Літаки над нами літали з початку війни. Це був вечір між 18 та 19 годинами. Спочатку почув гуркіт, а потім – потужний вибух і спалах. Ми навіть у сутінках чітко побачили, що це був літак. Він одразу завалився, а за ним шлейф диму і вогню. Літак пішов у поле і там упав. Майже відразу ми вирушили до місця події. До останнього сподівалися, що впав російський літак, аж поки не побачили тризуб на фюзеляжі", – згадує Петро.

Староста відразу викликав військових, які обстежили місце падіння. Потім там ще знайшли два телефони Євгена.

“Вже згодом ми довго шукали обручку, яку просила знайти Катерина, але так і не знайшли”, —  розповів колишній староста.

Дружині страшну новину повідомили наступного дня зранку. Діти - 4-річна Ліза й дворічний Єгор - досі чекають батька, не знаючи про його загибель. 

Загиблого 27-річного військового поховали 12 березня 2022 року в рідному селі на Черкащині.

8 липня 2023 року, у день народження пілота, Президент Володимир Зеленський присвоїв Євгену Лисенку звання Героя України. 

У пам'ять про загиблого льотчика мешканці села Новопіль перейменували вулицю Миру на вулицю Євгена Лисенка.

Вічна слава і шана Герою!

Фото надані Катериною Лисенко та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-