Пам'яті студента Львівського університету Владислава Онищенка (позивний «Поет»)

Пам'яті студента Львівського університету Владислава Онищенка (позивний «Поет»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Йому відмовили у службі, але юнак доєднався до добровольців територіальної оборони Львова

Владислав Онищенко писав музику між ротаціями, хотів озвучувати мультфільми. Був у найгарячіших точках: Енергодар, Бахмут, Запорізький напрямок. Брав участь у форсуванні Дніпра, захопленні та розчищенні плацдарму на Херсонщині. Загинув разом із побратимами на водному мінному полі в Херсонській області.

Ще школярем Владислав потрапив у патріотичну скаутську організацію «СІЧ». Серед січовиків хлопець мав позивний "Красунчик".

"Ти мріяв про абсолютну свободу, про те, щоб набутися світом і життям, про те, щоб показати іншим його крізь призму твого сприйняття, щоб змогли оцінити й відчути. Ти пробував то робити через тексти, фото, музику, одяг. Мало писав в останні два роки, й це мене тішило: отже, пташеня виросло і стало на крило. Отже, справляється власними силами. Отже, має інших людей у своєму полі... Плачу», - так написала у Фейсбуці січова наставниця і вчителька Владислава Оксана Нетребенко.

Директорка Ліцею імені Тараса Шевченка Галина Война, у якому навчався у старших класах Владислав, теж згадала учня найтеплішими словами, дізнавшись про його смерть: «Звістка про загибель нашого випускника приголомшила. Спочатку організм вперто не сприймає погану новину, потім страшне усвідомлення. Гинуть наші діти, найкращі й найрозумніші. Наш Владик Онищенко поповнив небесне військо. З початку війни покинув університет і пішов до лав захисників».

Галина Война повідомила, що Владислав став до лав ЗСУ добровольцем на початку повномасштабного вторгнення Росії. Також у ЗСУ служить його батько. На сьогодні чоловік вже другий рік вважається зниклим безвісти.

У військоматі Владислав був уже 24 лютого. На той момент йому відмовили у службі, але юнак доєднався до добровольців територіальної оборони у Львові. У березні 2022 року долучився до добровольчого батальйону «Реванш». Ось так студентське життя парубка обірвала війна.

«Під час виконання бойового завдання загинув студент третього курсу факультету іноземних мов Владислав «Поет» Онищенко. Йому було всього 21. Писав пісні та не забував про музику навіть поміж ротаціями. Владислав хотів озвучувати мультфільми та любив усіх пародіювати. Понад усе він був неймовірно надійною та відповідальною Людиною», - повідомив Профком студентів ЛНУ у Телеграмі.

Побратим Владислава, згадуючи молодого бійця, пише, що той міг би обрати й технічну спеціальність у війську, та став саме штурмовиком: «Поет - ти був тим малим, який своєю сміливістю довів всім, що вік не головне. Завжди подобалось, коли ти називав мене своїм старшим братом, мене брала гордість, що я чую такі слова від такої людини, як ти. Ти був надзвичайно винахідливим і розумним. Ти міг обрати будь-яку технічну спеціальність у війську, але обрав шлях лицаря і став штурмовиком. Ти завжди йшов на задачу впевненим у своїх силах і готовим до всього, всі знали, що ти ніколи не підведеш. Твоя хоробрість не буде забута і ми обовʼязково помстимося. Дякую Богу, що був знайомий з тобою. Прикривай нас з неба, друже».

Свій позивний хлопець отримав не просто так. Крім того, що Владислав цікавився історією, літературою, правом, також був і дуже творчим  - грав на гітарі, писав пісні, вірші, співав. 

«Не можу вже багато казати, бо я так багато думав про тебе, і кожного разу, як думаю, то стає пусто в середині, ми так багато мали попереду, мали дорослішати й все більш розуміти один одного, але дорослішати буду тільки я, а ти - спочивати з миром», - написав брат Владислава Нікіта на своїй сторінці в Інстаграмі. 

Владислав воював у найгарячіших точках: Енергодар, Бахмут, Запорізький напрямок. 6 серпня 2023 року Влад разом із побратимами брав участь у форсуванні Дніпра, захопленні та розчищенні плацдарму в Козачих Лагерях Херсонської області. Успішно виконавши поставлену задачу, вони повертались назад і натрапили на водне мінне поле.

Катер, у якому він плив із побратимами, підірвався на міні. Загинув Владислав Онищенко 7 серпня 2023 року.

«Тисяча крихітних мрій про тебе скляною пудрою в дихальних шляхах. Ти наповнював життям усе, на що була націлена твоя увага. Я маю честь знати тебе – справжнього героя, надійного побратима, молодого, амбітного, норовливого і перспективного, відданого чоловіка і бешкетника. Я так неймовірно хочу до тебе, але я продовжуватиму бути тут, щоб нести цьому світові памʼять про тебе, твої ідеї, думки, творчість, маю нести памʼять про твоїх друзів-воїнів, маю бути допомогою для тих, хто буде мститись за вас», – написала у своєму дописі кохана Владислава Катерина. 

Прощання з Владиславом Онищенком відбулося 26 серпня 2023 року у Михайлівському Золотоверхому соборі міста Києва. 

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Оксана Нетребенко, Фейсбук-сторінка Галина Война, Instagram-сторінки kuuzhuma, wurtnsw, kitakateryna, Цензор.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-